2013. január 12., szombat

Tea füvek saját készítésű dobozban

Süllő egészbenNagyon klassz dolog történt velem pár nappal ezelőtt! Az öcsém meglepett 3 db hallal, köztük ezzel szép kis süllővel.. Gondoltam,  gyorsan el is készítem. Mi sem egyszerűbb! A viccet félretéve, szerencsém van, mert gyönyörűen megtisztította, csak átmosom beirdalom, kevés citromos-fokhagymás sóval bedörzsölöm, és irány a sütő. Még  egy kis olíva olajjal meglocsoltam, mert szeretném, hogy szaftosabb maradjon.
A sütőt 200 fokra előmelegítem, a halat betéve csak 10 fokkal veszem vissza. Középső rácsot ajánlom, alul-fölül sütéssel. Nem tart tovább 15-20 percnél.
Ha ropogósabban kedvelik, akkor tovább maradhat, ami ekkor biztos viszont, hogy szárazabb lesz egy kicsit.
Megpróbálhatják fólia alatt is, az sem rossz ötlet!

Én csak egy kis citromot teszek rá, és kevés csilis olajat. Adhatunk hozzá könnyű salátát, és egy pohár finom fehér borról se feledkezzünk meg!
Teljes kiőrlésű dupla csokoládés keksz
Nagyon gyors, és finom keksz, nem kíván különösebb konyhai jártasságot! Mondhatnám, ha ezzel kezded a sütés, akkor tuti megkedveled, a sikerről nem is beszélve, amit ezzel a keksszel elérsz! Bizonyítékaim vannak rá! Ugye Ancsa? Te vagy az élő példa! Csodaszépen a kekszeid!

Hozzávalók:

 • 15 dkg étcsokoládé / legalább 45 %-os/
 • 15 dkg nyírfa vagy kristály cukor
 •   2 ek 22-24 %-os kakaópor 
 •   1 db tojás
 • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
 • 10 dkg puha vaj
 •  1/2 kk őrölt fahéj
 •  1 kk szódabikarbóna
 •  pici só

Elkészítés: 

Minden alkalommal nem írom le, de most azért megjegyzem, hogy a sütemény készítésnél szoba hőmérsékletű alapanyagokkal dolgozzunk! 
A keverő tálban a cukrot és a tojás összekeverem, majd  beleszitálom a lisztet, beleszórom a szódabikarbónát, a fahéjat, és összekeverem őket, ezután következik a vaj, és az aprított csokoládé.
Ha keménynek tűnik a massza, akkor pár csepp víz mehet hozzá, de csak pár csepp.
Közben felmelegítem a sütőmet 180 fokra. Előkészítem a lemezt, és egy lemezen oldom meg ezt a mennyiséget. Sütőpapírt helyezek a lemezre, majd egyforma távolságra 2 dkg-os golyókat formázok. Mikor mind a lemezen van dugom is a sütőbe. Nem szoktam pihentetni!
180 fokon- 15 percig sütöm. A sütő közepére helyezem a lemezt. Amikor a kekszek elválnak a lemez aljától, akkor biztosan megsültek, nem baj, ha puhák, kihűlés után megkeményednek!
Isteni amikor a csokoládé még olvadt a belsejében! Próbáld ki!!

Dekor csokoládé


 Imádok kísérletezni / vegyész szerettem volna lenni/, úgy édessel, mint sóssal, de mára az édes mellett voksolok, mert napok óta kacsingatnak rám a kamrából az aszalt gyümölcsök, így most neki is rugaszkodom! Nem kell hozzá túl sok minden, de az alapanyagokon kívül még 1-2 nagyobb tálcát szerezzünk be, és méternyi sütőpapírt, vagy zsírpapírt, erre fogjuk kiönteni.
Ajándéknak, de vendégvárásra is kiváló, ha nincs idő sütni, és főleg akkor,  amikor igazán nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.
Hozzávalók:


 • étcsokoládé, de ízlés szerint dolgozhatunk fehér csokoládéval is, én 65-85 %-ost keverem
 • aszalt gyümölcsök, minél színesebb annál mutatósabb, amint a képen is látható
 • fehér csokoládé a dekoráláshoz
 • fehér szezámmag 
 • pár szem goji bogyó 
 • kevés keksz darával megszórtam, de csak próbaképpen, elhagyható

Elkészítés:

A csokoládé olvasztáshoz szükségem van egy kisebb nyeles edényre, amibe a csokoládét helyezem, és egy nagyobb lábasra, amibe a nyelest belehelyezem az olvasztáshoz. Vízgőz fölött olvasztom a csokoládét, hogy ne égjen le.

 Akkora lábasra van szükségem, hogy a nyeles elférjen benne, és közben ne dőljön fel, vagyis víz ne érhessen bele. A 65-85%-os csokoládét közben összetöröm a nyelesbe, majd a vízgőz fölé helyezem, de vigyázok a víz magasságra, mert amikor elkezd forrni, nem lenne jó, ha belefolyna a csokiba.
Ezért nem is a legnagyobb lángon tanácsos a dolgot végezni! Első alkalommal 100-200 gr csokoládéval próbálkozzunk, mert elég sok lesz belőle, ha szép vékonyra öntjük.
Amíg olvad a csoki, összevágom a gyümölcsöket, kedvem szerint kockázom, csíkozom, mert vegyesen találom a legmutatósabbnak. Ezután a tálcát, de lehet tepsi is bevonom sütőpapírral, majd erre csurgatom az olvasztott csokoládét, ha nem lenne egyenletes, kicsit segítek rajt, és elkenem. Miután magasabb százalékos csokoládéval dolgoz, így finom ropogós lesz, és a tartása is klassz marad. Az 50% alatti csokoládénál puhább lesz a csokoládé, és így könnyen eltörhet.
Az összevágott gyümölcsöket, magokat ízlés szerint a csokoládéra szórom, nem várok, folyamatosan dolgozom, mert ahogy keményedik, úgy kevésbé tapad meg a csokoládé felületén bármi, és a cél, hogy rajta maradjon, amit rászórok! Amikor megdermedt a csokoládé, különböző darabokra töröm, és kínálom.
A képeken lévő csokoládét formára öntöttem, azért ilyen kis csinosak!
Bármilyen formát használhatunk, nézzünk szét a lakásban, a gyerek játékok között biztos, találunk valami célnak megfelelőt.