Szeretem a különleges ételeket, és szívesen elbíbelődöm velük. Általában a hűtőm és a kamrám lehetőségei lehetnek csak a fantáziám korlátjai, de általában mindig kisül valami különleges, ha azt akarok készíteni.
Ez a számomra is a szokásosnál több összetevőt kívánó étel bizonyára minimált létszámban marad az elkészítés tekintetében, de nem bánom, mert számomra megérte a fáradtságot.
A labodát a Mars téri piacon találtam, mint már másik receptemben is említettem, egy aranyos néni árulta.
Az azóta eltelt napokban árgus szemekkel figyeltem a természetet, vagyis biciklizés közben a rétet, de ennek ellenére Edit barátném fedezte fel az út mentén a rengeteg labodát. Persze nem gondolom, hogy a néni a rétről gyűjtötte, mert amit én vásároltam az már a növény kerti változata, de tény, hogy elsősorban gyomnövény!
Bármilyen zöldséggel elkészíthető: kelkáposzta, mangold, és tökbe is töltöttem ezt a tönköly húst, a blogban meg is találni a receptet.
Hozzávalók: 4 adaghoz
- 8 db laboda levél, ha kisebb lenne, akkor egy töltelékhez 2 darabot használjunk
- 25 dkg tönköly hús / a receptje a tönköly pelyhes rakott burgonyánál a blogban megtalálható, az ott szereplő mennyiség 1/4-ét használom itt fel a töltelékhez/
- 2 szem paradicsom, vagy 1/2 doboz kockára vágott paradicsom konzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kanál olíva olaj
- kevés só
Burgonyapüréhez: 4 adaghoz
- 80-90 dkg régi burgonya
- 5 dkg vaj
- 1,5 dl meleg tejből annyi amennyit felvesz a krémességhez
- 2 tk őrölt vargánya por
- 1 tk só a burgonya főző vizébe
- és a burgonya pürébe ízlés szerint a végén
Díszítéshez:
2 dkg szeletelt és pirított mandulaElkészítés:
Legelőször a megtisztított, kockázott burgonyát felteszem főni, hogy egyszerre legyen kész a sütéssel.Hideg vízbe teszem fel, de a sót nem felejtem el, mert utólag nem igazán szerencsés a burgonyát sózni.
A megmosott leveleket egy picit megtisztítom a keményebb szárrésztől, majd beletöltöm a tölteléket.
Annyira gyengék a levelek, hogy nem gőzölöm meg a töltés előtt őket, mert szükségtelennek tatom.
A képen látható módon egymás mellé helyezem a megtöltött darabokat, ekkor meglocsolom a paradicsommal, az olajjal, rászórom a szeletelt fokhagymát, és megsózom. Irány a sütő előreláthatólag 35-40 perc szükséges, ha 180 fokon sütöm a középső rácson.
Addig elkészítem a burgonya pürét az időközben megfőtt burgonyából.
A főző levet leöntöm, mert nincs rá szükségem, majd a meleg tejet és a vajat hozzáadom, még belekanalazom a vargánya port is, és indulhat a krémesítés. Kézi mixerrel töröm össze, és addig használom ,amíg csomómentes nem lesz . Megkóstolom, és még egy picit rásózok.
A tálalásnál előbb a pürét kanalazom a tányérra, majd a két darab tölteléket, és ezután a tepsiből a szószt, majd a mandulát.
Nagyon kellemes kiegyensúlyozott étel a végeredmény, azt gondolom megérte a ráfordított időt.