2012. május 19., szombat

Makói hagyma szár leves





A szezonalitás jegyében arra gondolok,hogy készítek egy könnyű levest, ebből az egyébként oly sok helyen kidobásra itélt alapanyagból, a hagyma szárból.
Örök slágere a tavasznak az újhagyma. Kedveljük hideg ételekhez, de népszerű főzve is.
Zsuzsi barátnőm kérdezte egyszer régen,hogy mi a sorsa nálunk a hagyma szárának,mert ő szívesen megosztana velem egy klassz receptet.
Azóta is rendszeresen készítem, mert gyorsan meg vagyok vele,és nagyon kellemes a melegebb napokon.
Finom, ropogós házikenyérrel, vagy fűszer vajas pirítóssal igazán laktató étellé válhat.                                                                  
Hozzávalók- 4 adag
  •  15 dkg hagyma szár
  •   1 ek.zsiradék
  •   1 tk. cukor
  •   1 tk. só
  •   1 tk. fehérbor ecet
  •   1 ek zabpehely liszt, vagy bármilyen sűrítő anyag megfelel
  •   2 dl joghurt
  •  1,2 liter víz / ha kell, a végén a sűrűségtől függően öntök hozzá /
Betét: személyenként 1 db aprított főtt tojás
Elkészítés
A képen lévő módon összevágom a hagyma szárat, mosom, és a felforrósodott olajban megfonnyasztom, sózom,majd vízzel felengedem.
Amikor a szár megpuhult joghurtos habarást készítek, és folyamatos kavargatás mellett beleöntöm. Felforralom, beleteszem az ízlés szerinti cukrot, ha szükséges még ízesítem, majd leveszem a tűzről. Igény szerint lehet borsozni, én nem szoktam, helyette chilit szórok a tetejére tálaláskor, és az aprított tojást is csak a legvégén teszem bele tálaláskor. A tojás el is maradhat. Ropogós kenyérrel, baquettel is nagyon finom!
Habarás- 2 dl joghurt + 1 ek sűrítő+ 2 dl víz- összeturmixolom.



Magvas és fekete olívás tönköly kenyerem éppen kisült, és így sajnos meg kell kóstolnom!