2012. május 19., szombat

Dupla csokoládé torta

       

                Antik doboz torta 

 A torta készítést dolgozó anyaként nem sikerült eleget gyakorolnom. Így utólag nagyon sajnálom! Sebaj, az unokámnál, majd bepótolom!
Viszont  ajánlom minden anyukának ,mert örök emlék a szeretteinknek,hogy saját, házi, szülinapi  tortát készítettünk nekik. Talán nem ezzel a formával próbálnám meg először,de a bátrabbak megtehetik.
Először felsorolom a torta készítés kellékeit:
  • 2 db 18 cm átmérőjű kapcsos torta forma, itt most szögleteset készítettem/
  • 1 db ennél nagyobb tálca a tortának, de tányér is jó
  • 1 db habverő /robot gép,kézi mixer, stb./
  • 2 db tál a krémhez,habhoz,
  • 1 db simító kanál a krémhez
  • 1 db kicsi nyeles fém edény a csokoládé olvasztáshoz / rozsda mentes kávé kiöntő/
  • 1 db kicsit nagyobb lábas, ebbe helyezzük a csokoládés edényt, így lesz víz gőz felett olvasztva
  • 1-2 adagoló kanál

Tészta

  •  250 g jobb minőségű étcsokoládé
  •      8  db tojás
  •  300 g nád, szőlő cukor,de ha a pénztárcád bírja,a nyírfa a legjobb
  •  300 g mandula liszt, vagy őrölt te magad, úgy olcsóbbá teheted

Elkészítés    

 A csokoládét víz gőz felett felolvasztom .                                                                                         Csokoládéhoz adom a tojásokkal és a cukorral habosra kikevert masszát,és végül a mandula lisztet. 2 db szögletes szilikonos sütő papírral ellátott formába 2 felé  elosztom a tésztámat és sütöm. A  kihűlt lapokat kiborítom a formából és  óvatosan eltávolítom róluk a papírt. Hőfok:  180 - lég keveréses,de ha nincs akkor alul-felül sütést ajánlok 170-fokon.
                 Sütési idő:  20-24 perc- javaslok tű próbát.
Nekem nincs szögletes sütő formám, így a kerek lapokat egymásra helyezem,majd recés késsel arányosan szögletesre vágom.               

Töltelék

  •   200 g csokoládé
  •   250 -300ml tejszín    
 A tejszínt felverem és az olvasztott csokoládéból ízlés szerinti mennyiséget keverek bele, attól függően milyen édesen szeretném. Az egyik lapot megkenem a krémmel és óvatosan ráborítom a másikra.                              A díszítés egyénileg,de a kimaradt krémet mindenképpen a tetejére kenem és így hagyom kihűlni. Nagyon finom,de kicsit kalória dús édesség, ezért ne  kezd a vágást nagy szelettel!