2012. augusztus 4., szombat

Szilvás lepény teljes kiőrlésű lisztből


Sanyi öcsém jóvoltából kaptam egy csomó szilvát, és gondoltam lekváron kívül még egy pár dolgot készítek belőle. Nosza, nekilátok egy könnyű lepénynek! Azért könnyű, mert a recept szerinti liszt felét teszem csak bele, de azt is teljes kiőrlésű lisztből, így vékony tésztájú, inkább gyümölcsösebb süteményt kapok.



        A tésztára kívülről befelé töltöm a kimagozott, negyedelt szilvát.

 Hozzávalók:

Tésztához

 20 dkg teljes kiőrlésű liszt, lehet tönköly, sima, szerintem bármi jó, de ezzel isteni lett!
   5 dkg vaj
   1,5 langyos tej
   7,5 g friss élesztő
 10 dkg szőlőcukor
     csipet só

 Töltelék

   25  szem  közepes nagyságú szilva
    1 evő kanál nádcukor, de én annyira édesen nem szeretem
    1 tk őrölt fahéj
    1 csipet őrölt gyömbér

 Elkészítés:

 

Első lépésként a langyos tejjel elegyítem az élesztőt, majd tészta többi alapanyagához keverve lágy masszát kapok.  Ez a tészta egy 28-32 cm-es formához elég. Én 32-est választom, mert az van kéznél, és egyébként is a vékony tésztát szeretem.
Egy ecsettel vékonyan kikenem folyékony vajjal, majd egy kis lisztet egyengetek el rajta, úgy, hogy a vajra ragadjon nagyjából mindenhol. /  MOST BEKAPCSOLOM  A SÜTŐT  190 FOKRA/ Amikor a kivajazással- lisztezéssel  megvagyok elegyengetem a sütőforma alján a masszát és rápakolom a megmosott, kimagozott, negyedelt szilvákat a képen látható módon. Amikor elfogyott a szilvám, akkor megszórom fahéjjal, gyömbérrel, plusz cukorral, és irány a  sütő.
Sima sütőben a sütő középső rácsán 170 fokon megközelítőleg 30 percig sütöm, de egy tű szúrással ellenőrzöm az idő letelte előtt 5 perccel.
Amikor kisült hagyom kihűlni, majd fa lapáttal emelem ki, vagy  óvatosan, hogy a forma bevonata ne sérüljön.

 

Marad ki egy kevés szilvám, azt apróbbra vágva rászórom, ezután meghintem nádcukorral.




1 megjegyzés:

  1. valamit rosszul mértem mert kicsit csirizes lett, még kezdő sütőgető vagyok, de azért nem adom fel, majd a következő jobb lesz remélem

    VálaszTörlés