2012. november 4., vasárnap

Madártej



Egyik kedvencem. Gyorsan elkészíthető finom édesség. Nyáron a meleg miatt elkerüljük a készítését, de végre itt a szezonja. Reggel a piacon megvettem a friss házi tejet, a tojásaim is remek sárgák, így gyönyörű madártejet készítek.



Hozzávalók:  6 adaghoz

  •  2 liter 2,8-3,3 tej, ha bolti, vagy házi tej
  •  8 db szép tojás
  • 18 dkg cukor, vagy 20 szőlőcukor
  • 1 kevés vanília aroma, vagy 1 csomag vanília cukor

Elkészítés:

Először a tejet felforralom. Tapasztalatom szerint nem ég le a tej, ha egy hajszálnyi vízzel a lábas alján kezdem a forralást, és csak ezt követően adom hozzá a tejet. A 3/4 részét forralom csak fel, a maradékkal majd a tojásos-cukros krémet készítem el. A tojásokat szétválasztom, külön a fehérjét a sárgájától. A fehérjének egy magasabb edényt választok, hogy ne csapódjon szanaszét a hab. Ezzel kezdem a munkát, mert így nem kell elmosnom a gépet, hanem rögtön tovább tudom használni. Ha nincs gyakorlatuk akkor előbb kezdjék a krémmel, nehogy összeessen a hab.A sárgáját egyenként a  kimért cukorhoz ütöm, majd együtt habosra kavarom, ezután hozzáadom a maradék tejet. Mire ezzel megvagyok fel is forr a tej. Akkor jó a tej, ha elkezd megemelkedni a teteje. Most következik a hab kifőzése, de előtte a vanília cukrot, aromát hozzáadom a tejhez. Nem bonyolult a hab készítés, de egy két dolgot elő kell készíteni hozzá. Egy nagyobb kanalat az adagoláshoz, egy kiszedő lapátot, ami nem töri össze a habot, egy nagyobb tálcát, amire kiszedjük a kész habokat. Óvatosan a kanállal galuska formát próbálunk szaggatni, majd ezeket egymás után belehelyezzük a forró tejbe, ne rakjuk túl sűrűre, mert megdagadnak a galuskák. Amikor ez megtörténik, elkezd feljönni a lábas oldalán, ez a kiemelés pillanata. Az egyik kezünkben tartjuk amire szedjük, a másik kezünkben lévő lapáttal pedig szép sorjában kiemeljük a habokat.Ilyenkor a lángot  egy picit alacsonyabbra állítom, hogy ne fusson ki a tej. Addig folytatom ezt a folyamatot, amíg elfogy a habom. Következő lépés a cukros massza beleforgatása a tejbe. Szép lassan elkezdem folyamatos kevergetés közben hozzáadni a cukros tojást. Addig kavarom amíg elkezd sűrűsödni a tejem, és ennyi. Félrehúzom, hagyom hűlni, és kb. egy 15 perc múlva összeállítom a madártejet.
Készíthetem egy tálba, de személyenkénti adagokat is tervezhetünk, válasszuk azt a megoldást, amihez van eszközünk, vagy, ami kényelmesebb a fogyasztásnál.

                       Kicsit sok habot adagoltam a tejre, így jött ki s lépés, de azért néhol kitűnik a szép sárga hab!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése