2012. szeptember 1., szombat

Burgonyafőzelék


Imádom! Még hidegen is! Üresen, feltéttel, mindegy csak ecetes-tejfölös variációban készüljön!
Neki is látok! Jó fajta Kleopátra burgonyát vásároltam, abból szeretem leginkább, de csak bizonyos helyeken lehet hozzájutni.

Hozzávalók: 2 adaghoz

  •  60 dkg burgonya
  •    3 dkg aprított vöröshagyma
  •    2 babér levél
  •    1 tk só
  •    1 ek liszt
  •    1 ek zsiradék
  •    2 ek tejföl
  •    1 liter víz 
  •    só, ecet
 Elkészítés:

A burgonyát zöldség hámozóval megtisztítom, rögtön aprítva teszem vízbe, majd megpucolom a hagymát, melyet rögtön felteszek 1 liter vízbe főni, hogy egy kicsit megelőzze a burgonyát, így krémesebb lesz az állaga a főzeléknek. Majd beleborítom az apróra vágott burgonyát, sózom, hozzáadom a babért, és magára hagyom. 
Szeretem ha minél több a burgonya a főzelékben, ezért nem engedem nagy lére. Amikor megfő a burgonya veszek ki belőle egy nagy kanállal, majd hozzáadom a tejfölt, az olívaolajat, és csomómentesre turmixolom. Ha szükséges még egy ,kis folyadék, akkor vagy tejet, vagy hideg vizet használok, mert fontos, hogy ne legyen túl sűrű a habarás, így el tudom kerülni a csomókat. Szépen kevergetve belefolyatom a lábasba. Pár perc múlva, ha felforr már kész is. Egy kis ecettel ízesítem, persze lehet, hogy még só is szükséges, akkor sózom is. A burgonya folyamatosan elvonja a folyadékot, és a sót, ezért , ha nem azonnal kerül az asztalra, mindig kóstoljuk. Ha túlságosan besűrűsödne, akkor egy kis vízzel forraljuk fel újra.
Feltétnek ajánlom:  natúr szeletek, rántott szelet, pörkölt, fokhagymás apró pecsenye, sültek, fasírt, tükörtojás, és sorolhatnám.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése