2012. július 17., kedd

Kovászos uborka


Ősidők óta nyaraink egyik slágere a kovászos uborka. Hűtve a legkellemesebb. Emlékszem arra, hogy a 80-as években még meghámozva, zúzott jégágyon kínáltuk a magasabb kategóriás helyeken, de mára ez már a múlt ködébe veszett. Sebaj!
Az uborka válogatásnál igyekezzünk keményebb, középen nem üreges, és egyforma nagyságú darabokra törekedni.Itt is igaz a mondás, hogy jó étel csak jó minőségű alapanyagokból készülhet!

Hozzávalók 5 literes üveghez

  • 2,5- 2,8 kg közötti uborka
  • 1 kovászoláshoz való köteg kapor /a piacon így árulják kicsomózva /, ha néhány szőlőlevél is akad még jobb
  • 1 db torma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • pár szem fekete bors
  • 2 szelet pirított kenyér
  • 3 liter forralt víz
  • 2,5 csapott kanál tengeri só


Elkészítés:

Az uborkákat bő vízben megtisztítom. Én egy új mosogatószivacs durvább oldalával szoktam egyenként átforgatni a kezemben az uborkákat, így a szőrös kis anyag eltávozik az oldalukról. Majd bő vízben leöblítem. Ezután a végeket picit levágom, majd hosszában 3-4 nyisszantást teszek az uborkákon, de közben ügyelek arra,hogy ne vágjam annyira meg őket, hogy széthulljanak. A tiszta üvegbe először alulra egy kicsit teszek a kaporból, majd szépen elrendezem hosszában az uborkákat egymás fölé amíg tele nem lesz az üvegem. Közben hozzáadom a fokhagymát, és a megtisztított torma darabot, de egyik sem kötelező, ettől még ízletes lesz az uborka, mert azt hiszem a jó napsütés ami igazán a minőséget garantálja!
Amikor eddig megvagyok, a kiforralt meleg sós vízzel nyakon öntöm az egészet, ha mind nem fér bele, akkor félreteszem, mert 1-2 nap és úgyis utána kell pótolni az elpárolgott vizet. Ezután már csak a pirított kenyér jön a tetejére. Azzal szinte lezárom az üveg tetejét, de úgy nyomkodom bele, hogy ezt is érje a víz,. Én szoktam egy kis kompótos tálkát a tetejére borítani, és ezután már csak napoznia kell reggeltől-estig, hogy beinduljon a kémia. Holnap azért a lepárolgott vizet pótolom, és néhány nap után kész. Az időjárástól függ, de 4-5 nap alatt elkészül.
Ha rendszeresen kovászolsz akkor biztosan kipróbáltad már, hogy a régi kovászléből is önts hozzá, és akkor gyorsabban elkészül az uborka.



Én kóstolással szoktam ellenőrizni. Amikor késznek ítélem, akkor átszedem egy  tároló edénybe, majd rászűröm a levét és irány a hűtés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése