2012. augusztus 23., csütörtök

Szőlős krémes pikóta




Ha kellemes nyári süteményre gondolok, akkor ez a szőlős krémes jut az eszembe. Megkértem a húgomat, hogy segítsen, mert vendégeknek készítem, és szeretném, hogy tökéletes legyen! Ő a sütemény specialista a családban!

Hozzávalók: 16 db-hoz

Tészta: 4 tojásos piskóta 

Krém:

  • 1 liter házi  tej
  • 6 db házi tojás / fehérje hab formájában kerül bele/
  • 6 ek liszt
  • 8 ek kanál cukor / szőlőcukrot teszek bele, abból 10 kanál szükséges /
  • 1 csomag vanília cukor, vagy 1 kk vanília eszencia 
  • 1,4 kg Csaba gyöngye szőlő, vagy más apróbb szemű, vékony héjú

Elkészítés:

A tej 80%-át  felforralom egy nagyobb lábasban, mert ebben készítjük a krémet. Közben kikészítem a hozzávalókat, felverem a tojás fehérjét. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd maradék tejhez
hozzáadom a lisztet, vaníliát, a maradék tejet. Azért a fehérjét verem fel először, hogy ne kelljen annyit mosogatnom. Az alatt a kis idő alatt nem esik össze a hab. Amikor forr a tej a masszát sűrű kevergetés mellett belecsurgatom, keverem tovább, amíg sűrű nem lesz. A fakanállal a lábas aljának minden részét érintve dolgozom, nehogy leégjen a krém. Én úgy tanultam, hogy akkor jó amikor elkezd puffogni, vagyis kis karikák tünnek fel a krémen. Ekkor félrehúzom, és csak pár perc elteltével keverem óvatosan hozzá a habot. Amikor ezzel megvagyok hagyom kihűlni.
Addig megmosom a szőlőt, leszemezgetem, átválogatom. 
A piskótáról lehúzom a papírt és rátöltöm a kihűlt krémet, de előbb egy vékony szélt levágok, hogy meglegyen a morzsához az anyagom.
Most ezt a hugi vállalja! 
A megmosott szőlő szemeket egyenletesen ráosztom a piskótára, majd a krémet óvatosan rákenem, és ezután  már csak a félretett, elmorzsált piskótát szórom rá.
Feltétlen tegyük hűtőbe, szüksége van egy kis időre, hogy összeálljon.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése