2012. június 16., szombat

Paradicsomos cukkini puliszkával és szalonna forgáccsal





A puliszkáról gyermekkorom  jut az eszembe, mert meglehetősen sokszor, sok módon, és időben került az asztalra. Ettük sósan, édesen, tejjel, pörccel, és sorolhatnám. Ez akkoriban nem volt kirívó teljesítmény egy háziasszonytól. Ma már heti rendszerességgel nem sok helyen készítik hazánkban, de pl.Olaszország egyes  tartományaiban ma is gyakran készítik. Nagyon egészséges, és olvastam, hogy  ha még babbal is kombináljuk a kukoricát sokszorosára nő az élettani hatása. A mexikóiak ezt már  valószínűleg régen tudják!
Na, de maradok kis lakásomban, és neki látok elkészíteni ezt a kellemes, laktató ételt.

Hozzávalók: 4 adaghoz

 Raguhoz:

  • 80 dkg bébi cukkini
  •   4 szem paradicsom
  •   4 gerezd fokhagyma
  •   1 fej vöröshagyma
  •   1 ek. olíva olaj 
  •   pár levél friss bazsalikom 
  •   ízlés szerint só
  •   2 db madár chilit is tettem bele

  Puliszka:

  • 15 dkg kukorica dara
  •   3 dl víz
  •   4 dl tej
  •   1 kk só  

 Díszítés:

  •  8 nagyon vékony szelet házi húsos szalonna
  •  4 bazsalikom levél

Elkészítés:

Először nagyon vékonyra leszelek 8 szelet húsos füstölt szalonnát, majd vas serpenyőben ropogósra pirítom, de zsiradékot nem teszek alá. Azon szerencsések közzé tartozom, akit a családja rendszeresen ellát házi finomságokkal. Drága öcsém állattartással foglalkozik, így első kézből van ez a fajta ellátás.
Sűrűn nem fogyasztom, de általában mindig van itthon húsos szalonna.
A kisült szeleteket egy  papír törlőkendőre kiszedem, és magukra hagyom.

A puliszka a következő ténykedés, mert annak sem árt, majd egy kis nyugalom a formázás miatt.
Vastag aljú lábasba beleöntöm a folyadékokat és a leöblített kukorica darát, majd megsózom, és első időben ritkábban kavargatom, de később szinte el sem mozdulok a lábas mellől. Úgy látom kellően besűrűsödött, és el is kezd felcsapkodni, megkóstolom, de szinte biztosan jó. Hagyom pihenni.
Ilyenkor lehet egy kis vajat, vagy a szalonna zsírját hozzáadni, esetleg pici tejszínnel is meglehet próbálni a víz helyett főzéskor, de én most így hagyom, mert a szalonna úgy sem diétás!

A megmosott, és végüktől megfosztott mini cukkinikat félbe vágom. Azért ezt a minit használom, mert zsenge és jobb ízű, mint a nagyobb társai. A megtisztított vöröshagymát vékony, hosszú csíkokra vágom, és a fokhagymát szintén. Az egy evőkanál olaj éppen elég, nem kell megijedni, mert a cukkini levet ereszt, és a paradicsomot is hozzáadjuk pár perc múlva, ahogy megpárolódott a hagyma a cukkinivel, ekkor dobok bele egy kis sót is.
A serpenyőbe sorban teszem bele az olaj után a vöröshagymát a fokhagymával, pár perc múlva mehet a cukkini, és ezt követően a paradicsomot is beleteszem.
Ropogósra hagyom a ragumat, de a lángot lejjebb veszem, nehogy megégjen. A bazsalikomot a vége felé teszem csak bele.

Tálaláshoz készülődök, ezért keresek egy nagy tányért, hogy ne legyen zsúfolt hatása az ételnek.
Először egy sütőpapíron kés élével  kiformázom a puliszkát, amilyenre szeretném, majd elhelyezem a tányér közepén, azután rákanalazom a cukkini ragut, és végül díszítem a szalonna darabokkal, bazsalikommal, és ha kedvük van egy kis Grana Padana is jobbá teheti!




Házi pot-puri



Vannak pillanatok, amiket néha vissza tud az ember fordítani!! Ilyen ennek a pot-purinak a története is.
Nagyon szép gyökeres levendulát sikerült ma reggel vásárolnom, és helyet kellett csinálnom neki, csöpp teraszomon valamelyik kaspóban. A döntés ennek a szalma virágnak az eltávolítására sarkalt.
Fogtam a szemeteszsákot és már meg is oldottam, majd egy-két pillanat múlva az ültetés is megvolt, nagy megelégedésemre. A levendulában való gyönyörködés után visszakeveredtem a lakásba, és a szemem pillanatok alatt rátévedt az előszobába kitett szemeteszsákból kikandikáló virágokra. Ekkor jött az ötlet, és csak az ollónak kellett engedelmeskednie, máris megvoltak a virágok, spricceltem rá egy kis Chanelt, hogy megadjam a módját, hiszen meg fogom őrizni egy pár hétig.