Tortát elég ritkán sütöttem eddig. Most elkerülhetetlennek tűnik, mert a
barátnőm kért meg, hogy készítsek egy gluténmentes tortát, az
esztétika nem az elsődleges szempont, csak finom, és egészséges legyen,
mondja ő!! Igen,ez kihívás! Ezt a receptet korábban 2 alkalommal
készítettem,de ebben a formában most először vágok bele. Átgondolom,hogy
10 főre mekkora torta kell és ehhez mérten készítem elő az
alapanyagokat.
Hozzávalók
Tészta
- 190 g étcsokoládé / jobb minőségű/
- 6 db tojás / én házi tojást használok /
- 225 g valamilyen cukor
- 225 g mandula liszt
- pici só
Krém
- 2,5 dl natúr felverhető tejszín
- 150 g étcsokoládé / jobb minőségű/
Díszítés
- 2-3 dkg pirított mandula
- 10 dkg nád cukor
Elkészítés
A cukrot és a tojást együtt habosra keverem / én kézi mixerrel
szoktam/, ezt kb. 5 percig csinálom,akkora biztosan jó. Közben víz gőz
felett felmelegítem az étcsokoládét. A cukros masszához hozzáadom a
mandula lisztet,majd az olvasztott csokoládét, pici sót ,és ha egyneművé
válik megy a sütő formákba.Csokoládét egyszerre többet olvasztok, a
keveréket mérlegre helyezem ,és úgy mérem bele az olvasztott csokoládét,
nekem ez vált be. Kevesebb a macera, és később úgyis szükségem lesz
még csokoládéra a krémhez, esetleg a díszítéshez.
A sütéshez 2 db 24 cm átmérőjű sütő papírral kibélelt formát használok,mert most 2 db egyforma méretű torta lapra van szükségem.
Ez a művelet egy 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig tart. Ha nem
lég keveréses sütő,akkor inkább egyenként sütöm a lapokat. Szokásom a
20. perc körül egy tű próbát ejteni / fogpiszkáló tökéletesen megfelel a
célnak/, és ettől függően sütöm tovább.Hagyom kihűlni a lapokat.
A sütő papírt csak akkor veszem le,ha már biztosan kihűltek a lapok.
Addig elkészítem a krémet. Bármilyen ízlésed szerinti krémmel meglehet
tölteni, de én most csak összekeverem a felvert tejszínt az olvasztott
csokoládéval. Kevés csokoládét folyatok hozzá, mert a tészta elég édes.
Kb. a krém felét rákenem a lapra, ezután óvatosan ráhelyezem a
fedő lapot,majd a maradékkal befedem a tortát. Tehetnék rá sima
olvasztott csokoládét is,de akkor számomra túl tömény lenne. / Hogy
szebb az is biztos!/
A torta tetején, oldalán amennyire tudom elegyengetem a krémet, és jön a
kreativitás! Mindenkinek ajánlom,hogy legyen elég önbizalma, mert akkor
még saját magát is meglepni! Most én is így vagyok ezzel!
Megpirítom a mandulát, majd rászórom a tortára,de ez esztétikailag
kevésnek bizonyul, így tovább töröm a fejem ötletek után. Szerencsére,
találok 1-2 csokoládé pasztillát,itt van még az olvasztott csokoládé is
és akkor kipattan egy új ötlet!
A karamell kupola,mint látvány,mint egyensúly teremtő! Nosza, neki látok!
Veszek egy nem túl nagy nyeles lábast 10 dkg cukorral /kristályos
legyen/, majd annyi vizet öntök rá ,hogy éppen ellepje, és így addig
forralom, amíg kezd karamell színű lenni. Semmiképpen nem kavarom!
Ezután hagyom egy kicsit kicsit hűlni. Közben egy merőkanál fejét
beolajozom, és erre csurgatom a félig kihűlt karamellt. Meg kell várni
amíg nyúlik, csak akkor jó. Vékony szálak formájában helyezem rá a
merőkanál fejére,de csak az aljáig,mert egyenesnek kell maradnia,hogy
megálljon a kupola. Kicsit dermesztem a kanálon, azután a torta fölé
hajolva óvatosan rácsúsztatom a tortára. Ez most összetörik, így készítek
egy újat.
Óvatosan ráhelyeztem a torta tetejére és kész!!
A maradék karamell eddigre megkeményedik, de ha szereti a család a
karamellás tejet,akkor itt a jó alkalom. Kis türelemmel előbb-utóbb
felolvad a karamella.
Ne felejtsük el lefotózni!