2013. május 18., szombat

Medvehagyma pesztó és társai

Medvehagymás pesztó

                                    Salsa és a pesztó együtt
Be kell valljam, hogy ezek az ételek még a húsvéti sonkás családi ebéd tartozékai voltak a húgoméknál.

    Csicseri borsó krém, vagy humusz.


Töltött gömb cukkini


A Lidlben találtam rá ezekre a helyes kis gömb formájú cukkinikre, és természetesen rögtön az jutott eszembe, hogy milyen jól fognak mutatni megtöltve. Ilyenek lettek!


A töltelék lehet húsos, vagy hús mentes, én most a húsos változat mellett döntök.
Fűszeres darált hússal töltöm meg, a tetejére kis sajtot helyezek, majd rá a kupakját, és irány a sütő.
A sütő edény alját megkenem olajjal, és egy kis vizet is öntök alá, hogy ne égjen le. 170 fokon sütöm megközelítőleg 25-30 percig, ekkor ellenőrzöm, hogy átsült-e, megszúrom, és ha könnyen belecsúszik a villa, akkor kész.
Rizzsel, bulgurral, de salátával is tálalhatjuk. Sietek, és így csak éppen a kisülés utáni pillanatot van időm megörökíteni!

Medvehagymás pogácsa


A medvehagyma szezon már a végét járja, elnézést kérek, most jutottam ide, hogy megosszam ezt a tökéletes medvehagymás receptet az olvasókkal! Kicsit időigényes, de nem bonyolult annyira, hogy ne vágjunk bele! Nosza, rajta! A medvehagyma csodálatos fűszer, most már talán mindenki értesült róla / évekig a homályban volt, legalábbis számomra/ , naponta kellene valamilyen formában fogyasztanunk, de az erős íze miatt sokakat elriaszt. Én gyakran készítek belőle pesztót, amit felhasználok kis átalakítással tésztákhoz, a legjobban kedvelt számomra fusilivel. Most maradok a pogácsánál.


 A boltban búra alatt őrzöm, előírás szerint!

Hozzávalók:

50 dkg fehér tönköly, vagy BL 80-as liszt, de próbáltam már fehér búza liszttel is, és úgy is finom
1 ek só
csipet cukor
25 dkg vaj, vagy ráma
1 tojás
1/2 pohár tejföl / 175gr-os/
1 dl tej / az élesztő megfuttatásához /
5 dkg élesztő
1púpos ek medvehagyma pesztó, vagy1 tk. szárított medvehagyma 10 dkg vajjal, pici sóval összekeverve
1 tojás sárgája a felületi kenéshez, ha elmarad, akkor így néz ki a teteje, mint a képen

Elkészítés:

A langyos tejben megfuttatom az élesztőt / bögrében elkeverem, és pár percig hagyom állni/, addig a lisztet átszitálom, hozzáadom a többi hozzávalót, majd a végén az élesztőt tejet is, és így összedolgozom.
Addig keverem-gyúrom, amíg elválik az tálam falától, ha nem akar, akkor még egy pici lisztet adok hozzá, majd egy fél órára hűtőbe teszem.Addig elkészíthetem a kenéshez a medvehagymás vajat. Ami csupán annyiból áll, hogy a puha vajba belekeverek egy pici sót, és a szárított medvehagymát.
A fél óra elteltével lisztezett lapra borítom a tésztát, és 2 cm-esre kinyújtom, ekkor megkenem az előkészített vajjal, és azután kivűlről befelé elkezdem egymásba hajtani, így lesz később réteges. Ezt a kenést még újra megismétlem, majd még egyszer, így el is fogy a vajam.Amikor felhajtogattam, mehet 20-30 percre a hűtőbe. Azután újra kiterítem, kinyújtom 2 cm-esre, majd kiszaggatom, de én kockázom, mert így jobban tetszik, és el is kerülöm a szaggatás során felmerülő maradék darabokat.
Sütőpapírral ellátott tepsire helyezem, aránylag sűrűn, hogy süléskor,  ne tudjanak eldőlni. 
A sütőt 190 fokra melegítem, de a tepsi behelyezése után visszaveszem 180 fokra, és ezen sütöm 30-35 percig.

Falatkák



 Kedves ismerősöm Michele kért meg, hogy 1-2 falatot készítsek vacsorára, mert átlép hozzá egy barátja.
A hűtő tartalmát maximálisan próbáltam kiaknázni, mert nem sikerült külön bevásárolnom. Ötletnek szeretném mindenki számára, aki tanácstalan, hogy-hogyan dobhatja fel az unalmas szendvicseket, és éppen egy kis ideje, kedve is van hozzá! Ha ketten csinálják izgalmasabb, és kicsit össze is kapcsol.



A felhasznált alapanyagok:

Mindenféle zöldség, saláta
Camembert
Tonhal konzerv
Olíva bogyó, és kapri bogyó is lehet
Egy kis házi sonka
Kevés sózott vaj 
Ja, és a gyönyörű kis aranyalmák / Nagymama Éléstárából, a Brüsszeli körútról/



Zabpelyhes sütemény


 Nagyon kellemes kis süteménnyé alakul egy kis lekvárral ez az egyszerű zabpelyhes sütemény. Próbálják ki önök is!
Több napig megőrzi frissességét, ami a nagy erőssége, és még valami, nem egy szirupos sütemény! Klassz lehet reggelire-vacsorára gyerekeknek is.



 Hozzávalók:
 Tészta
2,5 csésze teljes kiőrlésű liszt

2 csésze zabpehely
1 csésze méz / folyós /
1 ek sütőpor
1 ek szódabikarbóna
15 dkg olvasztott margarin
4 db tojás
1 ek őrölt fahéj
5-6 normál méretű alma /nagy lyukún lereszelve /
2 kis pohár tejföl
1/2 maréknyi nádcukor a tetejére, hogy fényesebb legyen,de el is elhagyható 

Töltelék:

ízlés szerinti lekvár / én szilvalekvárral kentem meg, mert kevés barack lekvárom van/

Elkészítés:

A száraz alapanyagokat összekeverem, majd a tojást a mézzel + a tejföllel kikeverem, majd a kettőt elegyítem. Tepsibe öntöm, de tehetjük muffin formába is, már én is kipróbáltam, de nekem a tepsis forma jobban bejön. Ha a muffin forma mellett döntünk, úgy csak 3/4 részig töltsük meg a formát. A tepsi mérete attól függhet, hogy meg szeretnénk-e tölteni, ha igen akkor kisebb tepsi kell, mert magasabb tésztára van szükségünk, hogy még keresztben át is tudjuk vágni. Kb. 27x34 cm-es tepsiben süssük.
Általában 50 perc a sütési idő egy normál sütőben 180 fokon, de tű próbával mindig ellenőrizhetjük.
Kisülés után éles késsel keresztben átvágjuk, majd óvatosan szétválasztjuk a két lapot / könnyen törik/ , és jöhet a lekvár.