2012. november 13., kedd

Paradicsomos-bazsalikomos gnocchi tejszínnel és Grana Padanaval



Sokan szeretik a tészta ételeket, úgy tapasztaltam, hogy különösen népszerű a fiatalok körében.
Felénk is mindig sikert aratnak a tészta ételek, és ez rendszerint nem  a pizzát jelenti.
Arra gondoltam, hogy ma egy kicsit laktatóbb ételt készítek. Így esett a választásom egyik kedvencemre a minestrone levesre / olasz zöldség leves/, és elmaradhatatlan / nálam/ társára a bazsalikomos-paradicsomos gnocchira /ejtsd: nyokki /. A minestrone már készül, mert ez az egy leves, ami zöldségleves ugyan, de mégis akkor a legfinomabb, ha jó sokáig fő. Neki látok a gnocchinak. Nem ördöngösség, de mégis egy kicsit több ráfordítást igényel, mint egy kész tészta, de megéri! A gazdaságosságáról nem is beszélve!
A képekről kitűnik, hogy ez nem hagyományos gnocchi formájú tésztával készül, de egyszer egy kollégám / Olaszországban tanult főzni/ így készítette, és nekem nagyon megtetszett, azóta én is így készítem.

Hozzávalók:  

  • 50-55 dkg tisztított burgonya
  • 3 tojás sárgája
  • kevés só
  • 22-25 dkg liszt

Bazsalikomos-paradicsom szósz tejszínnel, vagy anélkül

  • 1 doboz konzerv paradicsom 
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 +1 ek olívaolaj 
  • 1 dl tejszín/ tej érzékenyek hagyják el/
  • nagy csipet frissen aprított bazsalikom levél
  • ízlés szerint sajt a tálaláskor / én Grana Padanat reszelek/



Elkészítés:

A burgonyát hideg vízben / sózom/ héjastól megfőzöm. Amikor megfőtt, meghámozom, amikor már elbírja a kezem, de semmiképpen nem hagyom kihűlni. Még melegen összetöröm, majd hozzáadom a szoba hőmérsékletű tojás sárgáját, majd beleszitálom a szintén meleg lisztet, sózom, és összegyúrom. Klassz ,lágy tésztát kapok, de e végén már nem ragad a kezemhez. Ha ragad, akkor még egy kis lisztet teszek hozzá, majd kiborítom a tálból, és lisztezett felületen  henger formára igazítom. Egyforma darabokra vágom, mint amikor egy szalámi rudat szeletelek, kb. ujjnyi szélesre gondolok. Kicsit meglapítom, és már félre is teszem, amikor minddel megvagyok mehetnek a sós vízbe főni. Nagyon forrjon a víz, és amikor forr, akkor teszek bele egy evő kanál tengeri sőt, és azután óvatosan a gnocchikat. Nagyobb lábast válasszunk, és legalább 3-4 liter vizet tegyünk bele, azt szeretik, ha gondtalanul lubickolhatnak, úgy, hogy nem tapadnak egymáshoz.
Amikor pár perce fenn vannak a víz felszínén, akkor biztosan megfőttek. Óvatosan merítő kanállal egy langyos vizes tálba szedem, és majd onnan tálalom.
Következik a paradicsom szósz. Serpenyőben olíva olajat forrósítok, a karikára vágott fokhagymát beledobálom, sózom, majd gyorsan egy párszor megkavarom. Mielőtt elszíneződne a fokhagyma már hozzá is öntöm az aprított paradicsom konzervet. Közepes fokozaton H
hagyom úgy 10-15 percig főni, néha megkavarom, hozzáöntök egy pici vizet, hogy le ne égjen,majd ha kóstoláskor túl savasnak találom / ez a konzerv paradicsomtól függhet/, akkor egy pici cukrot adok hozzá.
A legvégén a tejszínt, az aprított bazsalikomot, de egy keveset a tálaláshoz is félreteszek. A tejszínnel tudom még lágyítani, ha szeretném.
Szűrő kanállal tálalok, hogy lecsepegjen a víz a tésztáról, majd rá adagolom a tetszés szerint szószt, én bőségesen szeretem, és legvégül a sajtot.



Csípős-savanyú csirkeleves


 Megfázás esetén mindenkinek ajánlom ezt a csilis csirke levest! Na, persze mielőtt megköveznének, azért a gyerekek maradjanak a saját gyógymódjuknál! A levesnek csak annyi a bökkenője, hogy előbb készíteni kell egy jó erős csirkelevest. Azután már gyerekjáték, és tényleg percekben mérhető az elkészítése!
Egyszer, úgy jó tíz évvel ezelőtt megpróbáltam erőleves kockából / elnézést kérek mindenkitől/ , mert annyira megkívántam, és persze jól meg is voltam fázva. Ehető volt!
Inkább nekilátok, hogy megosszam olvasóimmal ezt a tényleg tuti levest!!




