2012. szeptember 1., szombat

Diós és zöldfűszeres sajtgolyók


Nyári kerti partikra kitűnő előre elkészíthető finomságot készíthetünk se perc alatt, ha van otthon egy kis sajtunk, diónk / mandula, kesudió, stb./, friss zöld fűszerünk, de száraz is jó, csak az nem annyira mutatós, mint a friss.

Hozzávalók: kb 25 db 2 dkg-os golyó

  • 50 dkg reszelt sajt / trappista, edami, cheddar, vagy bármilyen sajt megfelel, amit kedvelünk/
  • 15 dkg pirított, aprított dió
  •   1 nagy marék aprított zöld fűszer / petrzselyem, bazsalikom, oregano, koriander, lestyán, ki mit szeret/
  • 1 -2 saláta levél a díszítéshez

Elkészítés:

Két  módjával találkoztam eddig: a  reszelt sajtot összegyúrjuk, vagy a mikróban kicsit  meglágyított sajtból letépkedve formálunk kb. 2 dkg-os golyókat, kinek melyik tűnik a könnyebbnek, úgy készítse.
Én most megpuhítom a sajtot a mikróban, amit nagyon ritkán használok, de most kapóra jön. Ha nincs mikró a lakásban, akkor vagy a sütőben, vagy a meleg vizes fazék tetején, vagy a radiátoron, de valahogy tegyünk szert, arra, hogy kicsit meglágyuljon a sajt, így elkerülhető az unalmas reszelgetés, és az elsősegély láda is!
A golyók megformázása után jöhet a dió pirítása, és aprítása. Amikor ezzel megvagyunk forgassuk bele a golyókat a dióba.  Következő lépés a zöld fűszerek mosása, lecsepegtetése és aprítása. Ha nem csepegtetjük le nagyon, összeragad, és nem tapad olyan szépen a sajtra.. Amikor a zöld fűszerekben is meghempergettük a golyókat, kicsit hagyjuk pihenni az össze golyót a hűtőben.
Szép saláta leveleket választunk, vagy csupán egy szép kínálót , amelyre vegyesen felrakjuk a golyókat, hogy, minél mutatósabbak legyenek. Én egy nagy óriás zsemlébe tálaltam, amelynek a szélét kicsit megpirítottam, hogy szebben mutasson.

TIPP:    Ha Camembert sajtunk van akkor csak a diós kérget ajánlom, és hozzá finom áfonya lekváros mártogatóst! Szuper együtt a 3 íz!


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése