Ez az egyik keksz ,amit a barátaim és ismerőseim legjobban kedvelnek.
Elég sűrűn kérik tőlem, hogy készítsek számukra egy adagot.
Ma is egy ilyen nap van. Betettem a lejátszóba egy Quincy Jones lemezt és nosza neki fogtam!
Zene mellett nekem sokkal könnyebben megy a sütés, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Ha kóstoltál már Sacher tortát akkor nem lesz ismeretlen ennek a keksznek az íze számodra, mert az összetevői hasonlóak, mindjárt meglátod . Most a hűtőben pihen a tészta kb 2 órát / 4fokon van a hűtőm/.
Gondoltam Addig leírom a receptet, hogy te is el készíthesd, ha kedvet kapsz. Erre a kekszre mondta az egyik kedves ismerősöm,hogy csúnya,de finom!
Hozzávalók : 1,30 kg
Tészta :
Először az átszitált lisztet összekeverem a kakaó porral, majd a többi hozzávalóval és összedolgozom. Én jobban szeretem ,ha az alapanyagok sütés előtt szoba hőmérsékleten vannak. A tészta elkészítése konyha gépben a legpraktikusabb,de ha ez nem áll rendelkezésre akkor keverő kanállal is csinálhatod, csak így egy kicsit több időt vesz igénybe.
A masszát kb 2 órára tedd a hűtőbe. Addig készítsd el a sütő papírral ellátott lemezek. Ehhez a mennyiséghez 2 lemezre van szükséged.
Én 2 dkg-os golyókat formázok a közepét kifúrom, mert odahelyezem el a lekvárt. Maradjon ki kb. 2 cm a sütik között,mert egy sütés közben egy kicsit szétterül.
Mások biztosan sütés álló lekvárt használnának, de mivel én minden tartósított dolgot kerülök, így marad ez a házi lekvár / Nagymama lekvárja, vagy más finom lekvár is megfelel /, ami sütés közben egy kicsit elfolyhat. Ettől ne ijedj meg, mert a csokoládé a tetején úgyis befedi.
Sütés : 170-180-fokon kb-10-12 perc - mire kihűl meg fog keményedni. Amíg sülnek a kekszek törd össze és olvaszd fel a csokoládét víz gőzben.Erre a célra van egy nyeles edényem / kávé kiöntő / és ezt helyezem bele a vízbe. Nem is szoktam elmosni minden alkalommal, mert elég gazdaságtalan lenne a dolog. Csak lefedem és elteszem a szekrénybe. Ha 50 % feletti a csokoládéd egy pici vajjal tudod hígítani.
A kihűlt kekszeket vond be a csokoládéval ahogy kedved van, de a képen látható módon is megteheted. Kell egy pár óra mire megdermed a csokoládé.
Ma is egy ilyen nap van. Betettem a lejátszóba egy Quincy Jones lemezt és nosza neki fogtam!
Zene mellett nekem sokkal könnyebben megy a sütés, de gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Ha kóstoltál már Sacher tortát akkor nem lesz ismeretlen ennek a keksznek az íze számodra, mert az összetevői hasonlóak, mindjárt meglátod . Most a hűtőben pihen a tészta kb 2 órát / 4fokon van a hűtőm/.
Gondoltam Addig leírom a receptet, hogy te is el készíthesd, ha kedvet kapsz. Erre a kekszre mondta az egyik kedves ismerősöm,hogy csúnya,de finom!
Hozzávalók : 1,30 kg
Tészta :
- 50 dkg átszitált liszt
- 50 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor / én szőlőcukrot használok /
- 6 dkg jó minőségű kakaó
- 2 db tojás
- pici só
- kb 20-dkg barack lekvár / én házi lekvárt használok/
- 8 dkg étcsokoládé
Először az átszitált lisztet összekeverem a kakaó porral, majd a többi hozzávalóval és összedolgozom. Én jobban szeretem ,ha az alapanyagok sütés előtt szoba hőmérsékleten vannak. A tészta elkészítése konyha gépben a legpraktikusabb,de ha ez nem áll rendelkezésre akkor keverő kanállal is csinálhatod, csak így egy kicsit több időt vesz igénybe.
A masszát kb 2 órára tedd a hűtőbe. Addig készítsd el a sütő papírral ellátott lemezek. Ehhez a mennyiséghez 2 lemezre van szükséged.
Én 2 dkg-os golyókat formázok a közepét kifúrom, mert odahelyezem el a lekvárt. Maradjon ki kb. 2 cm a sütik között,mert egy sütés közben egy kicsit szétterül.
Mások biztosan sütés álló lekvárt használnának, de mivel én minden tartósított dolgot kerülök, így marad ez a házi lekvár / Nagymama lekvárja, vagy más finom lekvár is megfelel /, ami sütés közben egy kicsit elfolyhat. Ettől ne ijedj meg, mert a csokoládé a tetején úgyis befedi.
Sütés : 170-180-fokon kb-10-12 perc - mire kihűl meg fog keményedni. Amíg sülnek a kekszek törd össze és olvaszd fel a csokoládét víz gőzben.Erre a célra van egy nyeles edényem / kávé kiöntő / és ezt helyezem bele a vízbe. Nem is szoktam elmosni minden alkalommal, mert elég gazdaságtalan lenne a dolog. Csak lefedem és elteszem a szekrénybe. Ha 50 % feletti a csokoládéd egy pici vajjal tudod hígítani.
A kihűlt kekszeket vond be a csokoládéval ahogy kedved van, de a képen látható módon is megteheted. Kell egy pár óra mire megdermed a csokoládé.