2012. szeptember 1., szombat

Lencse főzelék sült oldalassal


Annyira nem nyári étel, de ki tilthatja meg, hogy nyáron is fogyasszuk, ha megkívánjuk!
Ami biztos, hogy ez nem diétás fogás, arra készüljünk fel.

Hozzávalók:

  • 250 g beáztatott és jól átmosott lencse
  •     1 db vöröshagyma / 8 dkg/
  •     1 fél gerezd fokhagyma
  •     2 db babérlevél
  •     1 tk mustár
  •     1 liter víz
  •     1 pohár tejföl / 175g/ , vagy 3 ek.
  •     1 ek liszt vagy más sűrítő anyag / zablisztet használok /    
  •     2 ek olaj 
  •     só, cukor
  •     ízlés szerin ecet, citrom 

  Elkészítés:

A jól megmosott, beáztatott lencsét hideg vízbe felteszem főni. A babért, aprított vöröshagymát, fokhagymát hozzáadom. A sót csak akkor, ha felforrt. A lencsét áztatás nélkül is feltehetem főni, csak akkor jóval több idő szükséges ahhoz, hogy megfőjön.
A régi időkben / anyukám is / még átválogatták a lencsét, és minden más magot főzés előtt, és így biztosan nem került szemét a fazékba.
Ma már nem mindenki teszi meg, de akkor is legyünk résen amikor belelandol a fazékba, hogy minél tisztább legyen. A lencsét  készre főzöm, majd a tejföllel, mustárral, és liszttel készítek egy kis habarást. Én itt adom hozzá az olajat is. Majd folyamatos kavargatás mellett belekeverem a lencsébe. Ha elfőtte a levét, akkor a tejfölhöz öntök egy kevés vizet is. Mindig hideg vízzel ajánlom a habarást, vagy a rántást belekeverni. A sűrűsége mindenkinek az ízlésére van bízva. Lehet édesebben, mustárosabban, de egy kis ecettel is megbolondíthatjuk, de választhatjuk a friss citromlét is.
Az oldalas jó választás, de elég nehézzé teszi az ételt, + még elég sok időt vesz igénybe a sütése, de vágjunk bele.
Szép húsos oldalas vettem  / nyersen személyenként minimum 20 dkg-ot vásároljunk/ , amit szépen sóval-borssal bemasszírozok. Ezt a folyamatot már rögtön a tepsiben végezhetjük, és akkor kevesebb mosatlan edényünk lesz. A húsokat mindig öblítsük le mielőtt bármit csinálunk vele. Fűszerezés után még egy kevés olajat is kenek rá  / egy szilikon ecsettel könnyen megoldható/, azért  keveset, mert úgy is elég sok fog sül ki a húsból.
Ha van időnk akkor 160 fokon süssük, majd amikor megpuhult, akkor tegyük feljebb a sütőben, és kapcsoljuk egy kicsit magasabb fokozatra, és pirítsuk meg. / 190 fokra gondolok/
Akkor van kész a hús, ha szinte magától lecsúszik a csontról. A sütésre számoljunk legalább 2-2,5 órát.
Könnyebb felvágni, szeletelni, ha kicsit hagyom hűlni. Óvatosan a csontok mellett vágom.
Egy kis friss kenyér nem maradhat el mellőle!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése