2013. december 28., szombat

Zöldséges fehérbab leves gyorsan



Imádom a babos, káposztás leveseket, nem tudom ti hogy vagytok ezzel a dologgal?
Különösen télen,  a nagy hidegben, egy ilyen, sokáig melegen maradó levest kanalazni csoda dolog!
Nem szabad visszariadni a babtól, káposztától, a megfelelő fűszerezéssel  sokat segíthetünk a könnyebb emészthetőségén!

Hozzávalók: 3-4 adaghoz

  •  1 doboz konzerv fehér bab, vagy reggel beáztatott száraz bab
  •  2 db répa
  •  1 nagy szál gyökér
  •  petrezselyem zöld
  • 1 db zeller, és zeller zöld, ha akad kéznél
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1,5 ek olaj, ha a végén soknak tűnik, le tudjuk szedni, de a zöldségeknél fontos az íz kioldásához
  • 1 ek házi paprika krémet is adok hozzá
  • 1 dl paradicsomlé
A megtisztított zöldségeket megmosom, majd nagyobb darabokra vágom, azért, mert  ez egy rusztikus leves, és így jobban fog mutatni a végén, de erről a képen meg is győződhetsz.
Az olajat egy kisebb fazékban felforrósítom, majd a bab kivételével beleborítom a zöldségeket, sózom, akár most borsozhatom is, majd lassú tűzön megdinsztelem a zöldségeket. Mielőtt leégne ráborítom a leöblített babot. Ezzel is hagyom egy pár percig párolódni, majd a forralóban melegített vízzel felöntöm. Én 1 liternyi vizet szoktam hozzáadni, de később még, ha sűrűnek találom, akkor öntök hozzá. Szeretem , ha sűrű! Sok-sok csilivel tálalom!
Ha még laktatóbb levest szeretnénk, akkor javaslom, hogy 1-2 szem burgonyát is főzzünk bele egészben a levesbe, és azt összeturmixolva, sűrítésként alkalmazzuk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése