2012. június 3., vasárnap

Zöldséges pulyka ragu basmati rizzsel



















Igazán meleg délutánunk volt, de mégis neki látok egy könnyű húsos vacsorának. Kedvem lenne még egy kis zöldborsót is belefőzni, de sajnos korábban elhasználtam , így marad ez a  változat.
A paprika és a répa miatt nem várhatok egy markáns ételt, de nem is ez a szándékom. Talán egy finom fejes saláta sokat fog dobni a helyzeten. Ki is próbálom!

Hozzávalók: 2 adag

  • 30 dkg pulyka comb filé
  •   1 ek zsiradék 
  •   3 szál újhagyma 
  •   2 db új répa
  •   1/2 kisebb kaliforniai paprika
  •   2 gerezd fokhagyma 
  •   1/2 dl  paradicsomlé / vagy 1/2 db paradicsom
  •    pici só
  •    őrölt fekete bors
  •    csipet petrezselyem a végén 
  •    15 dkg basmati rizs 
A pulya comb filét megtisztítom a számomra felesleges részektől / én a bőrét nem használom fel/, szép kis egyforma  kockákat próbálok vágni, nagyobbakat szinte nem is tudnék, a hús rész miatt. Leöblítem, és félre teszem. Megtisztítom a zöldségeket, meg is mosom őket, a hagymát, fokhagymát és a répát vékony karikára vágom, a paprikát inkább csíkokra, majd bele teszem a közben felmelegedett olajba, egy picit megsózom, majd kavargatom. Vigyázok nehogy leégjen, és mielőtt ez megtörténne hozzáadom a hús és a paradicsom levet. Pár kavargatás után magára is hagyom, de készítek egy kancsóba vizet, mert időnként egy picit utána kell önteni, nehogy leégjen. Egy órára van szüksége, hogy készen legyen az étel, addig megfőzöm a rizst, és elkészítem a salátát. A rizst egy nyeles lábasban főzöm, először egy pici olajat /1/2 evő kanál / hevítek benne, majd beöntöm a rizst, és pár percig kavargatom, úgymond üvegesre pirítom, ez azért kell hogy a rizs szemeknek a közepe is átmelegedjen, majd dupla mennyiségű forró vizet öntök rá, figyelek, mert ilyenkor kicsit fel csap a gőz. Sózom, ami nagyon fontos, mert a rizs utólag nem veszi fel a sót. Fedőt teszek ár és addig főzöm / kb 10 perc/ amíg el fő a víz, majd leveszem és lefedve hagyom kihűlni, de kb. 20 perc után már jó. A rizst mindig villával lazítjuk, hogy ne törjön össze. Ha nagyobb mennyiséget főzök 1 db tisztított vöröshagymát is szoktam a lábasba tenni, és együtt párolom a rizzsel.
Közben rendszeresen kavargatom a ragumat, és pici vízzel pótolom a folyadékot. Megkóstolom, hogy tudjam mikor kész, majd tálalom.