2012. szeptember 9., vasárnap

Túrós pite ringló lekvárral


Hú, ez nagyon finom így a lekvárral! Az is bizonyítja, hogy mire a fotózáshoz értem, csak ennyi maradt!
A túrós pite / lisztmentes/ receptje a blogban megtalálható. Lekvár nélkül is kellemes édesség, nagy előnye, hogy gyorsan elkészíthető, és a siker osztatlan! Még azok is mellette voksolnak, akik a túrós süteményeket általában nem kedvelik.

Sajtos sült zöldségek



Finomabb, mint a kép alapján el lehet képzelni! Így a nyár vége felé még sokszínű a zöldség paletta, így nem okoz gondot azokkal a zöldségekkel elkészíteni, amelyeket szeretünk, és nem lesz egyhangú.

Hozzávalók:

  • 40 dkg vegyes zöldség / én padlizsánt, paprikát, cukkinit, patisszont, paradicsomot teszek bele /
  •   1 gerezd fokhagyma
  •   2 ek. olívaolaj 
  •   kevés őrölt fehérbors
  •   egy pár csepp Tabascot is teszek bele
  •   csipet oregano
  •   csipet bazsalikom, ha van friss jobb ízt hoz
  •   só ízlés szerint, ha sósabb a sajt akkor kevesebb sót tegyünk a zöldségekre
  •   8-10 szem olívabogyó
  •   2 dkg parmezán
  •   6 dkg vegyes sajt


Elkészítés:

A zöldségeket megmosom, tisztítom, majd nagyobb darabokra vágom, és egy kicsit lesózom.
A felforrósított serpenyőbe fajtánként sütöm meg a zöldségeket, de ropogósra hagyom, mert később még a sütőben is eltöltenek egy jó 15 percet, így fognak a sajtokkal összeérni az ízek.
Amikor megsültek a zöldségek, akkor szép sorjában lerakom egy kis tepsibe őket. Egy sor zöldség után jön a sajt, majd újra a zöldség , végül sajttal fejezem be. Az olívabogyókat  a zöldségek közzé helyezem.




Töltött dagadó puliszkával


Lehet, hogy túlságosan megbonyolítottam ezt az egyszerű ételt, de így sikerült, és a visszajelzések szerint harmóniában maradtak az ízek.



Hozzávalók :  4 személyre 

      Dagadó

  • 60-80  dkg dagadó / hidegen is finom, ha maradna /
  • 2 db főtt tojás
  • 1 db közepes répa 
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 köteg petrezselyem 
  • 3 db friss gomba 
  • só, őrölt fekete bors
  • 1 marék áztatott kenyér /lehet tejben, ha nincs, akkor zsemlemorzsa 
  • 2  kanál zsiradék 

      Puliszka

  •        3 dl pohár kukorica dara
  •        6 dl tej
  •        3 dkg vaj
  •        só
  •        6 dl víz /lehet ez a mennyiség is tej /

Elkészítés:

A dagadót kiszúrom, ez azt jelenti, hogy tölteni való formát adok neki. A késem hegyével óvatosan minél hosszabban próbálom keresztben átszúrni, úgy, hogy ne vágjam ki a húst. Majd sózom, borsozom, kívül-belül. Közben a tojásokat megfőzöm. Amikor megfőttek hideg vízben lehűtöm őket, hogy a héjuk könnyebben lejöjjön, mert melegen nem válik el a héjtól, hanem inkább rátapad.
A töltelék elkészítéséhez fogok egy serpenyőt, és az összevágott zöldségeket a zsiradékban megfonnyasztom, ezt is sózom, borsozom, amikor kész csak hozzáadom az összevágott tojásokat, a kinyomkodott áztatott kenyeret. amikor ezzel megvagyok , megkóstolom, hogy megfelelő -e az íze. Kicsit legyen ízesebb a kóstoláskor, mert süléskor veszít az ízéből.
A töltelékkel megtöltöm a kiszúrt húst. Kézzel a legkényelmesebb a művelet. Amikor ez megvan, 2-3 db fogpiszkálóval, de lehet hústű is lezárom a hús végét, hogy süléskor ne csorduljon ki a töltelék.
A tepsibe csak egy kevés zsiradékot teszek, hiszen a dagadóból úgyis ki fog sülni. Irány  a sütő. Ha nem sietek akkor 170 fokon kényelmesen készítem, ha mégis gyorsabban kell, akkor lefóliázom és 180-fokon sütöm, és egy kis vizet is öntök még alá. A középső rácson sütöm. Amikor 1 óra eltelt, akkor megnézem, ha átpuhult leveszem a fóliát, és rápirítok, hogy a teteje szép világos barna legyen.
Amíg sül a húsom elkészítem a puliszkát. Vastagabb falú lábasba egy kevés vizet öntök, majd ebbe a darát, és az egészet felöntöm a tejjel, majd elkezdem kavargatni, egy darabig semmi nem történik, de ha elkezd tapadni a lábashoz már nem szabad magára hagyni, mert leéghet. Amikor szükségét érzem hozzáadom a vizet, és még tejet, ha igényli. Amikor elkezd buborékokat lökni felfelé akkor félrehúzom, majd belekeverem a vajat, sózom, és természetesen megkóstolom, hogy megfőtt-e. A puliszkát folyékonyabbra hagyom, mert később a hűlés közben rendesen megkötne, ha nem így tennék, de én folyósan szeretem. Ha túl sűrű lenne, akkor egyszerűen annyi tejet, vagy vizet kell hozzáönteni, hogy elérje a neked megfelelő állagot.
A képen látható pirított csilis hagyma elhagyható.




