2012. augusztus 13., hétfő

Zöldbab főzelék


Hazánkban készülnek ezek az egyedi ételek, amit mi főzelékeknek nevezünk, és a külföldiek sosem tudják miről van szó, ha utukba kerül, hála Istennek mi még őrizzük és kedvvel fogyasztjuk őket! A piacon még, ha szerencsénk van frissen megvásárolhatjuk kb.300-350 Ft-ért kilóját, csak a tisztítás okoz egy kis macerát, de azt ruházzuk át másra, ha tudjuk! Mondjuk a gyerekekre, vagy az unokára, a férje gondolni sem merek! :-)
Van ilyen férj?




Hozzávalók: 4-5 adaghoz

  • 1 kg zöldbab / kevés elvész belőle a tisztításnál/
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma / elhagyható/
  • 2 ek.  zsiradék
  • 2 dl tejföl vagy joghurt
  • 2 ek zabliszt 
  • 2-3 dl tej 
  • 1/ 2 csomag friss petrezselyem / elhagyható/
  • cukor
  • ecet

Elkészítés:

A bab szálak végeit levágjuk, és ha az oldalán kis szálak tűnnének fel azokat lehúzzuk. Ezt azt jelenti, hogy nem a legfiatalabb babot sikerült megvásárolni, de sebaj, azért ne dobjuk ki, hanem folytassuk a munkát!
A képen látható darabokra vágom, de ez nem szent írás, majd jó alaposan leöblítem. A vöröshagymát apró darabokra aprítom, de néha bedobom a gépbe és azzal oldom meg, attól függ mennyi idővel rendelkezem. Választhatunk bármilyen megoldást, de ha a  gépi megoldást választjuk, ne felejtsük el, hogy sokkal kellemesebb érzésünk lesz, mert a hagyma illat nem marad a kezünkön!
A babot a hagymával együtt edénybe teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy jól ellepje, ezután felteszem főni.
A sót csak akkor dobom bele, ha már felforrt, így só nélkül gyorsabban megy a dolog. Teszek rá egy fedőt, ezzel is gyorsítom a puhulás folyamatát. Amikor már majdnem megfőtt sózom, majd nekirugaszkodom a habarásnak.
Egy magasabb falú edényben / én a mércés kancsót használom / csomómentesre keverem a zablisztet, a tejfölt, és még legalább 2 dl tejet, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett belecsurgatom a babba, és felforralom. Ha túl sűrűnek tűnne, akkor még öntök hozzá tejet, vagy egy kis vizet. A habarós dolgok később még sűrűsödnek, ahogy hűlnek, így nem kell megijedni, ha hígabb a főzelék, csak lisztet ne tegyünk többet bele! Persze relatív, hogy ki milyen sűrűn kedveli, ez még sokszor családon belül is eltérő lehet.
A friss petrezselymet bele is tehetjük, de akkor tudnunk kell, hogy veszít az értékéből, de el is hagyhatjuk, ha éppen nincs otthon, vagy nem kedveljük.
Feltétnek nagyon sok mindent el tudok képzelni: tükör tojás, roston csirkemell, fasírt, virsli, pörkölt, sült, és sorolhatnám. Én még feltét nélkül hidegen is szívesen fogyasztom.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése