2013. december 28., szombat

Mandulás keksz / gluténmentes /


Első próbálkozásom van a fotón, így fest! Mégis úgy döntöttem, hogy szép külcsín ellenére megosztom veletek a receptet, mert nagyon finom kis keksz.
Egy spanyol hölgy, aki kóstolta, azt mondta, hogy ő még ilyen finomat nem evett! :-)


Hozzávalók:

20 dkg mandulaliszt
  7 dkg nyírfacukor, vagy más cukor
12,5 dkg vaj
  1  csapott kis kanák sütőpor
  2-3 csepp vanília eszencia

Elkészítés:

Az alapanyagokat az olvasztott vajjal összekeverem, majd egyforma kis golyókat formázok.
Sütőpapírral ellátott lemezre helyezem őket, egyforma távolságra, ezután ellapítom a golyókat, ezt úgy teszem, hogy letakarom a golyókat egy másik sütőpapírral, és rá egy sütőlemezt helyezek, majd egyenletesen minden oldalára kezemmel rányomom a lemezt. Ettől ellapulnak a golyócskák, de kézzel még tudom korrigálni, hogy egyformák legyenek. Ezután megszórom szeletelt mandulával, melyet egy kicsit sütőpapíron keresztül próbálok belenyomkodni, mert a cél az, hogy sütés után se peregjenek le a sütiről!

Sütés:  180 fokon megközelítőleg 12 perc, amikor kezd színt kapni már veszem is ki. Nagyon puha, de kihűlés után megkeményedik!


Zöldséges fehérbab leves gyorsan



Imádom a babos, káposztás leveseket, nem tudom ti hogy vagytok ezzel a dologgal?
Különösen télen,  a nagy hidegben, egy ilyen, sokáig melegen maradó levest kanalazni csoda dolog!
Nem szabad visszariadni a babtól, káposztától, a megfelelő fűszerezéssel  sokat segíthetünk a könnyebb emészthetőségén!

Hozzávalók: 3-4 adaghoz

  •  1 doboz konzerv fehér bab, vagy reggel beáztatott száraz bab
  •  2 db répa
  •  1 nagy szál gyökér
  •  petrezselyem zöld
  • 1 db zeller, és zeller zöld, ha akad kéznél
  • 1 db kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1,5 ek olaj, ha a végén soknak tűnik, le tudjuk szedni, de a zöldségeknél fontos az íz kioldásához
  • 1 ek házi paprika krémet is adok hozzá
  • 1 dl paradicsomlé
A megtisztított zöldségeket megmosom, majd nagyobb darabokra vágom, azért, mert  ez egy rusztikus leves, és így jobban fog mutatni a végén, de erről a képen meg is győződhetsz.
Az olajat egy kisebb fazékban felforrósítom, majd a bab kivételével beleborítom a zöldségeket, sózom, akár most borsozhatom is, majd lassú tűzön megdinsztelem a zöldségeket. Mielőtt leégne ráborítom a leöblített babot. Ezzel is hagyom egy pár percig párolódni, majd a forralóban melegített vízzel felöntöm. Én 1 liternyi vizet szoktam hozzáadni, de később még, ha sűrűnek találom, akkor öntök hozzá. Szeretem , ha sűrű! Sok-sok csilivel tálalom!
Ha még laktatóbb levest szeretnénk, akkor javaslom, hogy 1-2 szem burgonyát is főzzünk bele egészben a levesbe, és azt összeturmixolva, sűrítésként alkalmazzuk!


Ponty egészben, kemencében sütve



Kaptam egy csodaszép , friss pontyot, gondoltam, nem rontom el azzal, hogy lefagyasztom, inkább neki látok, mert végül nem egy ördöngösség, csak azt gondoljuk, a  hal filézésről!
A lényeg, hogy jóval nagyobb edénybe helyezzük, és bő vízben mossuk jól át, mielőtt bármit is csinálnánk vele. Ezután én egy éles késsel a fogva a farkát elkezdem a pikkelyeket eltávolítani. Alányúlok a kés élével, és ekkor el is kezdenek lepattogni. Néhányszor megismétlem, de addig mindenképpen folytatom, amíg az össze pikkely el nem tűnik a halról! Ekkor egy újabb bő vízben még  egyszer jól átmosom, a farkától kiindulva felvágom a hasrészét, végig, egészen a fejéig. A fejet el szoktam távolítani. Ekkor eltávolítok mindent  a belsejéből, és többször átmosom, a vért jól kiöblítem, majd ezt követi az irdalás.


