2012. július 10., kedd

Áfonyás süti
Senki sem vitatja, gondolom, hogy a friss gyümölccsel készült süteményeknek nincs párja?
A Mars téren van egy hölgy akinél mindig friss szezon gyümölcsöt lehet kapni, jó minőségben, és elfogadható áron. Érdemes kimenni érte. A fejemben málnás, vagy áfonyás süti jelent meg, mert napokkal ezelőtt a málnás nagyon jól sikerült, de idő hiányában lemaradt a blogból, pedig ezt a gyors, egyszerű sütemény receptet szeretném  megosztani önökkel.Hozzávalók: 24 db muffin, vagy 12 db muffin, és 2 db 18 cm-es torta

  • 6 db tojás 
  • 12 ek. liszt BL-55, vagy fehér tönköly
  • 12 ek szőlőcukor, vagy kristály cukor
  •   1,2 dkg sütőpor
  •  12 ek víz
  •  20 dkg áfonya, vagy más gyümölcs

Elkészítés:

Egy közepes tálba kiadagolom a száraz hozzávalókat / sütéshez mindig ugyanazt a kanalat használom mércének /, hozzáadom a vizet, és a tojás sárgákat. Először egy fakanállal összekeverem, de miután a fehérjét habbá vertem, a masszát ezzel a habverővel csomómentesre keverem. Végül lazán beleforgatom a habot, és már adagolom is a formákba. Egyszerű piskóta tésztát készítek.
A teljes átláthatóság kedvéért elmondom részletesen:
Ebből a mennyiségből meg tudok tölteni 12 db muffin formát, ha van muffin papírom, akkor azt helyezek a massza alá, ha nincs, akkor kivajazom, lisztezem, és így töltöm meg a forma 3/4 részéig. A kis formákba egyenként 6 szem áfonyát helyezek, és már mehet is a sütőbe.
A többi masszám még 1 db 22-24 cm-es torta formába elég, de én most 2 db 18 cm-es formába adagolom a megmaradt masszát, mert ajándékba készítem, és így sokkal jobban mutat.
A masszát 2 felé elosztom, majd a maradék áfonyát is megfelezem, és a két formába egyenletese beleszórom.
A 190 fokos sütőbe teszem, és 175 fokon kb 30 percig sütöm. Érdemes tűpróbát alkalmazni.
Ha már nem marad semmi a tűn, amikor beleszúrom a tésztába, megfelelően megsült, és kiveszem.
A piskóta típusú süteményeknél és nem szoktam fél idő előtt kinyitni a sütőt, mert akkor összeesik a tészta.
A rácson hagyom kihűlni, mert a muffinok papírjai akkor könnyen lejönnek, és olyan szépek lesznek az oldalai, mint most az enyémek a képen. Nekem most jól sikerült, de nem mindig van ez így!
A torta formáim csatosak, így azokat csak le kell kapcsolni.