2012. október 1., hétfő

Vörös lencse csirkével


Szívesen készítek nem hagyományos ételeket a saját fejem után. Ezt az ételt egy pár évvel ezelőtt raktam össze, sikeres lett, és azóta is rendszeresen az asztalra kerül. Szerintem nagyon egészséges, finom egytálétel.



Hozzávalók: 4 személyre

  • 50 dkg vörös lencse
  • 50 dkg csirkemell vagy combfilé is tökéletes
  •   1 csomag petrezselyem aprítva
  •   1 fej vöröshagyma
  •   3 gerezd fokhagyma
  •   csipet snidling, ha van kéznél  nem árthat
  •   1 db piros paprika
  •   2 babér levél
  •   2-3 paradicsom
  •   2 ek olívaolaj
  •   só, bors
  •   1 ek dijoni mustár
  •   1 ek balzsamecet
  •   1-2 csipet római kömény, ha akad otthon
  •   olíva olaj a csirke csíkok sütéséhez

Elkészítés:

A nagyobb serpenyőbe / nagyobb szükséges, mert a végén minden ebben landol/ olíva olajat hevítek, majd folyamatosan beledobálom a zöldségeket, a darabolt vöröshagymát, fokhagymát, apróra kockázott piros paprikát, majd sózom, borsozom, és kavargatom.
Amikor kezd pirulni, akkor 1 kanálnyi vizet öntök hozzá, de nem többet, hogy finoman tovább aszalódjon, mert az szeretném. Hagyom kicsit párolódni, és csak azután adom hozzá a megmosott lencsét. Forralok a vízforralón egy kis vizet, és amikor a mosott lencsét hozzákeverem, akkor ebből a vízből felöntöm, hogy legalább 3 ujjnyival több víz legyen a zöldség fölött. Gyorsan elkészül, sokkal gyorsabban, mint a mi hagyományos, itthoni lencsénk, de addig még megsütöm a csirkét, mert ehhez az ételhez pirítva adom hozzá, úgy finomabb.
Felforrósított olajba 3-4 menetben / attól függ mekkora a serpenyő/ megsütöm a csirke csíkokat, amiket korábban a képen látható nagyságúra csíkoztam. Ahogy sül a hús, úgy egyszerűen bele is borítom a lábasba, így nem lesz + mosatlanom.Hagyom összeforrni a hússal, amikor ezzel megvagyok, megkóstolom, ízesítem, és leveszem a tűzről. Kis hűlés után adom hozzá az ecetet, a mustárt. Ez lehet fehérbor, balzsam, balzsamkrém, ki mit használ, én balzsamecettel kedvelem. Mustárt, dijonit adok hozzá egy keveset.
Előfordulhat, hogy egy kicsit savanyúnak találjuk, de ne ijedjünk meg ez később elmúlik, mert a lencse magába szívja az ecetet. Nem biztos, hogy ilyen leves lesz, mint az én képemen, mert elfőheti a vizet, ha sokáig hagyják a tűzhelyen, de akkor még öntsenek hozzá egy kis vizet, amennyiben így szeretnék levesesen.
Az aprított petrezselymet a legvégén adom hozzá, és természetesen a csilis olaj sem maradhat el!



Mogyorókrém


 Sanyi testvérem invitált meg vasárnap délutánra. Sára, a kislánya egyik kedvence ez az nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető nyalánkság. Régóta nyúz, hogy egyik alkalommal készítsem el neki, most eljött az alaklom, hiszen csak 10 percem van az indulásig. Kicsit aggódtam, de nem került fel az asztalra, így tudott pihenni a hűtőben a fogyasztásig. 



 Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  •  2, 5 dl habtejszín
  •  2 nagy evőkanál nutella krém
  •  + a díszítéshez ki, mit gondol, vagy mi van kéznél otthon
  •  2 dkg őrölt mogyorót szórtam rá
  •  2 dkg olvasztott csokoládét

Elkészítés:

A jól lehűtött tejszínt kézi mixerrel felverem, majd amikor kész, belekeverem a mogyorókrémet. 
Hűtőben hagyom kicsit dermedni, azután  poharakba kiadagolom, de én most ezt nem teszem, mert így könnyebb dolgom lesz a szállításával.

 



Almás pite



Ezekben a hetekben biztosan tudunk ehhez a könnyű almás süteményhez megfelelő almát vásárolni, mert nem mindegy, hogy milyenből készítjük. Én a jonatán almára esküszöm, enni és sütni-főzni is!
Gyorsan el lehet készíteni, és osztatlan a siker. Készíthetjük vékonyabb tésztával is, tönköly liszttel ,vagy más liszttel is, ki merre tart.

Hozzávalók: 16 szelet

/25x35 cm a tepsi /

  • 1,5 savanyú alma 
  • 20 dkg vaj, vagy margarin
  •   pici só
  •   3-4 csapott ek cukor
  •  25-30 dkg szitált liszt
  •  20 dkg tejföl
  •    1 sütőpor / 120-125g/
  •    1 tk őrölt fahéj az almára
  •    4-5 ek cukor, attól függ, ki milyen édesen szereti / én 4 kanálnyi mézet csurgatok bele,vagy 4 kanál szőlőcukrot /
  • 1 kk vanília cukor / elmaradhat/
  • 1 tojás sárgája a tészta felületi kenéséhez

Elkészítés:

Az almát meghámozom, lereszelem a nagyobb fokú reszelőn, majd ráteszem a mézet, vagy cukrot.
Összekeverem, hagyom állni, amíg a tésztát összeállítom.
Az alapanyagokat összekeverem. Minden alapanyag szobahőmérsékleten van, így könnyebb dolgozni velük, és a tészta is biztosabban áll össze. Ezekkel az alapanyag mennyiségekkel lágy tésztát kapunk, de én így tanultam, és elmondhatom, hogy nagyon finom a tészta! Most 30 dkg liszttel dolgozom, amikor kész, egyszerűen kivágok egy  tepsi méretű sütőpapírt, belehelyezem a tepsibe, majd ezt követően a tészta felét vizes kézzel egyenletes elsimítom. Amikor ezzel megvagyok amennyire csak képes vagyok kicsavarom az alma levét, és ezután elosztom a tésztára. Ügyelek, hogy ez is egyenletes legyen, ezért szépen elegyengetem, majd megszórom az őrölt fahéjjal, vaníliacukorral. Gyönyörködöm benne, majd ráosztom a tészta másik felét. Villával megszurkálom, tojás sárgájával lekenem, és megirányozom a sütő középső részét.
A sütőt 200 fokra melegítem, de néhány perc múlva leveszem 180 fokra, és ezen sütöm, amíg szép piros nem lesz a teteje, de tűvel, fogpiszkálóval meg is nézhetem egy fél óra elteltével.
Amikor kihűlt felszeletelem.