2012. július 18., szerda

Házi magvas fehér kenyér



A húgoméknak szeretnék kedveskedni ezzel a fehér kenyérrel, és ez a tótkomlósi kenyérliszt csoda finom megsütve, ezért most ezt választottam. Azért kicsit dobtam rajta egy pár fajta maggal!

Hozzávalók: 3 db 50 dkg-os kenyérhez

Kovász

  • 2 dkg friss élesztő
  • 7 dl meleg víz
  • 50 dkg fehér kenyérliszt BL80-as 
 A kéz meleg vízben feloldom az élesztőt, majd a szitált lisztet folyamatos keverés mellett hozzáadom.
Letakarva 24 órát pihentetem.

 Kenyérhez

  •  A minimum 24 órás kovász
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 2,4 dkg só himalája só
  • 10 dkg vegyes mag /napraforgó, len, szezám, aszték zsálya, tök, stb./ 
A kovászhoz hozzákeverem a lisztet, sót, magokat. Három részre osztom,/ oszthatnám 2-be természetesen/ és formában kelesztem kb. 40-percet.
Ebben a melegben azért nem árt figyelni, mert gyorsabban megkel a tészta.
A kelesztet kenyeret 200 fokra előmelegített sütőbe helyezem és 180-fokon sütöm 70 percig.
Ha megsült magától kifordul a formából, de kopogtatással is meggyőződhetek az állapotáról, ha kongó hangot ad akkor biztosan átsült.
Fa rácson hagyom kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése