2012. május 21., hétfő

Grissini

Esős, szomorú nap van, és kiderült,hogy egy falat kenyerem sincs itthon. Ha jól emlékszem már tegnap sem volt! Kimozdulni nem szeretnék, ezért gondoltam egy merészet, grissinit sütök. Nem ördöngösség, ha már gyakorlatot szerzett az ember, amit gyorsan megtehet, mert aki kóstolja megkedveli!

Hozzávalók:

  • 1pohár meleg víz
  • 1 ek.méz
  • 2 tk.szárított élesztő / én Dr.* Kalmár által ajánlott korszerűbb élesztőt használok /
  • 2,5 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek. búzadara / ez is van Dr.* Kalmáréknak/
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. tengeri vagy Himalája só

Elkészítés

 A langyos vízben elkeverem a mézet, hozzáadom a többi alapanyaghoz és összegyúrom,majd letakarva meleg helyen 30 percig pihentetem. Azután annyi részre osztom,ahány fűszerezést tervezek. Most 3 felé osztom, mert kakukkfüvest, chilis, szezám magost készítek. A fűszerekkel átgyúrom a csomókat és elkezdem a mellékelt képen látható módon felvágni.







Egyenként, két kézzel egyformára nyújtom őket és a kezemből egyesen a sütő papírral ellátott lemezekre helyezem a képen látható módon. A kezem mindig lisztezett, hogy ne ragadjon rá a tészta. Nem érdekes, ha egyenetlen lesz egy kicsit, mert ez egy rusztikus pék sütemény, és éppen így klassz. A szezám magos rudakat még külön is megforgatom szezámban, hogy mutatósabb legyen.
Sütés előtt a  lemezeken egy kicsit még pihentetem a tésztát, majd 200 fokos sütőbe helyezem és  meg közelítőleg 10 percig sütöm.Ez a grissini akkor jó, ha kívül ropogós, belül pedig puha. Ha másnapra is tervezünk belőle akkor kevésbé sütjük meg, és következő nap rásütünk.
 Készíthetünk különböző mártogatós krémeket, de arra vigyázzunk,hogy azokhoz fűszerezzük a grissinit.