2014. szeptember 1., hétfő

Langyos burgonyasaláta





Hiszem, hogy a szervezetünk jelzi, hogy milyen táplálékra van szüksége! Így vagyok én igazából a burgonyával / keményítővel/, mert elég ritkán kívánom meg, de olyankor jó pár alkalommal eszem, és azután,egy ideig ismét nem kívánom. Sült burgonyát egyáltalán nem fogyasztok, a héjában sült, vagy főtt burgonya a kedvencem, erre van is pár jó elkészítési módom! Ez a mostani egy szuper gyors változat, és maradék burgonyából is elkészíthető.



Hozzávalók: 2-3 adag

  • 4-5 szem főtt burgonya 
  • 3 nagyobb paradicsom
  • 1 marék vegyes saláta levél
  • 1 pár szál petrezselyem zöld, ha van mutatósabb a francia
Öntet:
  •       2 kanál olívaolaj 
  •       1 kanál fehérbor ecet
  •       1 csipet őrölt bors
  •       pici cukor
  •       1 kk só 
  
 

Először az öntetet  készítem el. A hozzávalókat semlegesre keverem, ez elég határozott ízű öntet, de a burgonya köztudottan elbírja, és még a  zöldek is ott lesznek mellette, hogy magukévá tegyék az ízeket!A főtt, még meleg burgonyát nagyobb darabokra vágom, ha maradék, akkor felmelegítem egy pici sós vízben. A paradicsomokat a csuma eltávolítása után szintén nagyobb darabokra vágom. Ezután összekeverem a zöldségeket, hozzáadom az öntetet, még 1-szer átkeverem, majd tálalom.






Sütőtökös rakottas




Lassan, ismét itt a sütőtök szezonja, és azon felbuzdulva, hogy már elfogadható áron hozzá lehetett jutni, neki rugaszkodom egy kis húsmentes változatnak! Imádom a krémességét, és, ahogy a pirított tökmag ropog ebben az ételben! Próbáljátok ki, mert nem sok idő, ha vékonyra szeled a zöldségeket 30 35 perc alatt elkészül.







Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2 dkg aprított vöröshagyma
  • 2 szem burgonya
  • 3 db főtt tojás
  • só, őrölt bors
  • olívaolaj, vagy vaj
  • csipet kakukkfű
  • pici fahéj
  • 1 dl tej vagy tejszín
  • 2-3 dkg sajt , én parmezánt használok
  • ízlés szerint tökmag
Elkészítés:
A tököt meghámozom, a belső magrészét eltávolítom, és kisebb szeletekre vágom, így gyorsan fél puhára tudom párolni. A hagymát nagyon apróra vágom, egy kevés olajon megpárolom, sózom, borsozom, végül hozzáadom a tököt. Éppen, hogy elkezd puhulni már félre is húzom. Amíg a tök párolódik , sós vízben megfőzöm a tojásokat. Én meglehetősen szeretem ezt a kombinációt, vagyis a tojással, mert ilyenkor érzek egyensúlyt, és nem hiányzik a hús az étkezésemből.
A tepsi alját ecsettel beolajozom, majd erre lerakom a nagyon vékonyra szeletelt burgonyát, amit megsózok, ezután egyenletesen ráosztom a tökragut, ezt nem sózom, mert már ízesítettem, legvégül a tojás karikákat, amit sózok, borsozok. Már csak a tejben, tejszínben elkeverem a reszelt parmezánt, a szerecsendiót, és ráöntöm az egészre,  mert meg szeretném óvni a kiszáradástól! :-)
Így, biztosan finom, szaftos marad.
A 170-175 fokos sütőben 30 percig  sütöm. Először fólia alatt, de az utolsó 10 percre leveszem róla, ekkor rászórom az olívaolajban megforgatott tökmagokat, majd fólia nélkül megpirítom.