Finom, gyors sütemény, a házi szilvalé csak javít a pillanaton!
Gyorsan elkészíthető süteményre volt szükségem, de a meleg miatt arra az elhatározásra jutottam, hogy könnyebbé kell egy kicsit tennem a muffinokat, elő is kaptam a hűtőből 10 deka fekete szedret. Többet nem vettem, mert ez éppen elég a 12 db-hoz, hogy kicsit dobjon rajta! Bármilyen gyümölccsel meg lehet sütni, ki mit szeret, banán, meggy, alma, stb.
Hozzávalók: 12 db-hoz
- 25 dkg fehér tönköly vagy teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek. 22-24%-os kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 házi tojás
- 12,5 dkg szőlőcukor
- 0,8 dl olaj
- 2,5 dl házi tej vagy 2,8%-os
- 5 dkg étcsokoládé / apróbbra törve/
- 10 dkg gyümölcs / most szedert teszek bele/
- pici só
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat a cukor kivételével egy tálba belemérem, vagy rögtön a robotgépbe.A cukrot a tojással habosra keverem, ezután adom hozzá az olajat, a tejet, és együtt homogénre dolgozom, vagy a robotgépben, vagy kézi mixerrel, kinek mi van a birtokában, ezután hozzáöntöm a száraz anyagokhoz és csomómentesre dolgozom, ez pár perc csupán, ekkor óvatosan beleforgatom a szedert, és már mehet is a muffin formába.
Közben bekapcsolom 200 fokra állítva a sütőmet.
A muffin formába 1-1 muffin papírt helyezek, ha ez nincs, akkor sem kell kétségbe esni, mert a formákat kicsit kiolajozva ugyanúgy mehet a dolog. A formákat 3/4 részig töltöm, és már csúsztatom is a sütő középső polcára.
Sütöm 20-25 percig 180 fokon, mindegy, hogy légkeveréses, vagy sem.
Tűpróbával meg lehet nézni a sütés állapotát, de csak 20 perc körül ajánlom először.
Ha száraznak találná valaki egy kis habb al, lekvárral, szósszal fel lehet dobni.
Gyerekeknek reggelire egy kis tejjel fantasztikus lehet!