 Én ilyen távolságra szoktam bevagdosni.


Itt már a tepsiben vannak, befűszerezve, a sütő előtti landolás pillanatában.


Az irdalás után befűszerezem, én tengeri sót használok, majd egy kevés paprikát, és friss petrezselymet, lehet fokhagymásan, ki, hogy szereti. Finomabb, ha az irdalásba is jut a fűszerből, és ne hagyjuk ki a belsejét sem!
A tepsibe úgy 2 dl olajat öntök, és 200 fokos sütőben sütöm  15-20 percig, a hal nagyságától függően.

Nagyon hamar átsül, de mindenképpen győződjünk meg, hogy így van e a dolog, mielőtt kivennénk!
A hús rózsaszín színe szinte fehérre vált, ha készen van.
Joghurtos , majonézes salátával fogyasszuk.


Csirkemell " Dubarry" módra



Kedvelem ezt a kellemes, és mint látható mutatós ételt, de mégis ritkán látok neki az elkészítésének.
Most itt az ideje, hogy nekilássak! Hiszen a csapból is karfiol folyik, itt a szezonja, már lassan unalmassá válik a gyakori karfiolos ételek készítése, és még  Dubarry nem volt terítéken! 


Hozzávalók: 4 ADAGHOZ

  • 1 kisebb fej karfiol
  • pici só a karfiol puhításhoz a vízbe
  • pár csepp citromlé, ha van kéznél
  • csipet cukrot is szoktam bele tenni
  • 4 szelet csirke mellfilé
  • ezt sózom , borsozom
  • kevés olaj amiben hirtelen megsütöm
  • reszelt sajt a végén a húsok tetejére

Elkészítés:

A karfiol fejet szétbontom, bő vízben megmosom, rózsákra szedem, a forró vízbe dobálom, és hagyom 10 legalább percig főni, de figyelem, mert nem akarom szétfőzni.
Addig egy serpenyőben olajat forrósítok, és a sózott-borsozott szeleteket hirtelen megpirítom, de csak annyira, hogy a rostok összeszűküljenek, és finom szaftos maradjon a hús, hiszen együtt a karfiollal még úgyis sütöm őket egy pár percig. Félreteszem a kész szeleteket, majd nekilátok a mártásnak.
               
Úgynevezett fehér mártást készítek, csak egy kicsit korszerűbb formában, a zabliszt miatt. Felmelegítem a tejet, sózom, borsozom, pici szerecsendiót is szórok bele, mert ez a fűszer különleges ízt fog adni a mártásnak. Jó ha van otthon midig szerecsendió, mert néhány ételhez elengedhetetlen!
Kisebb habverővel készülök a liszt szóráshoz, de fakanál is megteszi, ezzel óvatosan beleelegyítem a lisztet, csomómentesre keverem, ha nem megy, egy botmixert kapok a kezembe, és ez megteszi a hatását! Ezután következik a reszelt sajt, végül a  vajat forgatom hozzá, amitől szép selymes lesz a mártásom. Kész a mártás!

Kisebb tepsibe kiszedem a hús szeleteket, a leszűrt karfiol rózsákkal betakarom a szeleteket, amennyire lehet, majd a mártással befedem őket, és hagyom szépen lecsorogni. Én a reszelt sajtot csak 10 perc sütés után szórom rájuk, mert nem akarom, hogy megégjenek.


Mártás:

  • 2dl tej
  • 1 csapott kanál zabliszt
  • 1 diónyi vaj
  • pici só, szerecsendió
  • 3 dkg reszelt sajtot teszek a mártásba
  • pici fehér bors




A 180 fokosra előmelegített sütőbe helyezem a tepsit, és hagyom 170 fokon kb. 15-20 percig, de közben még rászórom a reszelt sajtot.

A köret ízlés szerint variálható: illik hozzá burgonyapüré, vajas burgonya, párolt rizs, de nálam most a saláta a nyerő!