2015. augusztus 13., csütörtök

Mogyorós csirke saláta szezámolajjal



Salátát szeretnék, de a hőség ledöntötte a lábukról szegényeket, így gondolkodnom kell más variáción, hogy, azért könnyű és laktató ebédem legyen! Ez lesz az!





Hozzávalók: 

  • 25-30 dkg csirkemell filé 
  • 1 púpozott tk kukorica keményítő 
  • só 
  • 1 ek víz
  • olaj a sütéshez
  •  
  • 15 dkg pörkölt mogyoró
  • 1 db fürtös uborka
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 30 dkg édes káposzta 
  • 1 ek szezámolaj 
  • 1 ek fehérbor ecet
  • 1 tk só
  • 1 mk nádcukor
  • 1/2 csomag petrezselyemzöld
  • 1 mk koriander
  • pár csepp citromlé 





Elkészítés:

1. lépés a csirkemellet  nagyon vékony felcsíkozom
2. a zöldségeket megmosom, szintén vékony csíkokra vágom, majd lesózom
3. Összeállítom a saláta öntetet.
A szezámolajhoz hozzáadom a nádcukrot, a sót, ecetet, aprított petrezselymet, szárított koriandert / sajnos ,csak ez van/, és alaposan összekeverem.

10-15 perc pácolási idő után elkezdem sütni a csirkemell csíkokat. Egy wok serpenyőben olajat hevítek, majd ebbe dobálom bele a csirkét. Folyamatosan kevergetés mellet pár perc szükséges, hogy készen legyen.
Már csak a saláta összeállítása van hátra. A lesózott zöldségeket jó alaposan kinyomkodom, ezután beleforgatom a saláta öntetbe a sült csirkével együtt. Keverés, kóstolás, után ízesítés, és mehet a hűtőbe. Szüksége van egy kis pihenésre, és nekem is!! A konyhában 31 fok van!


Csirkés töltött tök krémes tök raguval


Vannak barátnőim, akik már hetek óta be sem kapcsolják a tűzhelyet, csak salátán élnek, én velük ellentétben, szeretem a főtt ételt, főleg ha sós, és ez egy ilyen kis finomság, habár húst is tartalmaz, de mégsem veszíti el a könnyedségét! Sajnos, csak a sütés előtti fotókra volt időm, így a kész ételt nem tudom megmutatni.




Hozzávalók:

  • 2 db tök, egy nagyobb és egy kisebb
  • 1 db tök a köretnek
  • 40 dkg apróra vágott csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fél csokor petrezselyem zöld
  • só és fehér bors
  • olíva olaj
  • 1 db répa
  • 1 kis db zeller
  • aprított petrezselyem és zeller levél
  • egy csipet kapor / elhagyható /
  • 1 ek zabkorpa / elhagyható/


Elkészítés:

Először megmosom a zöldségeket, majd elkezdem a tisztítást. Egyenként meghámozom mindhárom tököt, lehetne más a köret, de nekem ehhez van kedvem, így tököt, tökkel!
Tök tisztítása:
1. a két végét eltávolítom, majd zöldséghámozóval hosszában lehámozom
2. 1 db tököt félbevágok, 1 db-ot  kb. 2 cm-es  karikákra, majd a 3.-at a képen látható nagyságra kockázom, de ez nem szentírás! :-)
3. Az összeset megsózom, és félreteszem 

A következő lépés a töltelék elkészítése. Munka közben derült ki, hogy a darálóm, nem működik, így maradt a  csirkemell manuális aprítása. A lényeg, hogy soha ne essünk kétségbe, a megoldás kis gondolkodás után megjön!! Így van ez most is! A csirke után, nagyon apróra  összevágom a zöldségeket, a répát, a zellert, vöröshagymát, és a fokhagymát, majd serpenyőben kevés olívaolajat melegítek, és a hagymákat kezdem fonnyasztani. Pici sóval elősegítem a folyamatot, kevés borsot is őrlök rá. Közepes hőfokon dolgozom, mert szeretném , ha szép aranyos lenne. Amikor ragyog, akkor adom hozzá a répát, a zellert, és a tök aprított belsejét, és megszórom a petrezselyem zölddel. A zöldségek szép lassan elkezdenek pirulni, ekkor jön a hús, majd egy jó alapos kavarás, egy kevés langyos víz, de a legjobb a zöldséglé, ha van kéznél.
Kevés ideig párolom a ragut, mert úgyis megy a sütőbe, de azért változzon meg a hús színe!
Amíg a ragu hűl, addig a tepsiben elhelyezem a a tök darabokat, nekem most szépen alakul! Arányosan elosztom a ragut, majd mellészórom a tök darabokat, és kevés kaporral meghintem. Feldíszítem 1-1 db zeller levéllel, ha nincs szép a petrezselyemmel is, vagy egy kis aprított piros színű paprikával. a lényeg a kontraszt. A tepsibe aljára beöntök legalább  5 dl zöldség levet, vagy vizet, de a tej sem rossz, sőt!
Felülről, egyenletesen még megspriccelem egy kis olívaolajjal az egészet, és azután irány a 190 fokra előmelegített sütő, amit 170 fokra visszaveszek a sütéshez. Nem fólia alatt sütöm, mert szeretném, hogy roppanós maradjon a végén a tök. 
Ha megpuhult a tök / durván 1 óra /, akkor kiszedem a tepsiből, csak a darabokat hagyom benne, amit összekeverek, majd meglocsolok az alábbi csomómentes keverékkel.

  • 2 dl tejföl
  • 3 dkg vaj
  • 5 dl víz  vagy tej
  • 1 ek rizsliszt 
  • pici só
 Természetesen a sózás előtt megkóstolom a tök ragut, nehogy kiszúrjak magammal és túl sózzam!
Pár percre még visszateszem a sütőbe.
Tálaláskor ezzel a raguval kicsit meglocsolom a töltött tököt, és pár kanállal mellé is tálalok. Ízlés szerint rizs, vagy burgonya is kínálható hozzá. Én csak a csilis olajjal toldom meg.




  

A tepsi mérete 27 x 35 cm