2012. november 22., csütörtök

Zabpelyhes sütemény házi eper lekvárral

 

Két hete találtam ezt a receptet, de csak ma van időm megsütni. Kíváncsi vagyok minden,  kicsit is korszerűbb receptre.Ez ilyennek tűnik.



Hozzávalók:12-16szelet

  • 2,5 csésze teljes kiőrlésű liszt
  • 2 csésze zabpehely / mindegy milyen szemű/
  • 1 csésze méz 
  • 1 ek. sütőpor
  • 1 ek szódabikarbóna
  • 15 dkg vaj vagy Ráma
  • 4 tojás
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 6 db reszelt alma
  • 2 kis pohár tejföl

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat a zabpehely kivételével / nem szeretném ,hogy összetörjön/ összeelegyítem. Majd a tojást a mézzel + vaj + tejföl simára keverem, ezután a száraz anyagokkal elegyítem, és csak most adom hozzá a zabpelyhet, és a kicsavart reszelt almát. Mehet is a tepsibe. Ez alkalommal a tepsit vajjal kikenem, és zabkorpával borítom be liszt helyett. A végén nagyon jól mutat, hogy a talpa fehér, és tuti nem ragad le!
25 x 35-ös tepsiben sütöm, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 45-50 percig.  Az alma miatt ilyen sok a sütési idő, de azért pillantsunk rá úgy 45 perc körül. Egy fogpiszkálót beleszúrunk, és ha nem tapad rá a tészta, meg is sült a süteményünk. A tetejére szórok egy kis nádcukrot, mert nem találom elég édesnek, de ez ízlés dolga!
Hagyjuk a tepsiben kihűlni, és csak azután szeleteljük, vagy töltsük.
Eredetileg nem javasoltak hozzá tölteléket, de túl magasnak találtam , és fel is akartam bontani az eper lekvárom, hogy -hogy áll így pár hónap elteltével, és azt gondolom, hogy nem ártott a süteménynek sem.
Keresztben kettévágtam, és megkentem a lekvárral, majd ráborított a tetejét, felvágtam.




Nagyon tetszik a teteje, hogy ilyen ragyogó!



Félre teszek egy db süteményt, ezt általában mindig így teszem, mert kíváncsi vagyok az utóéletére! Persze, ebben megakadályozhat, ha azonnal felfalják az összeset, akkor még fényképezni sem tudom, nemhogy megőrizni. Most sikerült, és jelentem, hogy 3 nap múlva is kellemes, nem száradt ki, és imádom a kávémhoz!
Mindenkinek ízlik aki kóstolta!