Annyira szépek a piacon zöldségek, hogy a fantáziánk szárnyalhat, ha időnk engedi, és fogyasztókat is találunk az elkészített ételeinkre. A tündér barátaim rendületlenül eltüntetik, néha nem nálam, de bízom benne, hogy akkor sem a kukában köt ki! Nagy segítség az őszinte kritikájuk!
Ez az étel több munkát igényel az átlagnál, így fontos, hogy finom legyen!
Hozzávalók: 4 adaghoz
- 1 db tök
- 24dkg tönköly hús / receptje a tönköly pelyhes rakott krumplinál megtalálható a blogban, és annak a mennyiségnek az 1/4-e az itt szükséges /
- 10 dkg túró
- 2 nagy kanál tejföl
- pici só
- pici őrölt fehér bors is lehet
- kevés friss kapor, de nekem nem volt, így szárítottat használtam
- 1/2 dl olívaolaj
- kevés friss piros paprika a szín miatt, de elhagyható
Saláta:
Bármilyen friss saláta fajta megfelel, mert nem ezen van a hangsúly.Elkészítés:
A tököt megmosom, meghámozom, 1,5 ujjnyi karikákra vágom, és a belsejét kis mértékben kiszedem egy teás kanállal, de ha dinnye golyózójuk van az maga a tökély, főleg, ha megtalálják hirtelen! Azért nem teljesen vágom át a karikát, mert nem akarom, hogy alól kimenekülhessen a töltelékem.Vizet forralok a vízforralón, és rájuk öntöm, persze rajta is hagyom 1/4 óráig, csak egy kis sót adok hozzá.Nagyon zsenge ilyenkor a tök, és így megúszom az abálást, vagyis az előfőzést.
Amikor letelt az idő kiszedem a vízből, hagyom lecsepegni, majd amikor ez megtörtént, elkezdem megtölteni őket, de közben bekapcsolom a sütőt is 180 fokra.
A túrót a tejföllel és pici sóval kikeverem, ez megy a tönköly hús tetejére.
A tölteléket a képeken látható módon helyezem bele a tök karikákba, majd a fűszereket a tetejükre szórom, díszítem a piros paprika csíkokkal, rálocsolom az olajat, és irány a sütő. A sütési idő nem több, mint 40 perc, mert gyenge a tök ilyenkor tavasszal.
A tök végeket vékony csíkokra vágom és rászórom a töltött tökre, amit a tálaláskor ráfogok kanalazni az ételre.
Köret: 4 adaghoz
- 30 dkg rizs
- só
- 1 ek olaj
- 2-szeres mennyiségű forróvíz, mint a rizs
- pici kurkuma
- 1 kis fej hagyma ,de elhagyható
Már csak a tálalás van hátra a párolt rizsre tálalom óvatosan a tököt, majd meglocsolom a edényben maradt szaftos lével és díszítem.