2012. július 21., szombat

Tökmagos teljes kiőrlésű tönköly keksz


Különlegesen ízletes keksz a hozzávalóknak köszönhetően, ez lehet a hátulütője is a népszerűség útján, mert sajnos az alapanyagoknak köszönhetően nem olcsó, de azt gondolom, hogy egy ilyen gazdag kekszből kevesebbet is fogyaszt az ember. A másik dolog, hogy a tutiért könnyebben ki adom a pénzt!!
Lássuk!

Hozzávalók:  75 dkg

  • 10 dkg tökmagliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  •  1 dl tej
  •  1,2 friss élsztő
  •  3 db tojás sárgája
  •  6 - dkg trappista sajt reszelve
  •  6-8 dkg aprított tökmag
  • 1 csapott ek. finom só
  • 6 dkg vaj vagy házi zsír

Elkészítés:

Az élesztőt a langyos tejben felfuttatom, majd hozzákeverem a lisztekhez, adom a sót, vajat, a tojások sárgáját, majd a reszelt sajtokat, ezután csak egy kis kézimunka következik, mert én a gépeket mellőzöm, ha lehet!
A kézi érintkezés azt vettem észre, hogy mindenen javít. Tessék kipróbálni, ha még nincs ilyen tapasztalatunk!
A tésztát egy fóliában 2 órára a hűtőben pihentetem, majd 2 mm vastagságra nyújtom 2 sütőpapír között,
ekkor jön az aprított tökmag szórás, a végén felkockázom, felcsíkozom, majd 190 fokon 10 percig sütöm.
Kellemes kis borkorcsolyát kaptam. Több napig is megőrzi a frissességét.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése