Sanyi öcsém jóvoltából kaptam egy csomó szilvát, és gondoltam lekváron kívül még egy pár dolgot készítek belőle. Nosza, nekilátok egy könnyű lepénynek! Azért könnyű, mert a recept szerinti liszt felét teszem csak bele, de azt is teljes kiőrlésű lisztből, így vékony tésztájú, inkább gyümölcsösebb süteményt kapok.
A tésztára kívülről befelé töltöm a kimagozott, negyedelt szilvát.
Hozzávalók:
Tésztához
20 dkg teljes kiőrlésű liszt, lehet tönköly, sima, szerintem bármi jó, de ezzel isteni lett!5 dkg vaj
1,5 langyos tej
7,5 g friss élesztő
10 dkg szőlőcukor
csipet só
Töltelék
25 szem közepes nagyságú szilva1 evő kanál nádcukor, de én annyira édesen nem szeretem
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt gyömbér
Elkészítés:
Első lépésként a langyos tejjel elegyítem az élesztőt, majd tészta többi alapanyagához keverve lágy masszát kapok. Ez a tészta egy 28-32 cm-es formához elég. Én 32-est választom, mert az van kéznél, és egyébként is a vékony tésztát szeretem.
Egy ecsettel vékonyan kikenem folyékony vajjal, majd egy kis lisztet egyengetek el rajta, úgy, hogy a vajra ragadjon nagyjából mindenhol. / MOST BEKAPCSOLOM A SÜTŐT 190 FOKRA/ Amikor a kivajazással- lisztezéssel megvagyok elegyengetem a sütőforma alján a masszát és rápakolom a megmosott, kimagozott, negyedelt szilvákat a képen látható módon. Amikor elfogyott a szilvám, akkor megszórom fahéjjal, gyömbérrel, plusz cukorral, és irány a sütő.
Sima sütőben a sütő középső rácsán 170 fokon megközelítőleg 30 percig sütöm, de egy tű szúrással ellenőrzöm az idő letelte előtt 5 perccel.
Amikor kisült hagyom kihűlni, majd fa lapáttal emelem ki, vagy óvatosan, hogy a forma bevonata ne sérüljön.
valamit rosszul mértem mert kicsit csirizes lett, még kezdő sütőgető vagyok, de azért nem adom fel, majd a következő jobb lesz remélem
VálaszTörlés