2012. június 15., péntek

Csirke fekete szezámmal és salátával




Nagyon könnyen meg tudja az ember állni, hogy ne egyen húst, ha nem kívánja, de mi van akkor, ha hetente egyszer mégis azt fogyaszt. Még mindig az a véleményem, hogy a szervezet úgyis jelez, hogy mi után nyúljon az ember fia, lánya.
Az történt, hogy a vacsorára várt vendégem 2 után telefonált, hogy nem lenne-e alkalmatlan, ha most ugrana fel,  így nem ezt a csirkét kapta, hanem azt, ami éppen terítéken volt. Így később készítettem el ezt a könnyű indiai fűszerezésű csirkét. A 7 fajta fűszer miatt nevezném indiainak, de felsorolom őket, és eldönthetik jól gondolom-e a dolgot: kurkuma, római kömény, curry, chili, koriander, gyömbér, fahéj.
Szeretem így együtt is, és külön-külön is őket. A kurkuma fogyasztást kötelezővé is tenném, hiszen ritka sok jó tulajdonsága van, így rendkívül egészséges fűszerként tartja számon a világ.
Ismert az ízületei gyulladásokra, egyéb gyulladásokra, érszűkületre, kelésekre, plakkokra gyakorolt jó hatása.
Furcsának tűnhet, hogy salátával tálalom, de korábban már fogyasztottam rizst.

Hozzávalók: 2 adaghoz

Húshoz :

  • 20-25 dkg csirkemell filé 
  •   2 ek olíva olaj
  •   1 csapott ek kukorica keményítő
  •   1 kevés só
  •   1 csipet fekete szezám mag 
  •   1 tk fűszer keverék

 Salátához:

  • 2 db mini cukkini, vagy uborka is megfelel 
  • 2 db új répa
  • 1 kis db cékla
  • 1 marék saláta
  • 1 kis db piros paprika
  •  1/4 citrom leve
A csirke mellet felkockázom és a keményítőben és a fűszer keverékben  megforgatom, majd hagyom pihenni. Nem baj, hogy ragacsos, a csirke úgyis levet fog engedni. Csak sütéskor sózom meg.
Elkezdem a zöldségeket megmosni, megtisztítani, majd a képen látható módon hosszában felszeletelni. A fokhagyma gyalut használom, mert ez esik kézre, és így csodás vékony szeleteket kapok.
Elkezdem a húst sütni. Mindig forró olajba kezdem belerakni a húst, és ha kicsi a serpenyőm egyszerre nem teszem bele az egészet, mert akkor nem kap kérget a húsom. A nagy mennyiségű hideg hús lehűti a serpenyőt, és nem tud pirulni a húsom.
Hagyom pár percig érintetlenül, majd fa lapáttal alányúlok és megforgatom, pár perc és tálalhatom is a ketté osztott salátára. A salátára most csak egy kis citrom levet csurgatok, középre a tetejére a hús felét, egy csipet fekete szezámot, és ennyi!
A serpenyőben maradt fűszeres olaj nagyon értékes, ezért a kuka helyett a húsra csurgatom. A kurkuma, de több fűszer is olajban hasznosul igazán.
Ha nagyon sok kurkumát fogyasztanánk egy kis szív dobogás előfordulhat, mert serkenti a szív-, és vérkeringést.