2012. október 14., vasárnap

Csibemáj bundában zöldséges rizzsel és aszalt paradicsommal


Többek között csibemáj népszerűsítése is a szándékom ezzel a recepttel. A máj nagyon egészséges, és azt gondolom, hogy sokat veszített népszerűségéből az utóbbi időben. Számtalan formában készíthetünk belőle finom ételeket, csak egy pici odafigyelés szükséges. Ez a recept egy sima rántott csibemáj, de a körettel és a tálalással kicsit új formát adok neki.

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  •   2 db tojás
  • 10 dkg zsemlemorzsa , ha van házi azzal finomabb, én kovászos tönköly morzsát használok
  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  •   kevés só
  • kb. 2 dl olaj a sütéshez 

Párolt rizs:

  • 3 dl-es pohár rizs
  • kevés olaj
  • 1 kk só
  • 2,5 dl forró víz

Párolt zöldség:

  • 50 dkg vegyes zöldség / kb.ezt tettem most bele, de bármilyen zöldség jó/
  • 1 db répa
  • 1 db cukkini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kisebb vöröshagyma
  • 1 -2 brokkoli rózsa
  • 1 db tv paprika
  • 1 levél mangold, kínai kel
  • csipet só, őrölt fekete bors
  • 1-2 csepp friss citromlé, de el is hagyható

Elkészítés:

A csirkemájról eltávolítom a szövevényeket, és azután félreteszem, hogy lecsepegjen.
A rizsnek egy vékonyabb falú lábast veszek elő, ebbe kisebb kanálnyi olajat öntök, felteszem forrósodni, és pár pillanat múlva beleborítom a pohár megmosott rizst. Én mindig 1 pohár rizshez 1,8 forró vizet adok.
A rizst  szinte folyamatosan kavargatom, mert könnyen leég. Amikor a rizs szemek átmelegedtek, akkor hozzáadom a nagyon forró vizet, és ezzel együtt főzöm, amíg szinte el nem forr a víz belőle. Egy kis sót már korábban adtam hozzá, de még most sem késő, csak az utólagos sózás marad eredménytelen.
Amikor szinte elfőtte a vizet, akkor jól passzoló fedővel, vagy tányérral lefedem, hogy visszapárolódjon.
Félreteszem, hagyom kihűlni.
Elkészítem a párolt zöldséget. Kevés vöröshagymát, fokhagymát apróra vagdosok, és kevés olíva olajon, vagy zsíron felteszek párolódni, megsózom, és fokozatosan hozzáadom az aránylag apróra vágott többi zöldséget. Ezeket korábban megmostam, és összevágtam. Ilyenkor mindent bele tudok tenni, amit találok.
Együtt párolom tovább a zöldségeket, kevés sót, fekete őrölt borsot, pár csepp citrom levet adok hozzá.
Még roppanós állapotában húzom félre a tűzhelyről.
Elkezdem a májat bepanírozni. Előkészítem a lisztet, morzsát, tojást felverem egy kevés sóval, sőt még egy pici tejszínt, tejet is tehetek hozzá, ez lágyítja, és szaporítja a dolgot.
A májat kicsit megsózom, bepanírozom, ami azt jelenti, hogy először megforgatom a lisztben, majd átforgatom a tojásban, és legvégül a morzsában is meghempergetem. A dögönyözést elhagyom, csak óvatosan forgatom, és kicsit lerázom a morzsát róla.Ha még nem meleg az olaj egy tányérra félreteszem. Közben kezdem felforrósítani az olajat. A forró olajba helyezem a májakat, és közepes fokozaton megsütöm. Hamarabb átsül. Lehet, hogy egy kis vér még ki fog szivárogni a bundán keresztül, ettől nem kell megijedni. Amikor szép arany barnára sült, egy szűrőbe szedem, hogy lecsepegjen az olaj. Ha egyszerűbb megoldást választok, akkor egy kéztörlő papírt teszek egy tányérra, és erre szedem ki a májat, mert ez is felszívja a felesleges zsiradékot. Vigyázzunk ne süssük túl keményre, amikor kézzel megnyomjuk, kellemesen puhának kell lennie.
Közben lassan kihűl a rizsünk is.
Az aszalt paradicsomot még a nyár közepén készítettem, és eddig olíva olajban tároltam.
A paradicsom szósz pedig bevallom tegnap maradt meg a spagetti mellől. Ezért kerülnek ezek a máj mellé, de más szószt is adhatunk hozz. Például tejszínes gombamártást, vagy tartárt mártást.
Most összerakom az ételt a fotózáshoz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése