2012. július 17., kedd

Tökfőzelék

 
 Ez egy natúrabb főzelék, mert csak pici tejföl van hozzákeverve.







Itt a receptben feltüntetett mennyiségű tejföllel, ki, hogy szereti.


Sokan nem kedvelik a tökfőzeléket, de aki igen, az nagyon! Az a férfiú, akinek most ezt az adagot főzöm, az egyik legnagyobb tökfőzelék rajongó akit ismerek!! Ugye Zoli?
Imádja hidegen-melegen, üresen, vagy feltéttel, mindegy csak jó sok legyen belőle!!
Az elkészítése, ha nem gyalult tököt vásárolunk, akkor egy kicsit több időt kíván, mert meg kell tisztítani, magtalanítani, majd meggyalulni, figyelve arra, hogy a szálak szép hosszúak maradjanak.

Hozzávalók:4 adaghoz

  • 1 kg tök
  • 1csomag friss kapor, de 1 tk.szárított is megfelel
  • 1kis pohár 20 %-os tejföl
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek finom zsiradék

Elkészítés

A töknek a héját és a magját eltávolítom, majd hosszú szálra gyalulom. Egy fél kanál sóval összekeverem és hagyom állni,hogy a só kioldja a vizet a tökből. Addig nagyon apróra vágom a vöröshagymát és 2 dl vízben felteszem főni abban a lábasban amiben majd főzök. Így mire a kicsavart tököt hozzáadom már puha lesz.
A kicsavart tökre kanalazom az ecetet és már borítom is a lábasba, megkavarom és lassan elkezdem főzni. A cukrot a kaporral együtt beledobom, és ha megkóstoltam a sóból is amennyit kíván beleteszek.
Az ecet azért kell, hogy a tök ne essen szét, hanem finom roppanós maradjon amikor készen van az  étel.
Óvatosan kavargatom, de vizet nagyon nem adok hozzá, mert akkor biztosan be kell sűríteni, hogy ne leves legyen a végén. A tejfölt úgy 15 perc elteltével jól kikeverem és hozzáadom a tökhöz. Kóstolom, majd ízlés szerint ízesítem.


Egy szelet rántott húst is lehet hozzá sütni, azzal is finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése