2012. május 19., szombat

Dupla csokoládés mandula torta / gluténmentes/


A barátnőm kért meg, hogy készítsek a fiának születésnapjára egy tortát. Erre a különleges mandula tortára gondoltam, mert nagyon odafigyelnek a táplálkozásukra, és szerettem volna megfelelni ennek a kihívásnak!
Azóta többen kóstolták ezt a tortát, és éppen itt az ideje, hogy megosszam veletek a receptjét.
Bármilyen formában el lehet készíteni, ha lefelezed a mennyiséget, akkor 2 db 18 cm nagyságú kis kerek torta formát javaslok. Ez nem lesz nagy és magas torta, miután nem tartalmaz semmilyen növesztő anyagot,  lapos marad, de annál finomabb! 

Hozzávalók a tortához:

  • 25 dkg jobb minőségű étcsokoládé / 70 %-os /
  •   8 db tojás
  • 30 dkg nyírfa vagy szőlőcukor 
  • 30 dkg mandula liszt
  • pici só

Elkészítés: 

A csokoládét vízgőz felett elkezdem megolvasztani, addig amíg olvad, a tojást a cukorral  habosra keverem.
A tojásos masszához a pici só után belemérem a csokoládé mennyiséget, lazán beleforgatom, majd következik a mandula liszt. Semmi több!

A sütőpapírral ellátott sütő tálba borítom a masszát, most egy tálban sütöm, mert keresztben ketté fogom vágni a lapot, és a krémezés után helyezem egymásra őket.
24 x 33 -as formát használok, megközelítőleg 20 -24 percig sütöm, de  minden esetben tűpróbát alkalmazok.
Bármilyen krémmel tölthetjük, most csokoládés mellett döntök.

Krém:

  • 2 dl tejszín
  • 3 ek mandula liszt
  • 5 dkg vaj a végén 
  • 10 dkg étcsokoládé 
  • 1 kk mandula eszencia
  • 15 dkg cukor 
  •  pici só

Elkészítés: 

Egy lábasban felmelegítem a cukrot a tejszínnel, ebbe csurgatom a 10-15 dkg csokoládét, majd összekeverem pici sóval, és végül a  mandula lisztet adagolom bele. Folyamatos kevergetés mellett figyelem a sűrűsödését. Megkóstolom, hogy elég édes-e, nem szeretném túl édesre, mert a tészta igen-igen édes! HŰLÉS ALATT MÉG SŰRŰSÖDIK  A KRÉM, NEM KELL AGGÓDNI!

Amikor kihűlt a tészta és a krém is, kezdem a töltést. A csokoládés lapot keresztben félbe vágom, majd közvetlen arra a tálcára helyezem, amin tálalni fogom, mert könnyen törik, így nem kockáztatok! Rákenem a krémet, ha marad ki, azt majd a díszítéshez elhasználom. Még egy kicsit hagyom, hogy megnyugodjon a krém a tetején, és ezután helyezem csak rá a felső lapot. ÓVATOSAN! HA ELTÖRIK, AKKOR SINCS SEMMI GOND, MERT ÚGYIS BEVONJUK!

A tortát fehér és étcsokoládé mázzal vonom be,  itt-ott kedvem szerint márványosítom. Az olvasztásnál mindkét csokoládéba olajat keverek,  hogy könnyebben tudjak velük dolgozni. Használok még csokoládé pasztillát, és  kakaóport. Azzal takarom el a hibákat! Nem viccelek! A díszítéshez az olvasztott csokoládénak készítek egy kis nyomózsákot, kevés zsírpapír felhasználásával. Tölcsért formázok, és az egyik sarkát egy picit levágom, így tudom a csokoládé díszítést megcsinálni. Ehhez viszont a csokoládénak, amivel dolgozom csomómentesnek kell lenni, egyébként nem jön ki a lyukon. Csak lazán, ne görcsölj, és merj kreatív lenni! 

Egy saját készítésű tortánál nincs jobb érzés!