2012. július 18., szerda

Libamáj kemencében sütve balzsamos paprika salsaval






Néha találkozom olyan emberrel aki elkerüli a libamáj fogyasztást, de ez nem én vagyok.
Ma egy kedves ismerősöm kérésére sütöttem libamájat, mert ő kifutott az időből pedig tervei közt szerepelt a máj is. Boldogan megsütöttem, mert gyarló módon már a fotózás lehetősége / nem az evés/ jelent meg lelki szemeim előtt. Gyorsan kibicikliztem a piacra, hogy a friss hagymát, paprikát, paradicsomot megvegyem, de előtte betettem sülni a májat a sütőbe.




A paprikás salsa, amivel a napon szárított paradicsomokat megtöltöttem már kész volt, a zöldségeket gyorsan összevágtam, mint látható nagyobb darabokra.


A paradicsomok még aszalódnak tovább az erkélyen, még rájuk fér, csak ezt a pár darabot vettem el a mai  kis attrakciómra.








A töltelék: legalább 3 árnyalatú paprika, lila hagyma, petrezselyem, olíva olaj, balzsam krém, himalája só

Hozzávalók a máj sütéséhez:

  • hízott libamáj
  • liba zsír
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • újhagyma
  • szemes bors
  • W.szósz
Elkészítés:
A májat kevés sóval bemasszírozom, inkább sózzák meg a fogyasztáskor, ha igénylik, mint emiatt legyen kemény.
Az összevágott sózott zöldségeket elfelezem, az egyik felére ültetem a májat a tepsiben, majd megszórom a maradék zöldséggel, borsot dobok rá, és a zöldségek másik felével beborítom, mert az alufóliát elhagyom a tetejéről.





Ez a kemencében sült libamáj finom kenyérrel egy csodálatos kulináris élményt nyújthat az embernek, de a libazsíros kenyér sem elhanyagolandó!



Tzaziki


Kellemes hűsítő saláta, csak egy kicsit macerásabb, mint egy zöld saláta. Megéri a fáradtságot!
Ez az én verzióm a tzazikire.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 2 db uborka
  • 1,75 dl tejföl
  • 1 tk. só
  • 1 csipet kapor
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • 1 kevés olíva olaj
  • citromlé

Elkészítés:

Az uborkát megmosom, a héját eltávolítom, majd lereszelem. Amikor kész összekeverem a sóval és félreteszem egy kis időre, hogy kiengedje a vizet magából.
Ha lenne pelenkám akkor abban facsarnám ki, de mivel nincs, marad a kézi erő.
A jól kifacsart uborkához a többi anyagot is hozzáadom és így összekeverem, majd megkóstolom. Szeretem ha egy kis sava van, ezért legalább 1 tk citromlét kevertem bele.
Hűtőbe teszem tálalás előtt. Zárt dobozban 2-3 napot is kibír.
Sültek mellé kiváló, de én most a pulyka pörkölt mellé adom fel.





Libazsíros kenyér



Itt  most igazán elmondhatjuk, hogy az egyszerűség is rejthet magában erényt! Ha még kóstolták volna!!





 A kenyér receptje a blogban megtalálható. Ha az általam ajánlott liszttel készíti akkor csodás az íze!









Így néz ki a formából kivéve amikor éppen kisült.





Házi magvas fehér kenyér



A húgoméknak szeretnék kedveskedni ezzel a fehér kenyérrel, és ez a tótkomlósi kenyérliszt csoda finom megsütve, ezért most ezt választottam. Azért kicsit dobtam rajta egy pár fajta maggal!

Hozzávalók: 3 db 50 dkg-os kenyérhez

Kovász

  • 2 dkg friss élesztő
  • 7 dl meleg víz
  • 50 dkg fehér kenyérliszt BL80-as 
 A kéz meleg vízben feloldom az élesztőt, majd a szitált lisztet folyamatos keverés mellett hozzáadom.
Letakarva 24 órát pihentetem.

 Kenyérhez

  •  A minimum 24 órás kovász
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2,4 dkg só himalája só
  • 10 dkg vegyes mag /napraforgó, len, szezám, aszték zsálya, tök, stb./ 
A kovászhoz hozzákeverem a lisztet, sót, magokat. Három részre osztom,/ oszthatnám 2-be természetesen/ és formában kelesztem kb. 40-percet.
Ebben a melegben azért nem árt figyelni, mert gyorsabban megkel a tészta.
A kelesztet kenyeret 200 fokra előmelegített sütőbe helyezem és 180-fokon sütöm 70 percig.
Ha megsült magától kifordul a formából, de kopogtatással is meggyőződhetek az állapotáról, ha kongó hangot ad akkor biztosan átsült.
Fa rácson hagyom kihűlni.