2012. május 19., szombat

Medvehagymás karfiol leves

    

 

 

 

 

 

 

A reform táplálkozás számomra azt jelenti pl.ennél a levesnél,hogy elhagyom belőle a sűrítést, de a sok zöldség miatt garantált, hogy könnyű és finom levest kapok.  A zsiradék felhasználást fontosnak tartom, anélkül nincs tökéletes leves! Természetesen egy finom olajjal /petrezselyem, chili, kömény, fokhagyma / a végén is meglocsolhatod, ha úgy érzed még valamivel fel kellene dobnod. A petrezselymet, citromot én csak tálalás előtt teszem a leveseimbe.
A cél mindig az,hogy lehetőleg ne kerüljön a zöldség a hűtőbe.Én  inkább az azonnali felhasználás híve vagyok, vagy hűvösebb helyen tárolom. Nálam  a kamra nyáron is aránylag hűvös  A leveseimben a zöldségeket nem főzöm szét, és 1-1 hozzávalóból készítem időnként a sűrítést. / lehet burgonya, répa stb./

Hozzávalók:   -4 személyre -

  • -  25- 30 dkg karfiol  tisztítva / a gyengébb leveleket, és a tisztított torzsáját is ajánlom /
  • -  2 szál sárgarépa / új répával a legfinomabb /
  • .  3 dkg vöröshagyma
  • -  6-8  levél medvehagyma /attól függően mennyire szereted /
  • -  1 szál kisebb petrezselyem gyökér / el is hagyhatod,ha nincs otthon/
  • -  2 dkg zeller /elhagyható /
  • -  1 kisebb gerezd fokhagyma
  • -  só / tengeri vagy Himalája / és bors izlés szerint
  • .  2 evő kanál zsiradék / amit használsz /
  • .  1 csipet petrezselyem tálaláskor
Ha laktatóbb levest szeretnél, akkor készíthetsz bele vajas-petrezselymes  galuskát, vagy egyszerűen szórj bele a vége felé 2- kanál cous-coust, ha szereted, de egészségesebb a bulgur / ennek több idő kell a főzéséhez / vagy a köles .

Elkészítés:

A zsiradékban tedd bele a tisztított zöldségeket és kezd el párolni, majd egy kevés sóval ízesíts. Én azért szoktam először sózva párolni, mert így finomabbnak találom a levesben a zöldségeket.   

Fedő alatt hamarabb megy a dolog, a legpraktikusabb az olyan fedő amin van egy kis lyuk, és így nem kezdi el emelgetni a fedőt a fazék. Mielőtt leégne időnként óvatosan hozzáöntök egy kicsi vizet, azután felöntöm kb.1 liter vízzel. 4 személyre kb. 3-4 dl levesben gondolkodom, attól függően ki milyen tartalmasan szereti, ennél több vizet ez az alapanyag mennyiség nem bír el, mert akkor az ízek rovására megy.

   
Amikor megfőttek a zöldségek elzárhatod a tűzhelyet. Ha szükséges ízesíts rá, de a vegetát  ne vedd a kezedbe! Egy idő után úgy is érezned kell az ízeket. Ha eddig vegeta faló voltál, adj egy kis időt magadnak! Nincs finomabb, mint a friss, ropogós zöldségek íze egy ilyen levesben!