2013. augusztus 18., vasárnap

Szilva püré joghurttal

                                
Lassan ismét eljön a szilva lekvár főzés ideje. Én úgy döntöttem, hogy már most is főzök, és nem várom meg a beszterceit. Vagyis , majd akkor is főzök. Imádom ugyanis a gyümölcs joghurtot, igazából a joghurtot sok-sok valamilyen gyümölcs ízzel.. Ilyen ez a pohárban látható joghurt szilva, mert én csak így nevezem.
Nagyon egyszerű, gyors, és a gyerekeket is be lehet vonni az előkészületekbe, mert a szilva ritkán kukacos.
A lényeg, hogy egyformán jól érett szilvát vásároljunk. Esetleg kérjük ki a zöldséges tanácsát.
Volt már olyan, hogy nem találtam elég érettnek, így 24 órát még hagytam hűtő nélkül a rekeszben érni.




Azt hiszem, hogy látható a világosabb színből, hogy nagyjából fél úton  van a szilva lekvárhoz állagához képest .

Elkészítés:

A szilvákat alaposan megmosom, megfelezem, majd húzok egy vékony gumi kesztyűt, és kézzel összenyomkodom. Általában darálni, vagy összevágni szokták az emberek, én sajnálom az időt ilyesmire, ezért ezt az egyszerűbb módszert választom. Ezt már rögtön a tepsiben is megtehetem, mert így spórolok egy edényt. Amikor tele van a tepsi veszem a következőt. Azt elfelejtettem előzetesen elmondani, hogy sütőben készítem ezt a fajta szilva finomságot. Előmelegítem a sütőt 150 fokra, és ekkor helyezem el a rácsokon a tepsiket, majd visszaveszem 115-125 fokra. Így több órán keresztül tart a dolog, de biztosan nem ég le, és le sem forrázhatom vele magam. Amikor látom, hogy sok-sok levet eresztett kiveszem, és óvatosan leöntöm, lemerem / ki mit választ/ a levét, ez később isteni üdítő lesz. Egy tepsinél ez kb 6-7 dl-t is jelent. Amikor ezzel megvagyok visszateszem a sütőbe, és hagyom még 2-3 órát ezen a hőfokon, majd amikor szép krémes lesz, de még darabos is egyben, kiveszem, és csírátlanított kis üvegekbe szedem. 1-2 hétig meg van a joghurthoz való, ha meg nem unja. Velem ez nem fordul elő! Tartósítószert nem teszek bele, így inkább a hűtőt javaslom tároláshoz, de kidunsztolva mehet a kamra polcra is! Ha mindet nem akarod ilyenformán, akkor a többit cukrozd be, és süsd tovább lekvárnak.

 

 



 Itt az üvegben az isteni 100%-os gyümölcslé látható, a pohárban már egy kevés vízzel hígított változata. A szomjúságom a vízzel hígított jobban oltja, és meg kell mondjam , hogy itt nagyon meleg volt!