Tengeri hal sült zöldségekkel


Könnyű nyári fogás, csak egy kicsit aprólékos, ha igazán finomat szeretnél készíteni, de ezért ne hagyd ki!



Hozzávalók:  4-5 személyre 

  • 1 kg fagyasztott tengeri hal filé, a friss finomabb, ha hozzá tud jutni
  • 1 db citrom  
  • 2 ek olaj a hal sütéshez 
  • 1-2 cső zsenge kukorica / télen1 doboz konzerv /
  • 3 db paprika
  • 1 nagyobb fej lila hagyma
  • 1 db közepes cukkini
  • 1-2 db répa
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 1 csipet petrezselyem
  • 1 csipet oregano, bazsalikom

Elkészítés:

Elkészítem a sütéshez a hal filéket, ami azt jelenti, hogy amennyire tudom lecsepegtetem a filéket, mert rengeteg vizet tartalmaz a mirelit hal. A szerencsések friss halból készítik!.
A hal szeletek mindkét oldalát picit megsózom, majd citrom levet csepegtetek rá.
A sült zöldségeket egyenként kezdem sütni, de előtte aránylag nagy szeletekre, darabokra vágom, sózom, kis mediterrán fűszerrel meszórom, majd kezdem a sütést.
A serpenyőbe nagyon kevés olajat felforrósítok, és csak ekkor kezdem a zöldségeket beledobálni, de keveset teszek bele egyszerre, mert pirítani is szeretném. Szépen sorban megsütöm, amikor kívánja, kis olajat öntök alá, és közben forgatom a zöldségeket. Tányérra kiszedegetem ahogy készre sülnek. Legvégén beledobom a kukoricát is.
A halat most sütőben sütöm, mert elég sokat készítek, és nem akarok bíbelődni vele. Egy tepsibe kevés olíva olajat öntök, ráteszem szép sorjában a filéket, és már mehetnek is a 190 fokos sütőbe.  A halnak kevés idő kell, nem több, mint 10-15 perc. 
Amikor kész  a hal, kezdem a tálalást.A tálalás végén 1-2 csepp citromlét még rácsavarok.
Ha nagyon éhesek vagyunk, akkor egy kis rizst, vagy bulgurt nem árt mellé tálalni.




Sárgadinnye tejszínnel, mézzel, és fügével


Az a helyzet, hogy a tejszínhab készítés rendszeresen kifog rajtam, persze nincs gyakorlatom benne, de ez nem mentség, most is így jártam, de megbocsájtották a tesóim!



Füge mézzel




Lassan itt a füge szezon, ami egyértelműen az ősz jele, de sebaj, mert a füge nagyon egészséges, klassz gyümölcs! Frissen, aszalva, de süteményben is különleges, kár, hogy már Szegeden nem terem annyi, mint korábban, mert így a magasabb árfekvésű gyümölcsök közé került.


Én ma az ebéd végén csak egy kis mézzel tálaltam, persze készítettem egy kis tejszínhabot is.

Paradicsomos csirkés tészta


Lassan el is felejtem, hogy a menzán minden héten volt valamilyen rakott étel, de legjobban a rakott tésztát kedveltem. Ez egy kellemes, laktató, és szerintem családi tuti recept lehet, ha kipróbálják.
Igaz 3 lépésben készül, de másodszorra már sokkal könnyebb lesz!
Ha van vegetáriánus a családban, akkor sem kell másik ételt készíteni, mert egy részéből majd kihagyja a húst, amikor összerakja a végén a fogást.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 50 dkg kockázott csirke hús
  •  3-4 kanál olaj a sütéshez / olívával finomabb /
  •  só, őrölt bors a hús kockákra 
  • 50 dkg  kocka, vagy széles metélt durum vagy tönköly tészta
  •   1 kanál só a tészta főzéshez, és jó sok víz egy nagyobb fazékban/
  • fél liter paradicsom szósz / legalább/
  • reszelt sajt, ha kedve van hozzá
  • friss bazsalikom, petrezselyem aprítva
  • pár csepp olíva olaj a végén a tetejére


Elkészítés:

Először a paradicsom szószt készítem el, a blogban megtalálják a receptet.
Azután bő sós vízben megfőzöm a tésztát, de hagyom kicsit keményebbre, mert még a sütőbe is beteszem.
A csirkehúst apró kockára vágom, megsózom, és forró olajban megpirítom.
Amikor ezzel megvagyok, összerakom az ételt egy tepsiben.
Ez azt jelenti, hogy először a tésztát borítom bele, majd a sült csirkét, és végül a paradicsom szószt. Összekeverem az egészet, ráízesítek, és elrendezem a tepsiben, majd 190 fokos sütőbe teszem úgy 10 percre, hogy picit összemelegedjen, összesüljön is akár.
Majd friss petrezselyemmel, bazsalikommal, és egy kis olíva olajjal tálalom.

Sült cukkini paradicsommal



Házi sajthoz készítem ezeket a ropogós sült zöldségeket a hölgy vendégeimnek a mai ebédhez.
Nagyon egyszerű, de mégis sikert lehet vele aratni. Ne hagyják ki, még szezonja van mindkét zöldségnek!



Hozzávalók:  

  • 1 db cukkini
  • 4 db paradicsom
  • 1 ek finom olaj
  • friss bazsalikom és oregano, vagy száraz
  • pár puff málnaecet
  • egy kevés olívaolaj a tálaláskor