2012. október 14., vasárnap

Zöldséges csirkenyárs sütőtök és zeller pürével



Inkább zöldséges, mint csirkés!





Ma úgy alakult, hogy egy kicsit több időm marad a főzésre, ezért választom ezt a zöldségek miatt kicsit munkaigényesebb ételt. Megküzdök vele! Vigyázzunk, ha nem házi csirkét használunk, akkor duplán kell a húst vásárolni, mert a fele "elpárolog"! Én is így jártam már több alkalommal.

Hozzávalók: 4 adaghoz

Nyárs:

  • 1 db csirkemell
  • 1 db piros paprika
  • 1 db cukkini
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 kevés mediterrán fűszer keverék 
  • só, őrölt fekete bors
  • kevés olaj  

 Zöldségpüréhez

  • 40 dkg körüli zeller
  • 50 dkg sütőtök
  • 3-3 dkg vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj 
  • só, bors

Elkészítés:

Először a püréhez való zöldségeket hámozom, kockázom , majd külön külön egy kisebb lábasban felteszem párolni, hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Ez nálam azt jelenti, hogy először egy kevés olajat öntök a lábasba, ezzel egy kicsit megpárolom, és csak ezután öntöm fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, és egy kevés borsot is teszek rá. Mindkettőnél így járok el. Ha van fedőnk tegyünk rá, hogy hamarabb megpárolódjon. Amikor van kéznél húsleves azzal öntöm fel. Amikor nagyobb mennyiségben készítem egyszerűen beteszem a sütőbe fólia alá, és magára hagyom úgy 160 fokon, amíg meg puhul.
A zöldségek párolódnak, így elkezdem a nyársakat. A húst felkockázom / 2x2 cm/ , a zöldségeket szintén, majd lesózom, fűszerezem, hagyom egy kis időre állni.
A fa pálcikákat papírboltban vásároltam, igazán nem drága. Erre húzogatom fel váltakozva a zöldségeket, és a húst, amennyit gondolok.
A pálcika hosszánál kisebb méretű tepsire szoktam felhelyezni, a pálcika két vége kilóg, a többi belül kerül a tepsibe, és így sütöm meg. Ami kisül a nyársból belecsepeg a tepsibe.
A nyársaknak nem kell sok idő, előmelegítem a sütőt 200 fokra, és amikor beteszem a tepsit, lassan visszaveszem 170 fokra, ezen a hőfokon sütöm, majd amikor puhának látom, akkor egy kicsit feljebb teszem, és rápirítok, de előtte bespriccelem olajjal.
A zöldségekre időközben egy kis vizet öntök, amíg megpuhulnak folyamatosan figyelem őket.
A puha zöldségeket összeturmixolom, megkóstolom, és ízesítem.
A zöldségpüréken látható zöldek a zeller szárából készültek egy kis olajjal, sóval.














Csibemáj bundában zöldséges rizzsel és aszalt paradicsommal


Többek között csibemáj népszerűsítése is a szándékom ezzel a recepttel. A máj nagyon egészséges, és azt gondolom, hogy sokat veszített népszerűségéből az utóbbi időben. Számtalan formában készíthetünk belőle finom ételeket, csak egy pici odafigyelés szükséges. Ez a recept egy sima rántott csibemáj, de a körettel és a tálalással kicsit új formát adok neki.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  •   2 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa , ha van házi azzal finomabb, én kovászos tönköly morzsát használok
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  •   kevés só
  • kb. 2 dl olaj a sütéshez 

Párolt rizs:

  • 3 dl-es pohár rizs
  • kevés olaj
  • 1 kk só
  • 2,5 dl forró víz

Párolt zöldség:

  • 50 dkg vegyes zöldség / kb.ezt tettem most bele, de bármilyen zöldség jó/
  • 1 db répa
  • 1 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kisebb vöröshagyma
  • 1 -2 brokkoli rózsa
  • 1 db tv paprika
  • 1 levél mangold, kínai kel
  • csipet só, őrölt fekete bors
  • 1-2 csepp friss citromlé, de el is hagyható

Elkészítés:

