2012. november 4., vasárnap

Kakaós-mézes sütemény



Az elmúlt időszakban egyre több barátom, ismerősöm tért árt a paleolit táplálkozásra. Az én érdeklődésem sem lankad, minden érdekel, elméleti, néha kipróbálási szinten. Ezt a kellemes és gyors kis süteményt érdemesnek tartom arra, hogy megosszam önökkel az elkészítési módját.
Azon kívül, hogy egészséges, finom, és egy hétig is fogyasztható sütemény. Reggelire, egy kávéhoz, egy tea mellett kellemes pillanatokat okozhat.

Hozzávalók:

  • 15 dkg őrölt mandula
  •   5 dkg őrölt kókuszreszelék
  •   5 dkg őrölt szezámmag
  •   8 dkg vaj /vagy 1 dl kókuszolaj /
  •   4 db tojás
  •   2 ek. méz
  •   1 ek. jobb minőségű kakaópor
  •   1 1/2 kk.őrölt fahéj
  •   1/2 kk. őrölt szerecsendió
  •   2 csipet őrölt szegfűszeg
  •   1 ek. nyírfacukor
  •   1 tk. sütőpor vagy 1/2 tk. szódabikarbóna
  •   3 dkg szeletelt mandula a tetejére 

Elkészítés:

A száraz alapanyagokhoz hozzáadom az első lépésben kikevert vajas-mézes-tojásos keveréket, majd összedolgozom. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A masszát 24 x 33 cm-es kivajazott-lisztezett tepsibe öntöm, vagy sütőpapírral ellátottba. a végeredmény ugyanaz, nem ragad le a sütemény. A hagyományos módszer kicsit körülményesebb, de biztosabb, mert én, például most vásároltam szilikonos sütőpapírt / kb 450Ft-ért /, és mégis leragadt a süteményem. A sütőpapírt ki kell tapasztani, és attól a típustól, amelyik bevált, nem tágítani. Mielőtt beteszem a sütőbe megszórom a szeletelt mandulával.
A sütési idő kb. 20-25 perc, és olyan 2 cm magas süteményt kapunk.
Más méretű tepsibe is lehet tenni, de ha kisebbet használunk, akkor pár perccel növeljük meg a sütési időt, mert akkor sül meg biztonsággal.



Madártej



Egyik kedvencem. Gyorsan elkészíthető finom édesség. Nyáron a meleg miatt elkerüljük a készítését, de végre itt a szezonja. Reggel a piacon megvettem a friss házi tejet, a tojásaim is remek sárgák, így gyönyörű madártejet készítek.



Hozzávalók:  6 adaghoz

  •  2 liter 2,8-3,3 tej, ha bolti, vagy házi tej
  •  8 db szép tojás
  • 18 dkg cukor, vagy 20 szőlőcukor
  • 1 kevés vanília aroma, vagy 1 csomag vanília cukor

Elkészítés:

Először a tejet felforralom. Tapasztalatom szerint nem ég le a tej, ha egy hajszálnyi vízzel a lábas alján kezdem a forralást, és csak ezt követően adom hozzá a tejet. A 3/4 részét forralom csak fel, a maradékkal majd a tojásos-cukros krémet készítem el. A tojásokat szétválasztom, külön a fehérjét a sárgájától. A fehérjének egy magasabb edényt választok, hogy ne csapódjon szanaszét a hab. Ezzel kezdem a munkát, mert így nem kell elmosnom a gépet, hanem rögtön tovább tudom használni. Ha nincs gyakorlatuk akkor előbb kezdjék a krémmel, nehogy összeessen a hab.A sárgáját egyenként a  kimért cukorhoz ütöm, majd együtt habosra kavarom, ezután hozzáadom a maradék tejet. Mire ezzel megvagyok fel is forr a tej. Akkor jó a tej, ha elkezd megemelkedni a teteje. Most következik a hab kifőzése, de előtte a vanília cukrot, aromát hozzáadom a tejhez. Nem bonyolult a hab készítés, de egy két dolgot elő kell készíteni hozzá. Egy nagyobb kanalat az adagoláshoz, egy kiszedő lapátot, ami nem töri össze a habot, egy nagyobb tálcát, amire kiszedjük a kész habokat. Óvatosan a kanállal galuska formát próbálunk szaggatni, majd ezeket egymás után belehelyezzük a forró tejbe, ne rakjuk túl sűrűre, mert megdagadnak a galuskák. Amikor ez megtörténik, elkezd feljönni a lábas oldalán, ez a kiemelés pillanata. Az egyik kezünkben tartjuk amire szedjük, a másik kezünkben lévő lapáttal pedig szép sorjában kiemeljük a habokat.Ilyenkor a lángot  egy picit alacsonyabbra állítom, hogy ne fusson ki a tej. Addig folytatom ezt a folyamatot, amíg elfogy a habom. Következő lépés a cukros massza beleforgatása a tejbe. Szép lassan elkezdem folyamatos kevergetés közben hozzáadni a cukros tojást. Addig kavarom amíg elkezd sűrűsödni a tejem, és ennyi. Félrehúzom, hagyom hűlni, és kb. egy 15 perc múlva összeállítom a madártejet.
Készíthetem egy tálba, de személyenkénti adagokat is tervezhetünk, válasszuk azt a megoldást, amihez van eszközünk, vagy, ami kényelmesebb a fogyasztásnál.

                       Kicsit sok habot adagoltam a tejre, így jött ki s lépés, de azért néhol kitűnik a szép sárga hab!