2015. május 23., szombat

Gesztenyés rolád

Egy sütemény, ami 30 perc alatt elkészül! Természetesen kell 1-2 trükk hozzá, hogy ez valóban meg is valósuljon!
1. hűtött tejszín
2. kiolvasztott gesztenyemassza
3. szoba hőmérsékletű hozzávalók
4. kéz közelben a szükséges eszközök, és hozzávalók

START!


Hozzávalók:

  • 3 tojás + 1 fehérje
  • 6 ek cukor
  • 3 ek víz
  • 6 ek szitált liszt
  • 1/3 sütőpor / 4-5 g/
  • pici só
  • KRÉM:
  • 50 dkg gesztenyepüré
  • ízlés szerint cukor
  • 2,5 dl folyékony tejszín habosítva
  • pici víz, hogy elég krémes legyen
  • 1 tk rum, ha van otthon





Elkészítés:

A sütőt bekapcsolom, 190 fokra állítom. A sütő lemezt előkészítem. Újabban szilikonos sütő lapot használok, de egy sütőpapírral ellátott lemez is tökéletes. Először a tojás fehérjét kemény habbá verem, majd félreteszem. A következő lépésként a tojások sárgáját a cukorral habosra kikeverem, hozzáadom a vizet, picit sózom, és a sütőporos liszttel összevegyítem. Ebbe a masszába óvatosan belekeverem a felvert tojáshabot, 2-3 részletben adagolom hozzá, és egy irányban elegyítem.
A sütőlapra egyenletesen felviszem, és irány a sütő, ez kb. 10 percet jelent. Majd kiveszem, hagyom egy kicsit hűlni.
A gesztenye masszát összetöröm, hozzáadok egy kevés tejet, ezzel krémesre keverem, és csak ezután  a felvert tejszínt  / amiből egy keveset félreteszek a díszítéshez/  , pici sót, rumot és így összedolgozom.






A piskótát lefejtem a sütőlapról , majd feltekerem, csak ezután töltöm meg. Kevés gesztenye masszát félreteszek a díszítéshez, a többivel  megtöltöm a piskóta lapot. A piskóta töltésekor kihagyok 2 cm-t a végénél, így nem fog kifolyni a krém. Egyenletesen elkenem a krémet, majd feltekerem.  Hűtőben pihentetem legalább 1 órát, csak azután díszítem. addig természetesen a díszítős anyagot is hűtőbe helyezem. 
Nagyon éles késsel szeletelem. 





Csilis csirkecsíkok krémes zöldspárgával


Egy nagyon kedves gyermekkori barátnőmnél időzünk a lányommal, aki sosem főz, de szeret enni.  Mindegy, mondja mindig, én mindent megeszek! Tényleg így tesz, most sincs nagy kihívás, csak egy gyors fogás város nézés előtt.  Hozzá is látok, látunk, mert a lányok segítenek a spárga tisztogatással. Így könnyű nekem az élet, ja, meg a főzés is!





Hozzávalók:  3 főre

  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 csomag zöld spárga / 50 dkg/
  • őrölt fekete bors
  • kevés friss citromlé 
  • 1 ek cukor 
  • csili pehely ízlés szerint
  • 2 ek gluténmentes tejszín 
  • 1 kis darab növényi vaj 
  • olíva olaj / lehet csilis is/ 


Elkészítés :

A csirkemellet  csíkokra vágjuk, majd olíva olajjal és csili pehellyel összeforgatjuk, borsozhatjuk,  és ezután félretesszük pácolódni. A spárga tisztítással folytatjuk a munkát, ami annyit jelent, hogy a fásnak tűnő végeket eltávolítjuk egy éles késsel, majd alaposan megmossuk, legalább két öblítéssel! Forró, sós, cukros, citromos vízbe helyezzük a spárgát, de csak pár percre, és ennek elteltével gyorsan szűrjük, és jeges/ ha van/ vízbe borítjuk, hogy ne puhuljon tovább. A pácolt csirkének készítünk egy serpenyőt, amiben felforrósítjuk az olajat, és amikor már serceg, de még nem ég, akkor landol a csirkénk, de közvetlen előtte még megsózzuk! Pár perc szükséges mindkét oldalnak, majd  hozzáadom a tejszínt és a spárgát. Gyorsan összeforgatom, még pár csepp citromlé, legvégül kevés vaj. TÁLALÁS KÖVETKEZIK!