A csirkemájról eltávolítom a szövevényeket, és azután félreteszem, hogy lecsepegjen.
A rizsnek egy vékonyabb falú lábast veszek elő, ebbe kisebb kanálnyi olajat öntök, felteszem forrósodni, és pár pillanat múlva beleborítom a pohár megmosott rizst. Én mindig 1 pohár rizshez 1,8 forró vizet adok.
A rizst  szinte folyamatosan kavargatom, mert könnyen leég. Amikor a rizs szemek átmelegedtek, akkor hozzáadom a nagyon forró vizet, és ezzel együtt főzöm, amíg szinte el nem forr a víz belőle. Egy kis sót már korábban adtam hozzá, de még most sem késő, csak az utólagos sózás marad eredménytelen.
Amikor szinte elfőtte a vizet, akkor jól passzoló fedővel, vagy tányérral lefedem, hogy visszapárolódjon.
Félreteszem, hagyom kihűlni.
Elkészítem a párolt zöldséget. Kevés vöröshagymát, fokhagymát apróra vagdosok, és kevés olíva olajon, vagy zsíron felteszek párolódni, megsózom, és fokozatosan hozzáadom az aránylag apróra vágott többi zöldséget. Ezeket korábban megmostam, és összevágtam. Ilyenkor mindent bele tudok tenni, amit találok.
Együtt párolom tovább a zöldségeket, kevés sót, fekete őrölt borsot, pár csepp citrom levet adok hozzá.
Még roppanós állapotában húzom félre a tűzhelyről.
Elkezdem a májat bepanírozni. Előkészítem a lisztet, morzsát, tojást felverem egy kevés sóval, sőt még egy pici tejszínt, tejet is tehetek hozzá, ez lágyítja, és szaporítja a dolgot.
A májat kicsit megsózom, bepanírozom, ami azt jelenti, hogy először megforgatom a lisztben, majd átforgatom a tojásban, és legvégül a morzsában is meghempergetem. A dögönyözést elhagyom, csak óvatosan forgatom, és kicsit lerázom a morzsát róla.Ha még nem meleg az olaj egy tányérra félreteszem. Közben kezdem felforrósítani az olajat. A forró olajba helyezem a májakat, és közepes fokozaton megsütöm. Hamarabb átsül. Lehet, hogy egy kis vér még ki fog szivárogni a bundán keresztül, ettől nem kell megijedni. Amikor szép arany barnára sült, egy szűrőbe szedem, hogy lecsepegjen az olaj. Ha egyszerűbb megoldást választok, akkor egy kéztörlő papírt teszek egy tányérra, és erre szedem ki a májat, mert ez is felszívja a felesleges zsiradékot. Vigyázzunk ne süssük túl keményre, amikor kézzel megnyomjuk, kellemesen puhának kell lennie.
Közben lassan kihűl a rizsünk is.
Az aszalt paradicsomot még a nyár közepén készítettem, és eddig olíva olajban tároltam.
A paradicsom szósz pedig bevallom tegnap maradt meg a spagetti mellől. Ezért kerülnek ezek a máj mellé, de más szószt is adhatunk hozz. Például tejszínes gombamártást, vagy tartárt mártást.
Most összerakom az ételt a fotózáshoz.




Kolbásszal töltött karaj céklás lilakáposztával


Ezt a menüt egy paleos ismerősöm ihlette. Általában nem készítek ilyen fogásokat, de néha az ember tehet kitérőt gyakorlásképpen.



Hozzávalók: 4-6 személyre

  • 800-1000 g sertéskaraj
  • 1 rövidebb szál szárazabb füstölt kolbász
  • só, őrölt fekete bors
  • 5 dl zsiradék

Párolt lila káposzta

  • 1 kg-os fej lila káposzta, de a fehér is tökéletes
  • 8-10 dkg mazsola
  • 1 nagyobb cékla lereszelve
  • kevés só
  • 1 csapott tk. őrölt kömény
  • 1-2 ek. zsiradék 
  • ízlés szerint ecet, de egy evőkanálnyival nyugodtan indíthatunk.

Elkészítés:

Elég szép csont nélküli karajt sikerült vásárolnom, de vehettem volna csontost is,  most ez tűnt egyszerűbbnek. Megtisztítom a felesleges kis mócsingoktól, és keresek egy hosszabb pengéjű, élesebb kést, hogy a kolbásznak a nyílást elkészítsem. A lényeg a határozott mozdulat, és a kitartás, amíg a végéig nem érsz. Elsőre nem megy, így még egyszer nekifutok, hogy kijöjjön a végén a kés hegye. A kolbászról lefejtem a bőrét, és így töltöm bele a kolbászba. Ha nem megy könnyen, akkor még egy kicsit tágítok a résen. A végén ki kell bukkannia, ha elég hosszú a kolbász a végén. A karaj külsejét sóval, borssal bedörzsölöm, majd, hogy lezárjam a pólusokat, előbb még egy vas serpenyőben a karaj minden oldalát gyorsan megpirítom. Legyen nagyon forró a zsír, mert így gyorsan összehúzódnak a rostok. Ezután mehet a kizsírozott tepsibe. A sütőt előmelegítettem 190 fokra, de pár perc múlva visszaveszem a  170 fokos sütési hőfokra. Be lehet szalonna darabokkal takarni a karajt, hogy ne száradjon ki, de én most csak egy szorosabb alufóliázást csinálok. Öntök alá egy kis vizet is, hogy ne égjen később a tepsim.
A hús sütés kb. 1,5-2 órát vesz igénybe.
Addig elkészítem a káposztát. Ha van gyalu lehet gyalulni, én késsel fogom összevágni, mert ezt szeretem jobban. A mazsolát kicsit meglazítom, ami azt jelenti, hogy 1-2 csepp vízben felpuhítom, majd turmixolom, mert ezzel fogom a káposztás karamellizálni.Egy nagyobb lábas készítek elő, mert később össze fog esni a káposzta, de induláskor elég nagy a terjedelme, és az olajos felforrósított m azsolás keverékbe bele is borítom, ha felszeltem, öblítettem. 
Le fedem, de előtte hozzáadom a sót, köményt, így  könnyebben összeesik  a káposzta.
Alacsonyabb hőfokon párolom, mert félek, hogy leég. Egyébként is ráérek, mert mire  a hús kész, addig a káposzta 2-szer is meglenne! Amikor megpuhult, de még nem esik szét, akkor ízesítem egy kis ecettel, sóval, vagy , amit jónak látok.
A hús úgy egy 1,5 óra múlva megnézem, hogy áll, ehhez egy húsvillát használok. Ha túl sok alatta a folyadék, akkor öntök le belőle.  Amikor nagyjából megpuhult, akkor leveszem a fóliát, hogy egy kicsit piruljon a teteje a húsomnak. 
Akkor tálalom, vagy szelem, ha már kihűlt nagyjából, mert egyébként a szeletek kívánni valót hagynak maguk után. Most így tálalom, ahogy a fotón látható.