2012. július 7., szombat

Minestrone leves


Kedvelem ezt a tartalmas olasz zöldség levest. Azt gondolom, hogy annál jobb, minél több zöldséget főzünk bele. A sava-borsa mégis a jó fűszerezésen múlik! Ennél a levesnél elengedhetem a kezem, a zöld fűszereket imádja!


Hozzávalók:

  • 2 ek olíva olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db paradicsom, vagy 1 doboz darabolt konzerv paradicsom
  • 10 dkg bab
  • 1 db cukkini
  • 3 db répa
  • 1/2 db  kis új zeller, zeller zöld is mehet
  • 3 levél mangold, más káposzta fajta kiváló
  • 20 dkg kelkáposzta
  • 3 szem burgonya
  • 1 db bármilyen paprika
  • 1/2 db karalábé
  • 1 tk szárított oregano, vagy fél csomag friss
  • 1/2 csomag petrezselyem
  • 1 tk.szárított bazsalikom, vagy 5 szál friss 
  • 1 kis csipet szárított majoranna
  • tengeri só
  • parmezán a tetejére, de más sajttal is finom

Elkészítés:

Az olíva olajon sokáig párolom a zöldségeket, majd felöntöm 2 liter forró vízzel, és főzöm tovább. A sót már az elején, de az aprított zöld fűszereket csak a végső stádiumban teszem hozzá. Főzés közben mindig pótolom a vizet, és a végén olyan sűrűre hagyom, ahogy szeretem.
Addig főzöm, amíg jó sűrű levest nem kapok. Most a babból dupláját tettem bele, mert annyi volt kéznél, de nem rontotta el. Tehetünk bele még brokkolit, borsót, tököt, de tényleg bármit, mindentől csak még ízletesebb lesz.
Az olaszok különböző betéteket tesznek ebbe a levesbe, tartományonként, különbözőt, de én így üresen szeretem, jó sűrűn, szinte egytál ételként. Tehetünk bele főtt rizst, apróra vágott főtt spagettit, árpagyöngyöt, bulgurt, kölest, stb..