2012. június 21., csütörtök

Hortenzia a Hild kapunál


Dicsérjük a kezét az ismeretlennek, aki bízott az emberekben, és az utcára ilyen gyönyörű virágokat ültetett!
Tegnap biciklivel a Tisza-partra tartottunk egy új útvonalon, és így akadtunk rá ezekre csodaszép virágokra.

Fűszerek a kamrában


Tegnap olyan szerencsés voltam, hogy a barátnőmék kertjében megdézsmálhattam a fűszerkertet.
Csodálatos érzés volt!  Ezt a három kis csokrot a későbbiekben fogom felhasználni, így ide kerültek. Köszönöm!

Túró gombóc


Imádom minden formájában, de a klasszikussal kezdem!
Kis gombóc, nagy gombóc mindegy, csak könnyű remegős legyen, az a lényeg, ami azt hiszem a minél több túrón múlik, és hogy legalább fél órát pihentessük miután összekevertük az alapanyagokat.



Hozzávalók: 9-10 gombóc/ attól függ mekkora gombócokat készítünk/

Gombócokhoz:

  • 50 dkg túró
  •   2  db nagyobb tojás
  •   7,5 dkg búzadara
  •   pici só
  •   2 lit víz a főzéshez
  •   pici só a vízbe 

Gombócokra:     

  •    9 dkg házi tönköly zsemlemorzsa / persze ízlés szerint /
  •    1/2 ek olaj
  •  15 dkg tejföl / ki, hogy szereti /
  •    9 dkg szőlőcukor  / szintén, ízlés szerint
  • + házi eper jam kerülhet a tetejére, nem rontja el, de klasszikusan nincs hozzá

Elkészítés:

Hangsúlyozom, hogy jobb alapanyagból, finomabb étel készül. 
Az gombóc alapanyagait összegyúrom, majd a hűtőben pihentetem legalább fél órát, de a több idő nem árt.
Addig  szép világosra pirítom a zsemlemorzsát, melyhez 1 ek olajat is adok A tejfölt csak fellazítom, vagyis kikeverem. a cukrot ,ha csomós összetöröm, és átszitálom.
A pihentetési idő letelt, így vizes kézzel 9 db egyforma gombócot formálok, nem gyömöszölöm agyon őket, csak lazán, majd óvatosan belehelyezem a lobogó, kicsit sós vízbe. A gombócok nem fognak szétesni a lobogó víztől, mert rögtön lehűtik azt. Fedőt teszek rá, és addig békés is hagyom, amíg láthatóan a víz tetején az összes gombóc fenn nem lesz. Akkor leveszem a fedőt, nehogy kifusson, és hagyom kb 10 percig főni. Gyorsan odakészítek egy langyos vizes edényt, ebbe szedem át a kifőtt gombócokat, így óvom őket a kiszáradástól.
Majd az 1. lépen látható módon tálalok, ez ugyanis a túró gombóc!