Hozzávalók:  2 SZEMÉLYRE

  • 1 liter csirkeleves 
  • 12 dkg csirkemellfilé csíkozva 
  • 10 dkg uborka csíkozva
  •   1 db nagyobb színes paprika csíkozva
  •   1 db csili paprika
  •   2 ek. Worcestershire szósz
  •   1 ek. ecet
  •   1 csipet édesítő 

Elkészítés: 

A csirke vagy marha levest felforralom, addig összevágom a csirkét, és a zöldségeket. Mindent vékony csíkra vágok. A csilit vékony karikára, ha nem elég erős, még egy darabot belevágok.
A csirke csíkokat közvetlen is főzhetném a levesbe, de én mindig egy kis lábasban, kevés forró vízbe felforralom, így a felesleges zavaró anyagok nem kerülnek a levesbe. Amikor pár percet főt a csirke, leszűröm, és átöblítem hideg víz alatt, csak azután helyezem a zöldségekkel együtt a levesbe, így biztosan tiszta, áttetsző marad.
Az utolsó lépés az ízesítés. Egy csipet cukorral lágyítom az ízt, de ezt el is lehet hagyni, én is szoktam néha, attól függ, hogy érzem. Fehérbor ecetet teszek bele, és a W.szószt, ha kell még rásózok. Csak pár percig kell főzni, amikor összeforr szinte kész, mert így maradnak ropogósak a zöldségek.





Spenótos quiche balzsamos madár salátával és koktél paradicsommal



 Tegnap a piacon kínálta egy hölgy a spenótját, erre elmondtam neki, hogy éppen ma készítettem spenótos quiche-t, ezért most kihagyom. Kérte a receptet. Elmondtam, újra elkészítettem, lefotóztam, és közre is teszem, mert ma szintén rákérdezett egy aranyos árus hölgy, hogy -hogy is van az a recept, mert hallotta tegnap, és ő is ki szeretné próbálni. Tessék !





Hozzávalók: 23cm x 34 cm-es tepsihez

Tészta:

  • 25 dkg liszt / én teljes kiőrlésűvel készítem/

  •  7 dkg vaj
  •  5,5 dkg zsir
  • 2 db tojás
  • kevés só 

 Töltelék:

  • 30-35 dkg spenót
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma 
  • kevés póréhagyma / elhagyható /
  • 1 ek olaj
  •  
  • 1 dl tejszín
  • 3 db tojás
  • 5-5 sajt , ki mennyire kedveli 
  • 1/2 kk szerecsendió
  • 1/2 kk őrölt fehér bors 
    pár csepp friss citromlé / ezt is el szabad hagyni, ha nincs kéznél/

     

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrom. Szobahőmérsékleten vannak már korábban az alapanyagok.
Veszem a tepsit /teflont /, és kézzel beleegyengetem a tésztát. Két darab sütőpapír között könnyebben ki lehet nyújtani, de én ezzel nem vacakolok, csak egy kicsit a nyújtófával megegyengetem, és már megy is a tepsibe. Mind a négy oldalra felnyújtom egy kicsit, mert a tészta süléskor kicsit összemegy, és a töltelék nem fog rajta megmaradni. Ráöntök egy fél csomag árpagyöngyöt, hogy egyenletes maradjon sütéskor, és 180 fokra előmelegített tepsiben sütöm úgy 15 percig. Akkor jó a tészta, ha a széle m ár kezd színeződni.
A fél sütésnél ajánlom ráönteni a masszát, ami a következőképpen készül. 
A friss spenótot jól megmosom, ha kell át is válogatom, tisztítom, a minőségtől függ.
Fogom a serpenyőt egy kevés olajjal felforrósítom, beledobom az aprított fokhagymát, és egy pár pillanat múlva  beleborítom a lecsepegtetett spenótot. Roppanásig párolom csak. Akkor szűrőn lecsepegtetem, és félreteszem. Elkészítem a tojásos-tejszínes keveréket. Felütöm a tojásokat, ezt követően hozzáadagolok minden anyagot, csak a sajt felét teszem félre, mert azt a végén a tetejére szórom. 
Az összekevert masszát megkóstolom, ha kell még rásózok, és ezután a félig megsült tésztára borítom, de előtte eltávolítom róla az árpagyöngyöt. 
A sütő középső rácsán sütöm kb.15-20 percig 170 fokon, de közben rápillantok, és amikor a sajt szépen elkezd elszíneződni késznek ítélem.
Ha igényesebb szeretnék lenni a szélét egy kicsit levághatom. Bármilyen könnyű saláta finom hozzá, de az öntetet ne vigyük túlzásba, minél lazábbat válasszunk.
Kevés madár salátát, és egy kis koktél paradicsomot mosok hozzá. Pici balzsamkrémmel ízesítem, és egy kevés tökmag olajjal. Puffasztott amarant maggal díszítem.l