2014. január 13., hétfő

Algás kínai kel saláta sonkával és magokkal


Gondolom ,  önökkel is előfordult már, hogy  maradék ételből szuper új étel készült, és így, egy új recepttel is gazdagabbak lettünk! Ez most egy ilyen recept! A hozzá felhasznált kínai kel ilyenkor a téli hónapokban egy másik nagy kedvenc, arról nem beszélve, hogy a fehérje tartalma 3-szorosa a káposztának, és nagyon sok fajta finomabbnál finomabb ételt készíthetünk belőle.
Maradék alga saláta elhasználását terveztem, és  ez a finom saláta lett a végeredmény.
Alga salátával én nem szoktam foglalkozni, egyszerűen kínai étteremben veszek egy pár adagot. Ezt most Edit barátnőmtől kaptam, de már együtt megettünk 1 nagy adagot, így igazán  már  csak a hűtő foglya volt ez az adag! Nosza, el is kezdtem átalakítani!





Hozzávalók: 3 adaghoz

  • 1 kínai kel gyenge, leveles részre vékonyra szeletelve
  • 1 db kaliforniai paprika csíkozva, de kápia is megteszi
  • 1 marék csíkozott sonka
  • 1 kevés rizs ecet
  • pici só, pici bors
  • 1 ek magkeverék 
  • 1 tk szezámolaj
  • pár csepp citromlé a végén 




Az alapanyagokat a sonka kivételével összekeverem, majd egy órát hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Lágy, üde, savanykás íz a végeredmény. Tálaláskor a sonkát a tetejére helyezem. Pirítóssal, de friss bagettel is kiváló elő- vagy főétel ez a könnyű saláta. Ne felejtsük, hogy a kínai kel nagyon egészséges zöldség!!




Savanyú káposzta krémleves gerslivel


A mai diétás sor levese ez a krémleves, melyet aránylag gyorsan el tudnék készíteni, ha nem savanyú káposztáról lenne szó!! Annyira lassan fő meg! Szívesen venném ha valaki tanácsot adna, hogyan lehet gyorsabban elkészíteni! Mondjuk kuktában?
Mindegy, én most hozzálátok!

Hozzávalók:  5-6 adag

  • 80 dkg savanyú káposzta átmosva, apróra összevágva
  • 3- 4 dkg aprított vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab zeller gumó
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 babér levél
  • só, bors, őrölt kömény
  • 1-2 kanál friss sajtkrém, kicsit lágyít rajta
  • 5 dkg gersli / árpagyöngy/

Elkészítés:

A felmelegített olívaolajba teszem a hagymákat, kavargatom, sózom, borsozom, és pár pillanat múlva már hozzá is adom a káposztát, zellert. Hagyom párolódni! Addig forralok vizet, majd 5 perc múlva 1,5 liternyit hozzá is öntök. Ezután lefedem, és főzöm, amíg meg nem puhul!! Úgy 1 óra elteltével, amikor már nagyjából megpuhult pürésítem, majd  hozzáadom a jó alaposan átmosott árpagyöngyöt, és együtt főzöm tovább.
Későn vettem róla tudomást, hogy a káposztában lévő paprika erős, és így, hogy benne maradt a levesben, a leves is erős csípős lett!


Így tálalom!
A gersli kihagyható, de a diéta részeként most szuper szolgálatot tesz, főleg ha alaposan összerágjuk, és az elfogyasztása után sok-sok  folyadékot iszunk!

Körte gojival, friss narancslében, mentával


 Az elmúlt hetem elég mozgalmasan kezdődött, és azóta sem lankadt, sem a munkakedvem, sem a feladataim száma!
Elkezdtem összeállítani egy 1400 Kcal mennyiségű  heti menü sort, mert nem kímél a mérlegem, amikor ráállok, így január elején! Szembe kell néznem a valósággal! Mozgás, mozgás, és fokozott odafigyelés az étkezésre! A stressz elkerülése, ami szinte lehetetlennek tűnik, de a csökkentése már elérhető közelséggel kecsegtet!! :-) Mindig  pozitív beállítottságú vagyok!

A mai napba belefért a képen látható kis kényeztetés! Rendkívül finom, és  üdítő!


Ki melyik körtét kedveli, azzal készítse!
TANÁCS! Fogyasztás előtt a lehető legkésőbbi időpontban készítsétek el, mert a C vitamin nagyon hamar lebomlik!

Hozzávalók: 3 adaghoz- persze, az egészet megtudtam volna enni!

  • 75 dkg körte
  •  4 nagyobb narancs kicentrifugálva
  •  1/2 marék goji bogyó / A Nagymama Fűszertárban kimérve kapható/
  • 1 csipet szárított vaníliás menta / megszárítottam, és vaníliás cukorban megforgattam, és így tároltam be/

 Elkészítés:

 Legelőször  a narancslét készítem el, hogy a körtéket mosás, hámozás, magozás után rögtön a narancslében landolhassanak, így nem barnulnak be. Hozzáadom a goji bogyókat, óvatosan összeforgatom, és tálaláskor a mentával megszórom.