2012. május 19., szombat

Kapros káposzta saláta két színű szezámmal

















Ez egy gyors, és pár napig hűtőben eltartható friss saláta. A kapor különleges íze, és a szezámok színe, állaga teszi különlegessé ezt a salátát.

Hozzávalók - 3-4 adag

  •  50 dkg szeletelt káposzta
  •   1 tk só a sózáshoz
  •   kb. 1,5 forró víz a forrázáshoz

Öntethez

  •   1 csomag friss kapor
  •   6 cl fehér borecet / én a saját kapros-fokhagymás ecetemmel ízesítem/
  •   2 dkg cukor
  •   1 ek. olaj / Olíva- vagy más semlegesebb olaj/
  •   1 tk chili olaj- vagy szezám olaj
  •   kb. 1 dl vizet is tettem hozzá
  •   1-1 dkg a fehér és a fekete szezám magból
  •   pici só ,ha még szükséges az egyensúlyhoz
A káposztát először megtisztítom a külső leveleitől, a torzsáját eltávolítom, azután legyalulom, vagy éles késsel felszeletelem, majd 1 tk sóval átkeverem, lenyomkodom, és egy kis időre magára hagyom. Sietek, így még egy tányért+egy nehezéket is teszek rá. E módszer hatására egy kicsit összeesik a káposzta, mert a só hatására kioldódik a víz belőle. Kb. fél órát hagyom pihenni,majd kifacsarom,és leöntöm a közben felforralt vízzel / én vízforralót használok erre a célra/. Ebben az állapotban hagyom még 20 percig,majd leszűröm. Ekkor következik az ízesítés. A megmosott csomag kapornak eltávolítom a szár részét, a többit összeaprítom, majd összekeverem a káposztával. Az öntetet külön kis edényben készítem el.
A maradék összetevőket elegyítem egy kis edényben, természetesen meg is kóstolom. Először kicsit durvának tűnik,de a káposztával összekeverve jó lesz a végeredmény, főleg, ha lesz egy kis ideje összeérni.Különleges ízt ad a salátának a szezámolaj,de most én chili olajjal készítem.Szerintem majdnem mindenhez fogyasztható ez a vitaminbomba! Ilyenkor tavasszal már friss káposztából is lehet készíteni,akkor viszont elmarad a forrázás.


 Így néz ki, szezámmag nélkül, csak kaporral a saláta