2012. június 15., péntek

Tönköly hússal töltött tök rizzsel és salátával




Annyira szépek a piacon zöldségek, hogy a fantáziánk szárnyalhat, ha időnk engedi, és fogyasztókat is találunk az elkészített ételeinkre. A tündér barátaim rendületlenül eltüntetik, néha nem nálam, de bízom benne, hogy akkor sem a kukában köt ki! Nagy segítség az őszinte kritikájuk!
Ez az étel több munkát igényel az átlagnál, így fontos, hogy finom legyen!

Hozzávalók:  4 adaghoz

  •   1 db tök 
  •  24dkg tönköly hús / receptje a tönköly pelyhes rakott krumplinál megtalálható a blogban, és annak a mennyiségnek az 1/4-e az itt szükséges /
  •  10 dkg túró
  •   2  nagy kanál tejföl
  •   pici só
  •   pici őrölt fehér bors is lehet
  •   kevés friss kapor, de nekem nem volt, így szárítottat használtam
  •   1/2 dl olívaolaj
  •   kevés friss piros paprika a szín miatt, de elhagyható

 Saláta:

 Bármilyen friss saláta fajta megfelel, mert nem ezen van a hangsúly.


Elkészítés:

A tököt megmosom, meghámozom, 1,5 ujjnyi karikákra vágom, és a belsejét kis mértékben kiszedem egy teás kanállal, de ha dinnye golyózójuk van az maga a tökély, főleg, ha megtalálják hirtelen! Azért nem teljesen vágom át a karikát, mert nem akarom, hogy alól kimenekülhessen a töltelékem.Vizet forralok a vízforralón, és rájuk öntöm, persze rajta is hagyom 1/4 óráig, csak egy kis sót adok hozzá.
Nagyon zsenge ilyenkor a tök, és így megúszom az abálást, vagyis az előfőzést.
Amikor letelt az idő kiszedem a vízből, hagyom lecsepegni, majd amikor ez megtörtént, elkezdem megtölteni őket, de közben bekapcsolom a sütőt is 180 fokra.
A túrót a tejföllel és pici sóval kikeverem, ez megy a tönköly hús tetejére.
A tölteléket a képeken látható módon helyezem bele a tök karikákba, majd a fűszereket a tetejükre szórom, díszítem a piros paprika csíkokkal, rálocsolom az olajat, és irány a sütő. A sütési idő nem több, mint 40 perc, mert gyenge a tök ilyenkor tavasszal.
A tök végeket vékony csíkokra vágom és rászórom a töltött tökre, amit a tálaláskor ráfogok kanalazni az ételre.



Köret: 4 adaghoz

  • 30 dkg rizs 
  •   só 
  •   1 ek olaj
  • 2-szeres mennyiségű forróvíz, mint a rizs 
  • pici kurkuma 
  • 1 kis fej hagyma ,de elhagyható
Veszek egy lábast, öntök bele egy kis olajat, majd a rizst, és 4-5 percig folyamatosan  kavargatom, amíg teljesen átforrósodnak a rizs szemek, ekkor adom hozzá a forró vizet, és hagyom addig főni, amíg majdnem elfő a víz rajta, akkor leveszem tűzhelyről, és szoros fedő alatt hagyom, úgy negyed órát pihenni. Amikor ez letelt leveszem a fedőt, és lazán húsvillával, vagy egyszerű favillával fellazítom, de vigyázva, nehogy összetörjem a rizs szemeket.
Már csak a tálalás van hátra a párolt rizsre tálalom óvatosan a tököt, majd meglocsolom a edényben maradt szaftos lével és díszítem.