2014. február 23., vasárnap

Édesburgonyás-sajtos sütőtökA téli szezon kihagyhatatlan alapanyaga a sütőtök, az édesburgonya pedig felhasználásra várt a hűtőben, mert elég régen megvettem.
Gondolom, hogy nem vesznek össze az ízek, mivel mindkettő édeskés zöldség.
Felaprítom a tisztítás után a zöldségeket, és olívaolajban megforgatom. A fűszerezését sem bonyolítom túl, egy kevés aprított kakukkfű, rozmaring, frissen őrölt bors, és irány a sütő!
A sütőt 180-fokra állítom, és fedetlenül teszem be a tepsit, én laposat használok, hogy jól átjárja a levegő, majd úgy 20 perc elteltével ráhelyezem a sajtszeleteket is. Pár perc és kész a finomság, ami hidegen is tökéletes fogás. Friss ropogós salátával tálalom. 

Azért később teszem rá a sajtot, mert szeretném, hogy kérge léegyen a zöldségeknek, és a sajt ne égjen meg!

Saláta levélre került, és egy kis Nigella maggal megbolondítom, különleges ízt ad az ételnek, de elhagyható!

Dinsztelt csibe máj
 Csodaszép igazi kapirgálós csirkéket  hoztak  péntek délután. Ez az ami nem várhat túl sokat a feldolgozással. Neki is látok! Mivel minden darabja megvan a csirkének, így első lépésként eltávolítom a felesleges, használhatatlan részeket, és átmosva, elkezdem feldarabolni.
Külön rakom az aprólékokat, mert abból finom levest fogok készíteni, a vastagabb részeket rántani fogom, és gondoltam, a májával  azonnal kezdek valamit.
A gyermekkoromban anyukám is mindig ezt tette! Mi szinte soha nem ettünk rántott csibemájat, mert a csirke feldolgozás során mindig szakított annyi időt, hogy a májat elkészítse dinsztelt májként, ami nem volt céltalan, mert így  nyugodtabban vártuk az aznap később elkészült ebédet. / 7 testvérem és jómagam/!
Imádtuk!
Pillanatok alatt elkészül, a legtöbb munka a hagyma megtisztítása, de mi voltunk rá egypáran!
A megtisztított vöröshagymát vékonyan felkarikázom, még hozzá szeletelek úgy 3 gerezd fokhagymát. Házi zsírban teszem fel, egy nagyobb serpenyőt választok, mert finomabb, ha laposabban terül szét a hagyma, és marad hely a májnak is. Én most csupán 3 db csirke máját készítem el, de látjátok, hogy mennyi teret hagyok nekik, szerintem így ízletesebb lesz! Szerencsés vagyok , mert a testvérem készíti a finom házi zsírt, saját sertés szalonnából. Isteni!
Sózom, borsozom, a paprikát csak a legvégén szórom rá.
Alacsony hőfokon párolom a hagymát, és sűrűn kavargatom, ha szükséges egy pici vizet is öntök alá, de tényleg csak picit!
Amikor készen van a hagyma, akkor helyezem bele a pici sóban megforgatott májat. Már nem kavargatom , csak rázogatom, a hő hatására úgyis összerándul a máj, és elkezd  átsülni. Ehhez már kevés időre van szükség. Amikor elszíneződik, lassan készen is van, de egy pici szúrással ellenőrzöm, ha a vér már nem szivárog, akkor biztosan rendben van az étel. Finom, krémes az állaga, valami csodás az íze, javaslom, hogy próbáld ki!

 Nagyon puha, friss kenyérrel tálalom, de kihűlve pirítóson is tökéletes fogás holnap vagy a napokban reggelire. Igény szerint még sózhatjuk! Én imádom a kiérezhető ízeket, ezért szinte semmit nem fűszerez túl, a delikát, vegeta pedig ismeretlen a számomra!