2014. május 3., szombat

Erdei gombás rizs citromos fekete retekkel és rucolával



Igazán kedvelem a jó ízű, könnyű, húsmentes fogásokat! A gomba sokak kedvence, de a nehezem emészthetősége miatt, én úgy tapasztalom, hogy  folyamatosan veszít a népszerűségéből, talán egy kivétel van a gombás risottó, mivel egyre több helyen lehet jó rizst találni hozzá, és így többen rászánjuk magunkat az elkészítésére, mert megéri, csodás étel!!  Ma már a piacokon fantasztikus gombákat is találhatunk hozzá, elérhető áron! Használhatunk szárítottat is, de azt jó alaposan, többször mossuk át, persze a frissel is ez a tanácsom! A lemezek között meghúzódhatnak por és homok szemek, amiket, alapos mosással , öblítéssel elkerülhetünk.
JÓ TANÁCS: Gombás ételeket azonnal fogyasszuk, ne melegítsük újra, és másnapra, hűtőbe semmiképpen ne tegyük el!





Hozzávalók:  3-4 adag

      RISOTTO
  • 40 dkg  risotto rizs
  • 1 db édes hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • 10 dkg vaj
  • frissen őrölt fekete bor
  • 1dl száraz fehérbor 
  • 6 dl liter forró zöldség alaplé vagy víz / ha szárított gombával dolgozunk, akkor jobb a víz, mert azok erősebb aromájúak, mint a friss gombák/
  • GOMBA:
  • 40-50 dkg vegyes gomba / kevés csiperke is mehet, hogy gazdaságosabb legyen /
  •   1 fej nagyobb édes hagyma 
  •   1 ek olívaolaj 
  •   1 csipet kakukkfű és zsálya
  •   1 mk őrölt fekete bors
  •   só
  • SALÁTA:
  • 1 marék rucola
  • 2 db fekete retek
  • 1 tk citromlé
  •  1 tk olíva olaj 
  • 1 csipet fehér bors
  • pici só 
 




Elkészítés :

Első lépés a retek megtisztítása, lereszelése, sózása, mert egy kicsit állnia kell a sóban, hogy finomabb legyen a saláta. Pihentetés után kinyomkodom, és az olajjal, citromlével, fehér borssal ízesítem.

Második lépésként alaposan megmosom a gombákat, majd a hagymákkal együtt feldarabolom. Egy serpenyőbe öntöm az olívaolajat, és lassú tűzön elkezdem benne pirítani a 2 fajta hagymát, melyet sózok, borsozok. Amikor kezd krémesedni, akkor hozzáadom a gombákat, kavargatás után lefedve párolom pár percig.
Amikor ezzel megvagyok félrehúzom.
Következő lépés a risotto készítés. Először felmelegítem a zöldségalaplevemet, ha nincs akkor forró vizet használjunk. Az apróra vágott hagymát egy magasabb falú  serpenyőben, vagy lábasban üvegesre párolom, majd felöntöm a borral, és ekkor adom hozzá a leöblített rizs, sózom, borsozom, de óvatosan, mert a gomba, amit később hozzáadok, az is fűszeres.  Folyamatos kevergetés mellett adagolom hozzá merőkanalanként az alaplevet, vigyázva, hogy se le ne égjen, de arra is, hogy túl sok lé se legyen rajta egyszerre, így lesz finom krémes a risottónk.  Általában a  risottot is al dente készítik, én is így szeretem, kívül krémes, belül picit még roppan.
Fél időn túl hozzáadom a gombát, majd újra egy kis alaplét, és kevergetem tovább. A kóstolást ki nem hagyom! A végén a maradék vajjal krémesítem, a parmezánból is reszelek bele, de hagyok a tálaláshoz is.




Hal pogácsa tengeri halból ropogós salátával





A magam filézte hekket szeretem erre a célra legjobban, mert szaftos, ízletes és gazdaságos is.
Most is ezzel dolgozom / mirelit hekk /,de természetesen ,szinte minden hal filé megfelel, a fűszerezés ugyanaz.
Veszek 1 kg hekket, kiolvasztom, besózom, és tepsiben  200 fokon, úgy 20 percig sütöm. Én nem szoktam fóliázni, mert a bőrét úgyis eltávolítom. A belső oldalait is megsózom, és 1-1 karika citromot is helyezek a belső részébe. Amikor már meg tudom fogni, akkor leszedem a külső bőrét, azután óvatosan a filét a gerincről, és eltávolítok minden olyan darabot, ami nem tiszta filé.


 



Amíg sül a hal előkészítem a salátához a zöldségeket, én most a képen látható zöldségekkel dolgozom, de kinek kedve szerint, ne szabjon gátat a fantáziájának!

Saláta:

  • rukola
  • retek
  • jégsaláta 
  • lila káposzta
  • olívaolaj
  • só, pici bors
  • citrom
  • aprított petrzselyem
  • csili pehely / elhagyható/

Elkészítés:

Ebben az esetben szeretném kihangsúlyozni a saláta citromos ízét, hiszen hal mellé tálalom, és köztudottan jót tesz neki.
A fűszereket összekeverem, én 1 egység citrom léhez 2 egység olívaolajat adok, és ehhez a fűszereket. Jó erős hatású lesz, de fontos, mert a salátával összekeverve egyensúlyba fog kerülni.


Hal pogácsa:

  • 1 kg sült hekk filéje 
  • 1 db tojás
  • fehér bors
  • petrezselyem zöld / aprított/
  • 1/2 aprított kaliforniai paprika
  • annyi búzacsíra, vagy más pehely, dara, ami összefogja 
  • pár csepp worcester szósz
  • pár csepp citromlé
  • olaj a sütéshez


Átvizsgálom a hal filét, nehogy szálka maradjon benne, azután apró darabokra tépkedem, majd hozzáadom a  felsoroltakat, összedolgozom, ha még nem állna össze, akkor egy pici pelyhet még teszek hozzá. Javaslom, hogy a pogácsákat zsemlemorzsában forgassák meg, ha nem érzik biztonságosnak az állagát a sütéshez.
A serpenyőbe nem túl sok olajat forrósítok, majd amikor már serceg, akkor elkezdem a pogácsákat belehelyezni. Hagyom őket, hogy az aljuk szépen megpiruljon, mert ha hamarabb fordítom, akkor biztosan szétesne! Lapáttal kicsit lehet formázni, ha kezdene szétcsúszni.

A serpenyőből egy papír szalvétára szedem, majd pár perc múlva már tálalom is.
A salátát csak közvetlen a tálalás előtt keverem össze a dresszinggel, mert nem szeretném, hogy összeessen.
Citrom gerezdet kínálok mellé egy kis tányéron.



Egészséges, gyönyörű, színes étel! Jó étvágyat hozzá!

Ropogós dekor csokoládé aszalványokkal


Az egyik leggyorsabban elkészíthető finomságom!