2012. augusztus 25., szombat

Zöldségfasírt színes salátával és fekete szezámmal


Egyik kedvenc húsmentes ételem. Nagyon finom salátával, főzelékekkel, de imádom egy kis salsaval, humusszal, avokado krémmel. Most egy kis színes salátával és fűszeres, joghurtos öntettel tálalom.


Ezen a képen burgonyapürével  és koktél paradicsommal fotóztam.



GYÖNYÖRŰ EZ A SALÁTA                                      

Zölbab leves



Könnyű nyári levesről van szó, ami hidegen is tökéletes! Lehet készíteni magyarosan , piros őrölt paprikával, kaprosan, tejesen, stb. Én most a tejfölös habarás mellett döntök, és levesbetétet sem teszek bele.

Hozzávalók: 4 adaghoz

  • 40  dkg ropogós  zöldbab, /a fonnyadttal nem olyan finom /
  •   3 dkg aprított vöröshagyma 
  •   1 ek. szőlőmag olaj
  •   2 kis szál új répa
  •   1 szál petrezselyem gyökér
  •   1/2 cs. aprított petrezselyem
  •   1 gerezd fokhagyma
  •   1/4 piros tv paprika /a szín miatt/
  •   1 csipet nád cukor
  •   1 tk. zabpehely liszt  
  •   só ízlés szerint
  •   1 ek. kapros-fokhagymás ecet
  •   2 ek tejföl vagy író is tökéletes, sőt jobb az emésztésnek

Elkészítés:

A mosott, aprított zöldségeket olajban, fedő alatt párolom legalább 10 percig, hogy ne égjen le, időnként pici vizet öntök alá, majd sózom, és a pici cukrot is ekkor dobom bele. A párolás után felöntöm 1,5 liter meleg vízzel, és akkor veszem le a tűzhelyről, amikor még roppanós a levesben zöldség. Az utolsó 5 percben a fellazított tejfölt is hozzáöntöm, majd kevés ecettel ízesítem.Ha nem diétásan akarom készíteni egy kis zabliszttel vagy tönköly liszttel keverek csomómentesre a tejfölt, a lényeg, hogy vékony legyen a habarás, mert a sűrűt összerántja a forróság és csomós lesz. Most így teszek,





Szilvalekváros palacsinta teljes kiőrlésű lisztből fahéjjas tejföllel







Csokoládés-szedres muffin szilvalével


Finom, gyors sütemény, a házi szilvalé csak javít a pillanaton!  



Gyorsan elkészíthető süteményre volt szükségem, de a meleg miatt arra az elhatározásra jutottam, hogy könnyebbé kell egy kicsit tennem a muffinokat, elő is kaptam a hűtőből 10 deka fekete szedret. Többet nem vettem, mert ez éppen elég a 12 db-hoz, hogy kicsit dobjon rajta! Bármilyen gyümölccsel meg lehet sütni, ki mit szeret, banán, meggy, alma, stb.

Hozzávalók: 12 db-hoz

  • 25 dkg fehér tönköly vagy teljes kiőrlésű  liszt
  • 1 ek. 22-24%-os kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • 1 házi tojás
  • 12,5 dkg szőlőcukor 
  • 0,8 dl olaj
  • 2,5 dl házi tej vagy 2,8%-os
  • 5 dkg étcsokoládé / apróbbra törve/
  • 10 dkg gyümölcs / most szedert teszek bele/
  • pici só 

Elkészítés:

 A száraz hozzávalókat a cukor kivételével egy tálba belemérem, vagy rögtön a robotgépbe.A cukrot a tojással habosra keverem, ezután adom hozzá az olajat, a tejet, és együtt homogénre dolgozom, vagy a robotgépben, vagy kézi mixerrel, kinek mi van a birtokában, ezután hozzáöntöm a száraz anyagokhoz és csomómentesre dolgozom, ez pár perc csupán, ekkor óvatosan beleforgatom a szedert, és már mehet is a muffin formába.
Közben bekapcsolom 200 fokra állítva a sütőmet.
A muffin formába 1-1 muffin papírt helyezek, ha ez nincs, akkor sem kell kétségbe esni, mert a formákat kicsit kiolajozva ugyanúgy mehet a dolog. A formákat 3/4 részig töltöm, és már csúsztatom is a sütő középső polcára.
Sütöm 20-25 percig 180 fokon, mindegy, hogy légkeveréses, vagy sem.
Tűpróbával meg lehet nézni a sütés állapotát, de csak 20 perc körül ajánlom először.



Ha száraznak találná valaki egy kis habb al, lekvárral, szósszal fel lehet dobni.
Gyerekeknek reggelire egy kis tejjel fantasztikus lehet!

Gulyásleves szárnyas hússal




A szárnyasból készült leves természetesen nem lehet gulyásleves, de mégis így szoktam bejelenteni, ha készítem., szárnyas gulyásleves. Kevésbé zsíros, és így nyári napokon is fogyasztható, nem utolsó szempont, hogy gyorsabban elkészíthető, és még pénztárca kímélő is.




Ekkorákra vágom a zöldségeket,


a répát és a gyökeret.

Hozzávalók: 4-5 adag 

Úgy tapasztaltam, hogy  minél több adagot főzünk belőle, annál ízletesebb lesz.
      
  • 30 dkg csirkecomb filé, vagy csirkemell filé 
  • 3 szál petrezselyem gyökér
  • 2 nagyobb répa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 1 kanál házi paprikakrém
  • 1 db paradicsom 
  • 25-30  dkg burgonya 
  • 2 ek olaj
  • 1 csapott kanál őrölt paprika / az enyém most elég csúnya /
  • bors
  • 1 csipet őrölt kömény 
  • néhány babér levél
  • 1/2 aprított petrezselyem

Elkészítés:

Az olajat egy fazékban felforrósítom, majd a képen látható módon összeaprított zöldségeket beleborítom a fazékba, megkavarom, és egy merőkanálnyi vizet öntök rá, majd jó 10 percig párolom, de közben megsózom, hogy hamarabb puhuljon a zöldség. Amikor már jó fonnyadt a zöldség rákanalazom az őrölt paprikát, de gyorsan utána ráöntök 1,5 liter vizet a forralóból, majd lefedve hagyom főni. Ma csirkemellet főzök bele, így az utolsó 10 percben adom csak hozzá, hogy ne főjjenek teljesen szét a hús kockák.
Aki szereti kis apró nokedliket szaggathat, vagy csipetkét gyúrhat hozzá.

Testvérek vagyunk!?

 Furcsa, de egy fáról vannak!

Kávézás a piacon



 Amikor Andinál a piacon / Mars tér/  ezt a tálcát elénk helyezték szemgyönyörködtető pillanat volt számomra, és gondolom a barátnőim nevében is nyugodtan mondhatom.
Így kínálni, nekem azt jelenti, hogy ezen a helyen megbecsülik a vásárlót, adnak a minőségre, az esztétikára, és sorolhatnám! Szeretünk is idejárni!