2012. július 24., kedd

Találkozások




Sonkás-sajtos toast teljes kiőrlésű tönköly kenyérrel



Ez gondolom mindenkivel megesik, hogy úgy érzi bármit megenne, a hűtője tartalma viszont nem túl biztató, de az éhsége eltántoríthatatlan! Szétnézek a hűtőben, és minden maradékot plusz a kreativitásom összeszedem és nekilátok.
Ritkán fordul elő, hogy toastot készítek, alapjában véve szeretem, csak sosem jut eszembe, talán egy kicsit nehéznek is tartom, de most mégis... Sonkás-sajtos toast chilis olajban sütve kis zöldséggel, és a maradék lencsét is hozzáteszem, mert biztosra akarok menni. Sikerül! Csak holnap fogom bánni!


Hozzávalók:

  • 4 vékony szelet kenyér
  • 2 szelet sonka
  • 1 szelet sajt 
  • 1-2 cl chilis olaj
  • 1 levél saláta
  • 1 fél tv paprika
  • pár szem kapri bogyó 
Összecsukjuk, meglapogatjuk, még 1-2 csepp chilis olaj és kész!
A tányérra dobtam még 1-2 házi aszalt paradicsomot is.A nyár egyik kedvence nálam, különleges a házi aszalt paradicsom, igyekszem a napokban készíteni egy adagot, és akkor megosztom olvasóimmal is ezt egyszerű receptet.

Elkészítés:

Lehetőleg vas vagy teflon serpenyőbe csepegtetünk pár csepp finom olajat, amikor forró, a 4 szelet kenyeret belesorakoztatjuk és hagyjuk pirulni, amikor ez is megvan következik a szeletek megfordítása. A megpirult kenyerekre rásorakoztatjuk a sajtot, paprikát, vékony sonkát és egymásra borítjuk őket. 2 db töltött kenyeret kapunk.  Ha úgy érezzük kezdene égni a kenyér, akkor öntsünk alá még egy pici olajat. Amikor összecsuktuk egy lapáttal kicsit megnyomkodjuk, amikor ez az oldal is megpirult kész a szendvicsünk. Alig vesz igénybe 5 percnél többet.


A sonka nélkül is finom !

Chilis olaj házilag






Harcsa bundában bazsalikomos paradicsommal



Egy ismerősöm jóvoltából tettem szert erre a friss szürke harcsára, elég ritka csemege nálunk, de ez most elég nagy , így többféle ételt is készítek belőle, kinek-kinek kedvére. Egészben van, szinte él, most erőt gyűjtök  egy kávé mellett, és azután nekifogok a feldolgozásának. Nem a legkedvesebb elfoglaltságom, de megéri, mert tényleg nem hasonlítható a boltban vásárolt, vagy netalán fagyasztott társaihoz!
Gyönyörű filék születnek belőle.
Ez  nem diétás recept, inkább ebédre készítsék, de természetesen a köret bármi más is lehet. Sokan fogyasztják a rántott ételeket tartárral, de én majd egy más alkalommal tartározom, de ígérem fogok, mégpedig házi recepttel.

Hozzávalók:  2 adaghoz

  • 4 szelet harcsa filé
  • 1 db finom házi tojás, ha elég nagy a tojás, éppen elég lesz
  • 2 ek. Dr.* Kalmár fehér tönköly liszt
  • 4 ek. Dr.* Kalmár zsemlemorzsa, természetesen más fajta is megfelel, pl. maradék száraz kenyérből készült
  • kevés só
  • pár csepp friss citromlé

sütés:

3 dl étolaj


Elkészítés:

A filéket lesózom, aki kedveli borsot is tehet rá. Én inkább pár csepp friss citromlét csepegtetek a szeletekre. Előkészítem a bundázáshoz a kellékeket a felhasználási sorrendben: Liszt, tojás, ezt sózom és habosra verem egy villával, majd a zsemlemorzsa következik. Liszt: lehet sima fehér, teljes kiőrlésű, zabpehely, csicseriborsó, de bármilyen más liszt megteszi. A zsemlemorzsával ugyanez a helyzet: hagyományos, tönköly, házi készítésű, de búzacsíra pehely+korpa is tökéletesen fed.
Szép sorjában beleforgatom a szeleteket a lisztbe, tojásba, morzsába, de csak óvatosan, nem nyomkodom nagyon rá a panírt, mert akkor száraz lesz. Csak éppen, hogy hozzáérek.
Dobom is a serpenyőben felforrósított olajba. Fontos, hogy az olaj forró legyen, egy ici-pici  morzsát beleszórok, és ha hirtelen felcsap, akkor biztosan mehetnek bele a szeletek is, ezután közepes lángra levesztem.
Gyorsan megsülnek, a szép barna szín elérésekor megfordítom, és hagyom a másik oldalt is ugyanígy.
Amikor megsült papír törlőre helyezem, hogy a maradék zsiradékot felitassam.