2012. október 14., vasárnap

Zöldséges csirkenyárs sütőtök és zeller pürével



Inkább zöldséges, mint csirkés!





Ma úgy alakult, hogy egy kicsit több időm marad a főzésre, ezért választom ezt a zöldségek miatt kicsit munkaigényesebb ételt. Megküzdök vele! Vigyázzunk, ha nem házi csirkét használunk, akkor duplán kell a húst vásárolni, mert a fele "elpárolog"! Én is így jártam már több alkalommal.

Hozzávalók: 4 adaghoz

Nyárs:

  • 1 db csirkemell
  • 1 db piros paprika
  • 1 db cukkini
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 kevés mediterrán fűszer keverék 
  • só, őrölt fekete bors
  • kevés olaj  

 Zöldségpüréhez

  • 40 dkg körüli zeller
  • 50 dkg sütőtök
  • 3-3 dkg vöröshagyma
  • 2 ek olívaolaj 
  • só, bors

Elkészítés:

Először a püréhez való zöldségeket hámozom, kockázom , majd külön külön egy kisebb lábasban felteszem párolni, hozzáadom az apróra vágott hagymát is. Ez nálam azt jelenti, hogy először egy kevés olajat öntök a lábasba, ezzel egy kicsit megpárolom, és csak ezután öntöm fel annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, és egy kevés borsot is teszek rá. Mindkettőnél így járok el. Ha van fedőnk tegyünk rá, hogy hamarabb megpárolódjon. Amikor van kéznél húsleves azzal öntöm fel. Amikor nagyobb mennyiségben készítem egyszerűen beteszem a sütőbe fólia alá, és magára hagyom úgy 160 fokon, amíg meg puhul.
A zöldségek párolódnak, így elkezdem a nyársakat. A húst felkockázom / 2x2 cm/ , a zöldségeket szintén, majd lesózom, fűszerezem, hagyom egy kis időre állni.
A fa pálcikákat papírboltban vásároltam, igazán nem drága. Erre húzogatom fel váltakozva a zöldségeket, és a húst, amennyit gondolok.
A pálcika hosszánál kisebb méretű tepsire szoktam felhelyezni, a pálcika két vége kilóg, a többi belül kerül a tepsibe, és így sütöm meg. Ami kisül a nyársból belecsepeg a tepsibe.
A nyársaknak nem kell sok idő, előmelegítem a sütőt 200 fokra, és amikor beteszem a tepsit, lassan visszaveszem 170 fokra, ezen a hőfokon sütöm, majd amikor puhának látom, akkor egy kicsit feljebb teszem, és rápirítok, de előtte bespriccelem olajjal.
A zöldségekre időközben egy kis vizet öntök, amíg megpuhulnak folyamatosan figyelem őket.
A puha zöldségeket összeturmixolom, megkóstolom, és ízesítem.
A zöldségpüréken látható zöldek a zeller szárából készültek egy kis olajjal, sóval.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése